abonneren

Preview: alles over de Apple iPad 3

Geen iPad 2S, geen iPad 3, geen iPad HD… nee, Apple heeft op 7 maart simpelweg de nieuwe iPad geïntroduceerd. De opvolger van de iPad 2 onderscheidt zich vooral door het baanbrekende Retina Display. Dit haarscherpe, uiterst heldere scherm heeft een resolutie die viermaal zo hoog is als die van zijn voorganger. Rennen we op 23 maart massaal naar de winkel?

De derde generatie iPad – laten we hem voor het gemak even iPad 3 noemen – mag vooral gezien worden als een doorontwikkeling van de iPad 2, en niet als een compleet nieuw product. Apple heeft de meeste hardware slechts subtiel (of zelfs helemaal niet) gewijzigd. We lopen de onderdelen van de iPad 3 even door:

Scherm en behuizing

Het scherm heeft nog steeds een diagonaal van 9,7 inch. De schermresolutie is echter verviervoudigd, naar 2048 bij 1536 pixels. Hiermee komt de pixeldichtheid op 264 ppi uit, ruim voldoende voor het weergeven van haarscherpe beelden. Prettig is ook dat de kleurverzadiging met maar liefst 44 procent is gestegen, waardoor foto’s kleurechter zijn dan op de iPad 2.

De behuizing heeft dezelfde vorm als de iPad 2, met zijn afgeplatte randen. Wel is de iPad iets dikker geworden, van 8,7 naar 9,4 millimeter. Het grotere scherm verbruikt meer energie dan voorheen, dus heeft Apple een zwaardere accu geplaatst om de autonomie (10 uur) gelijk te houden. Het gewicht stijgt hierdoor van 600 naar 650 gram.

Binnenwerk

De processor is iets aangepast. De iPad 2 draait op de Apple A5, een 1 GHz-dualcoreprocessor met één enkele grafische kern (gpu). Om de hoge schermresolutie uit te kunnen sturen, heeft Apple de A5X ontworpen; het processordeel is nog steeds hetzelfde (1 GHz-dualcore), maar er zijn nu vier gpu’s aanwezig om beeldberekeningen uit te voeren.

Over het interne geheugen van de iPad doet Apple geheimzinnig. De iPad 2 had 512 MB tot zijn beschikking, vermoedelijk draait de iPad 3 op het dubbele hiervan (1 GB). Dit weten we pas wanneer we de firmwarebestanden van de iPad 3 zien; die zijn namelijk even groot als het interne geheugen.

De opslagcapaciteit is ongewijzigd. Net als de iPad 2 is ook de iPad 3 verkrijgbaar in 16, 32 of 64 GB. Een 128 GB-model is niet aangekondigd en gezien Apples iCloud-strategie, waarbij documenten en media online benaderbaar zijn, verwachten we eerlijk gezegd niet dat we op een 128 GB-iPad of iPhone hoeven te rekenen.

(Ver)nieuw(d)

Wie foto’s maakt, heeft geluk: de camera van de iPad 3 is aanzienlijk beter dan die van de iPad 2. Niet alleen is er een 5-megapixel iSight-sensor geplaatst, ook maakt de iPad nu gebruik van dezelfde optiek (5-laags lens, infraroodfilter) als de iPhone 4S. Dit maakt autofocus, autobelichting, beeldstabilisatie én filmen in 1080p-resolutie mogelijk.

Nieuw is de dictafoon die spraak omzet in tekst. Dit trucje kennen we natuurlijk al van Siri, maar de assistent zelf is vooralsnog afwezig op de iPad 3. De dictafoon werkt in Amerikaans Engels, Brits Engels, Australisch, Frans, Duits en Japans en heeft een permanente verbinding met het internet nodig.

Ook de netwerkondersteuning is uitgebreid. Dit geldt niet voor de wifi-modellen, die net als voorheen 802.11n (wireless-n) ondersteunen, maar wel voor de modellen die mobiele data ondersteunen. Naast 3G ondersteunt de iPad namelijk nu ook 4G (LTE), met een maximale doorvoersnelheid van maar liefst 73 Mbps. LTE is helaas niet in Nederland te gebruiken, providers verwachten dat zo’n hogesnelheidsnetwerk pas in 2013 operationeel is.

Oh, en alle geruchten ten spijt, zit er nog steeds een ‘ouderwetse’ homeknop onder het scherm.

Prijzen:

16 GB iPad 2: € 399 (wifi), € 529 (3G)
16 GB iPad 3: € 499 (wifi), € 629 (4G)
32 GB iPad 3: € 599 (wifi), € 729 (4G)
64 GB iPad 3: € 699 (wifi), € 829 (4G)

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Preview, Tablets

Tags: