abonneren

Gigaworks T40

Creatives 2.0 vlaggenschip is een behoorlijk indrukwekkende verschijning op ons bureau. Achter het frontje van de twee forse kasten prijken drie units uit de stal van Cambridge Soundworks. Twee daarvan verzorgen het midden- en laagfrequente gebied. Cambridge Soundworks vervaardigt deze gele units uit glasvezel voor extra hittebestendigheid en stijfheid.

De drie units staan in een d'Appolito-opstelling (middentoon, tweeter, middentoon). Creative pompt het laag wat op door gebruik te maken van een basreflexpoort die bovenuit de kast blaast. Een ietwat vreemde plaatsing. Voor of achter is logischer, aangezien je dan de lage tonen beter kunt bijsturen door met de luidsprekers te schuiven. Ook zien we het voordeel van de d'Appolito-indeling bij de T40 niet. Idealiter bevindt de tweeter zich namelijk op oorhoogte. Door voor een d'Appolito-opstelling te kiezen, verplaatst Creative de tweeter naar beneden; van het oor af. Dat gaat vaak ten koste van de focussering en sprankeling. In één van de kasten heeft Creative de 28 watt versterker weggewerkt (2 keer 14 watt). Dat moet ruim voldoende zijn voor prima prestaties. Toch vallen deze behoorlijk tegen. De T40 klinkt mat en ongenuanceerd. Tijdens de luistersessie hebben wij sterk het idee dat dit te wijten is aan het basreflexsysteem in combinatie met de d'Appolito-opstelling en een knullig ontworpen filter. Sarah McLachlan klinkt namelijk verkouden en Khoiba lijkt wel afgespeeld te worden in een andere kamer met de deur dicht. Bovendien presenteert de T40 zelfs na veelvuldig schuiven met de luidsprekers een alles behalve scherp stereobeeld. Als we het volume flink opschroeven, krijgt de versterker het behoorlijk zwaar. Het hoog krijgt behoorlijk wat ruwe randjes en in het midden en laag raakt de versterker de grip op de glasvezel drivers volledig kwijt. Iets wat je niet verwacht van een luidsprekersysteem van € 150.

Conclusie
We zijn niet onder de indruk van deze dure Gigaworks T40. De luidsprekerset mist muzikaliteit en verfijning. Jammer, want ze ogen leuk op het bureau en de specificaties zijn indrukwekkend.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Pc-speakers

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie