abonneren

TH-L1

De TH-L1 van JVC is een onmisbaar apparaat voor wie zijn intrede doet in de wereld van hi-fi. Het apparaat biedt niet alleen meerdere invoerconnectoren voor hdmi en component, maar ook de iPod en usb-sticks worden niet vergeten.

De JVC-TH1 is één van de mooiste en moderne digitale media-systemen die we ooit gezien hebben. Het glimmend zwarte uiterlijk met de stijlvol vormgegeven knoppen misstaat in geen enkele huiskamer. De bijbehorende 5.1-set is uit hetzelfde materiaal opgetrokken.

Veel ingangen


De TH-L1 is bedoeld om makkelijk te kunnen schakelen tussen al uw home entertainment-apparaten. Aan de achterzijde van het apparaat vinden we dan ook een veelvoud aan aansluitingen. Er kunnen twee bronapparaten worden aangesloten met vrijwel elk mogelijk connectortype: hdmi, component, svideo en composiet. Van al deze connectortypen is er ook een uitgang aanwezig. Uw tv sluit u aan op één of meerdere van deze connectoren. Aan de voorzijde van het apparaat is nog een derde rij invoerconnectoren te vinden, bedoeld voor game consoles of camcorders. Ook vinden we hier een usb-poort voor geheugensticks en een iPod-connector.

Geen conversie


Voor zijn geringe prijs hadden we het ook niet verwacht, maar het blijft jammer dat de TH-L1 niet aan signaalconversie doet. Met andere woorden: de hdmi-invoer wordt alleen doorgelust naar de hdmi-uitvoer, de component-invoer naar de component-uitvoer, enzovoorts. Jammer, want het zou praktisch geweest zijn om slechts één stekker (hdmi) naar de tv te trekken en toch alle mogelijke invoerapparaten aan te kunnen sluiten.
Wat we JVC zwaarder aanrekenen is dat de TH-L1 het toonspoor van het hdmi-signaal niet kan decoderen maar simpelweg doorlust naar de uitgang. Wie een 5.1-set aan wil sluiten via hdmi moet dus óók nog een digitale audiokabel trekken. De TH-L1 kan overigens wel met alle hdmi-signalen overweg, dus ook met 1080p.

Goed geluid


Het installeren van het systeem is verder een fluitje van een cent, dankzij de duidelijke labels en het overzichtelijke onscreen menu. De set richt zich daarmee ook specifiek op beginners. Wel even opgelet: vreemd genoeg wordt het onscreen menu niet via de hdmi-uitgang weergegeven! Is alles eenmaal aangesloten, dan valt vooral op dat JVC flink wat power heeft weten te stoppen in de kleine speakertjes. Muziek en filmgeluid klinkt fantastisch voor een set met dit prijskaartje. Bravo!

Veel extra's


De TH-L1 wordt geleverd met een houder en kabel voor iPods. Hiermee kunt u makkelijk de muziek van uw iPod over de speakers afspelen. De iPod wordt meteen geladen, zoals we gewend zijn van speakerdocks. JVC doet niets met de titelinformatie van de iPod -- ons tv-scherm blijft vrij leeg. Het navigeren is ook erg beperkt met de vierwegsknop of afstandsbediening, het is makkelijker om de navigatie gewoon op de iPod zelf te doen. Ook hier hadden we op nét iets meer gehoopt. Wel blij worden we van de ondersteuning van de iPod video: het videosignaal verschijnt netjes op tv.
Ook de usb-poort zal veel mensen gelukkig maken. Via deze poort is het mogelijk om audio- en videobestanden vanaf een usb-stick te spelen. JVC herkent daarbij een flink aantal bestandsformaten: mp3, wma, wav, jpeg, mpeg-1, mpeg-2 en asf. DivX (en Xvid) behoren jammer genoeg niet tot de mogelijkheden. De bestanden worden rap en haarscherp (vooral merkbaar bij foto's) weergegeven. Ook hier geldt weer dat JVC de beelden niet weer kan geven over hdmi.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekend geluid
  • Veel ingangen waaronder (1080p) hdmi
  • iPod-/USB-compatibiliteit
  • Beperkte iPod-navigatie
  • Beperkte weergave via hdmi
  • Geen ondersteuning voor hdmi-audio
Ondanks bovenstaande minpunten is de TH-L1 een prima product gezien zijn prijskaartje. Wie geen groot arsenaal aan componenten heeft komt prima uit met dit product en zal veel plezier beleven aan de mogelijkheden en het uitstekende geluid. Gevorderden zullen echter tegen een aantal beperkingen aanlopen, zoals het onvermogen hdmi-audiosignaal te decoderen en het gebrek aan signaalconversie. We hopen ten zeerste dat JVC een (duurdere) professionelere versie van de TH-L1 uit gaat brengen die deze mogelijkheden wel biedt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Pc-speakers

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie