abonneren

Preview: Apple iPad (2012)

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Preview: Apple iPad (2012): kopen of niet?
  3. Preview: Apple iPad (2012): cpu, camera en gebreken
Het iPadscherm is verbluffend. Dat is zowat alles wat je moet weten over de nieuwe iPad. Dat, en de prijs van € 479 voor het model met 16GB en wifi. Oh ja, en de 4G-verbinding zal niet werken in Europa.

Vergeet alle kleine bijsturingen en opeengestapelde updates die Apple heeft gemaakt. De snellere processor, de verbeterde camera, het is allemaal wat onderhoudswerk. Het waren de taakjes die moesten gebeuren. Eender welke fabrikant had die veranderingen kunnen verzinnen. Maar de schermresolutie van 2048 op 1536 pixels, die overstijgt alle concurrerende tablets en alle laptops. Het is een verandering waar enkel Apple de schaal en het producerend vermogen voor heeft. Als Apple op dit ogenblik beslist dat de volgende iPad gemaakt wordt van eenhoorntranen, zouden we ons geld niet inzetten op het falen van Apple.

Maar in dit voor-eenhoornse tijdperk moeten we het stellen met de een design dat vrijwel niet te onderscheiden is van dat van de iPad 2 uit 2011. De constructie van glas en aluminium is nog steeds 241,2 millimeter hoog en 185,7 millimeter breed. De dikte is nu 9,41 millimeter met een gewicht van 652 gram (662 gram voor de versie met wifi en 4G). Je krijgt eenzelfde home-knop onder het scherm en aan de zijkant vind je een volumeknop en een schuifknop om de schermrotatie te vergrendelen en het volume te dempen. Bovenaan heb je een aan/uit-knop en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Onderaan is er nog steeds dezelfde 30-pinsconnector.

Apple heeft de camerakwaliteit opgekrikt tot vijf megapixels met video’s aan 1080p. De sensor heeft bovendien backside illumination. De camera aan de voorzijde blijft ongewijzigd.

Het scherm
Herinner je je de eerste keer dat je een HD-televisie zag? Je was waarschijnlijk opgewonden over dit nieuwe, haarscherpe scherm... en tegelijkertijd nostalgisch, omdat het einde van de traditionele beeldbuis-tv aangebroken was. Voor tabletfans biedt een blik op de iPad eenzelfde emotionele cocktail van jaloezie en verlies. Maar wat had je verwacht? Je hebt een product dat voor 90 procent scherm is en een bedrijf wiens reputatie verdiend is door de meest afgewerkte producten te maken. De concurrentie heeft het nakijken.

En laat ons duidelijk zijn: het scherm laat niet alleen andere tabletschermen verbleken, het zet ook je computerscherm in de schaduw. Als je denkt dat we aan het overdrijven zijn, werp dan binnenkort zelf eens een blik op de nieuwe iPad. Als je vervolgens handenwringend fluistert ‘My precious’, kun je niet zeggen dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Preview, Tablets

Tags: