Philips heeft duidelijk werk gemaakt van het ontwerp van de MMS321. En of u er nu van houdt of niet; de slanke zuilen met stevige voeten zien er alles behalve doorsnee uit. Een kritische blik laat tevens zien dat Philips aandacht heeft besteed aan de afwerking.

Wat direct in het oog springt, zijn de rechthoekige Neodymium woofers. Niet alleen oogt het grappig, de rechthoekige drivers zorgen ook voor een vergroot laagbereik. Boven de woofers zien we twee drivers voor de middentonen en vervolgens een keurige tweeter van Mylar-folie. Jammer genoeg stopt Philips daar met zijn ontwerpdrift: de twee keer 20 watt versterker oogt namelijk als een forse baksteen met een plastic jasje. Jammer. Nu is het installeren van een setje luidsprekers over het algemeen niet heel lastig. Toch lopen we bij de Philips tegen een probleem aan: wat is links en wat is rechts? We hebben maar even met de balansschuif in Winamp getest om te bepalen of de luidsprekers goed staan. Het is geen onoverkomelijk problee, maar je kan het een consument niet aandoen natuurlijk. De lijst met technieken die Philips toepast om een sprankelend en diep geluid te produceren is indrukwekkend: Dynamic Bass Boost, Bass Optimalisation, Treble Boost, ga zo maar door. Helpen deze technieken? Ja, in zekere zin wel. Op normaal luistervolume klinken deze luidsprekers erg netjes. Maar dit zal niet alleen te danken zijn aan de slimme truukjes van Philips. Ook de tweeter van Mylar-folie draagt enorm bij aan het indrukwekkend diepe en strak gefocusseerde stereobeeld. Volgens de specificaties van Philips hebben de MMS321's een frequentiebereik van 50 tot 20.000 Hz. Hoewel we zeker het idee hebben dat deze creatie een flink eind komt, betwijfelen we ten zeerste of ze daadwerkelijk 50 Hz halen. Maar is het nodig om zo diep te gaan? Massive Attack's Angel geeft het stel namelijk prima weer. Om maar een lastig nummer te noemen! Hoewel met de toegepaste technologie indrukwekkende resultaten te boeken zijn, kleven er ook nadelen aan deze ‘loudness'-technieken. Op hoog volume vervormt het geluid behoorlijk, omdat de units het niet meer kunnen bijbenen; ze bereiken simpelweg de fysieke grenzen. Jammer genoeg kunnen we de Bass Boost en Treble Boost niet uitzetten.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Klinkt lekker vol en sprankelend

  • Erg strakke focussering

  • Het ontwerpt oogt grappig

  • Bijzonder grote externe voeding / versteker

  • Het ontwerp moet je liggen

  • Het systeem kan niet hard

Ondanks het beperkte volume ten opzichte van wat concurrenten hebben we een goed gevoel bij deze creatie van eigen bodem. De basis van de MMS321 is namelijk oerdegelijk. De units zijn van goede kwaliteit, net als de versterker. Wel hadden we graag gezien dat Philips wat aandacht had besteed aan die grote baksteen. Dat moet toch anders kunnen.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten