abonneren

iDome D500

Abit is vooral bekend van moederborden, maar heeft onlangs de iDome geïntroduceerd: een digitale (SPDIF) 2.0-set uitbreidbaar met los verkrijgbare subwoofer én wifi-aansluiting.

De iDome-set is als twee losse dozen (2.0-set DS500 en subwoofer SW510) of als kant-en-klaar pakket (D500) te koop. Bij de 2.0 set zit tevens de WAD-01B, een wifi-afstandbediening voor de iDome.

iDome 2.0


De 2.0-speakers zijn groot en lijken eerder op de boxen van een mini-stereoset dan op computerspeakers. De rechterspeaker bezit over een power-, treble-, bass- en SFX-knop. Via de SFX draaiknop kunt u de boxen instellen voor verschillende soorten van geluidsweergave, zoals 'game', 'music', 'movie', 'rock' of 'jazz'. Handig, omdat u bij de meeste speakersets moet teruggrijpen naar de software van de geluidskaart om het geluid af te stemmen.

De iDome-boxen zijn via spdif en een analoge kabel aan te sluiten en bieden zowel in- als uitgangen. Via een switch kan gewisseld worden tussen een digitaal of analoog signaal. De speakers zelf communiceren via de standaard speakerkabel van 2 meter die is bijgeleverd. De onderkant van de rechterspeaker kan onderaan rood verlicht worden door middel van schakelaar achterop, de linkerspeaker jammer genoeg niet. Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn: er is niets mis met de iDome 2.0.

iDome 2.1


Via een apart verkochte subwoofer is de 2.0-set uit te breiden naar 2.1. De subwoofer wordt aangesloten door middel van spdif of een analoge kabel. Aan de voorkant van de subwoofer bevinden zich de power-, volume- en basknoppen. Zodra de subwoofer in gebruik wordt genomen valt op dat het weinig impact heeft op het geluidsbeeld. Het maximale volume lijkt tezeer beperkt voor iedereen die zijn muziek op middelmatig of hard niveau draait. Het verschil tussen de 2.0- en 2.1-configuratie is minimaal.

Wifi afstandsbediening


Met de 2.0-configuratie wordt ook de WAD-01B meegeleverd: dit is een wifi-afstandsbediening met een eigen ontvanger/accesspoint. De WAD-01B sluit u aan op uw computer door middel van een ethernetkabel. Het nadeel hiervan is dat u óf een switch, óf twee netwerkpoorten op uw pc moet hebben. Handiger is om de WAD-01B door middel van wireless internet aan te sluiten. De WAD-01B kan als repeater dienen om zo het bereik van het thuisnetwerk (en de afstandsbediening) te vergroten. Veel speciaals biedt de afstandsbediening niet; harder/zachter, vorige/volgende en play/pause zijn de enige opties. Een ander minpunt is dat een spdif-kabel voor het aansluiten van de WAD-01B niet meegeleverd wordt.

De iDome 2.1 kost als set om en nabij de €199; wie de componenten los wilt kopen kan rekenen op €110 voor de 2.0-set en €100 voor de losse subwoofer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Digitale ingang (SPDIF)
  • Uitgebreide aansluitmogelijkheden
  • Subwoofer mist kracht
  • Wifi-afstandsbediening biedt niet veel mogelijkheden
  • SPDIF-kabel voor digitaal aansluiten van wifi-adapter ontbreekt
Als 2.0-set is de iDome van Abit een prima speakerset met uitgebreide aansluitmogelijkheden. Helaas bieden de wifi-afstandsbediening en de subwoofer niet veel meer comfort of mogelijkheden. Wie de set overweegt aan te schaffen kan dus voor de goedkoopste optie gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Pc-speakers

Tags:

Laatste reactie