abonneren

GLA55

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Deze set is wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt. Allereerst vanwege de vormgeving die een beetje aan doet als een ruwe diamant. Ten tweede is deze set met €699 behoorlijk aan de prijs. Maar ja: het is dan ook een 2.0-set die voor Mac-liefhebbers bedoeld is. En die betalen maar al te graag voor design.

De GLA55, wat uiteraard refereert aan de ‘glazen’ behuizing wat in realiteit acryl is, komt in een beperkte oplage. Hoeveel weten we niet precies op moment van schrijven, maar HK heeft laten weten dat het om een paar honderd gaat voor Nederland. Ze zijn alleen te verkrijgen in Premium Apple Stores (helaas nu ook in sommige webshops). Er hangt dus wel een beetje een exclusief luchtje om deze luidsprekerset.

In veel gevallen betekent zo’n wolk van exclusiviteit dat de fabrikant een excuus zoekt voor de matige geluidskwaliteit. Gelukkig is dat bij de GLA55 niet het geval. Deze set klinkt gewoon erg lekker. Mede verantwoordelijk is de relatief krachtige 110 watt klasse-D versterker (2 x 55 watt rms) en de speciale dsp (digital sound processor) die bedoeld is voor het ‘oppoetsen’ van pc-signalen. Wat Harman Kardon daarmee bedoelt, begrijpen we niet echt; de GLA55 heeft namelijk geen digitale ingang en een conversie van analoog naar digitaal en weer terug naar analoog lijkt ons niet echt optimaal voor de signaalintegriteit. Tevens zien we in de twee glazen sculpturen een Atlas-woofertje die behoorlijk kan uitslaan en een cmmd-tweeter. Opvallend is dat er maar één minijack input is. U kunt dus óf de pc koppelen óf een ander apparaat. Denk aan een mp3-speler. Dat vinden we wel wat karig voor een luidspreker in deze prijsklasse. Tevens opvallend is de Sub-output. Wijst dat erop dat er nog een glazen sub in de pijplijn zit?

Het verbaast ons niet echt dat als we gaan spelen, we een behoorlijk milde, licht warm getinte weergave krijgen van de muziek. Tevens valt ons op hoe open het klankbeeld is en hoe strak gefocusseerd en luchtig het stereobeeld is. Het is dus niet alleen maar design wat we hier hebben staan: deze luidsprekers presenteren een behoorlijk muzikaal plaatje!

Om de GLA55 het leven zuur te maken is behoorlijk wat nodig. De klasse-D verstekers hebben aardig wat kracht en kunnen de Atlas-woofer goed in bedwang houden. Wel merken we dat de detaillering in het middengebied wat verloren gaat bij hogere volumes. Jammer, maar niet vreemd aangezien dit woofertje behoorlijk wat voor zijn kiezen krijgt bij nummers als ‘Angel’ van Massive Attack en ‘Planet Dada’ van Yello.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goed stereobeeld
  • Fijne 'sound'
  • Eén input
  • Duur!
De GLA55 is meer dan een design paradepaardje van Harman. Deze 2.0-set presenteert ook een prima muzikaal plaatje. Is het €699 waard? Nee, volgens ons niet, maar ja: de liefhebber wil ze toch wel op het bureau naast de Mac.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Pc-speakers

Tags: