abonneren

Monitor Audio AirStream WS100

Pc-luidsprekers heb je in alle vormen en maten, om van de uiteenlopende prijskaartjes nog maar te zwijgen. Maar met de gloednieuwe AirStream WS100 levert Monitor Audio een wel heel opmerkelijke luidsprekerset af.

De AirStream WS100 is een compacte 2.0-luidsprekerset die bestaat uit twee kubusvormige satellietspeakers. Niet zomaar de eerste de beste speakers, want de vierkante blokjes van 12 bij 12 centimeter zien er heel wat fraaier uit dan we gewend zijn bij dit soort sets. Het design doet strak en stijlvol aan en ook de afwerking van de behuizing maakt een uitstekende indruk. Tel daar nog het aanzienlijke gewicht bij van beide speakers – haast twee kilogram per stuk – en je krijgt al snel het gevoel dat je een echt ‘premium’ product in handen hebt.

Eveneens opvallend zijn de rubberen voetstukjes, waarop de speakers ‘schommelgewijs’ leunen. Met een eenvoudige handbeweging kan je de speakers daardoor zo’n 30 graden achterover laten leunen, zodat je het geluid perfect op je oren kunt richten wanneer je dichtbij zit.

Draadloos

De AirStream WS100 is een draadloze luidspreker, die via de meegeleverde dongle zijn input ontvangt. Naast de stroomkabel heb je alleen de meegeleverde systeemkabel nodig om beide speakers met elkaar te verbinden. Je kunt de origineel vormgegeven afstandsbediening gebruiken, maar net zo goed de twee knopjes op de zijkant van de hoofdspeaker. De dongle plug je gewoon in een vrije usb-poort van je computer, waarna hij een draadloze link legt met de speakers. Er is geen extra software nodig. Wie tuk is op kabels hoeft trouwens niet te vrezen: op de achterkant van de WS100 zit een 3,5 millimeter stereo-ingang, zodat je ook je smartphone of tablet kunt aansluiten. 

De dongle-aanpak lijkt in eerste instantie vooral beperkingen met zich mee te brengen, aangezien de dongles alleen met een pc gecombineerd kunnen worden. Maar de dongle geeft deze set juist een paar speciale mogelijkheden, zoals ‘multiroom’-gebruik, aangezien één dongle maar liefst vier luidsprekersets kan aansturen. En aangezien het zendbereik in de praktijk hoger ligt dan de door Monitor Audio aangegeven tien meter – we halen makkelijk twintig meter zonder dat het signaal wegvalt – zitten er weinig praktische beperkingen aan vast. Het omgekeerde principe geldt trouwens ook: één luidsprekerset kan aan maximaal vier dongles worden gekoppeld, zodat meerdere pc’s als audiobron ingezet kunnen worden.

Voor de transmissie van het audiosignaal maakt Monitor Audio gebruik van de SKAA-codec, die het toelaat om muziek – weliswaar met ‘lossy’ compressie – te versturen in 16-bit/48 kHz-formaat. Dat moet een optimale geluidskwaliteit garanderen, met minimale vertragingen en andere ongein die we weleens met draadloze audio associëren. En dat is te merken, want de AirStream WS100 klinkt uitstekend. Ondanks de relatief kleine afmetingen zetten deze speakers een erg mooie laagweergave neer – diep en strak, zonder het typische ‘boom’-effect dat je weleens hoort bij pc-speakers. In het mid en hoog zit ook aardig wat pit en detail, terwijl de lossy compressie niet meteen voor een duidelijk hoorbare vermindering van de geluidskwaliteit zorgt. Tel daar nog bij dat er aardig wat volume uit deze kleine rakkers komt, en je hebt aan de Monitor Audio AirStream WS100 een erg volwassen presterende all-rounder. Warm aanbevolen!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Pc-speakers

Tags: Speakers

Nieuws headlines

Laatste reactie