Bose kent iedereen. Het merk heeft een gigantische bewustheid onder hifi- en muziekkenners. Mede doordat ze overal adverteren en in de grote ketens goed vertegenwoordigd zijn. Wij krijgen van Bose het Companion 20 desktopsysteem ter recensie. Een breedbandsysteem voor de pc.

Er is geen ontkennen aan: de Bose Companion 20 ziet er uitstekend uit. De twee, in aluminium uitgevoerde luidsprekers zijn niet groot met 21.9 bij 8.9 bij 11.9 cm (hxbxd). En heel zwaar zijn ze ook niet: ongeveer 1Kg per stuk. Echter: het is duidelijk dat het aluminium echt is. Maar dat mag ook wel voor 200 euro.  

In control

De controle-eenheid is goed afgewerkt en laat het toe om een koptelefoon aan te sluiten. Een mooi detail is dat de luidsprekerset aan gaat als je met je vinger op de bovenkant van de eenheid tikt. Het werkt dus met touch. Het volume regelen gaat wel gewoon met de draaiknop.

Bemoeizuchtige processor

Uiteraard heeft Bose geen specificaties vrijgelaten. Dat doen ze nooit. Het enige dat we weten is dat er per luidspreker een breedband-unit van 7cm is gebruikt. Over de versterker kunnen we niets zeggen. Er staat geen type en geen wattage. Wel duidelijk is dat er gebruik gemaakt wordt van een dsp. Deze is namelijk zéér goed hoorbaar.

Doet B&W het vrij goed in de Zeppelin (deze is wel hoorbaar, maar niet heel prominent aanwezig), met deze processor zijn we niet zo blij. Het geluidsbeeld is bijzonder breed en erg hoog, maar gevolg van deze processing is dat het stereobeeld niet meer klopt en dat de balans compleet zoek is. Zo horen we achtergrondgeluiden bij Massive Attack veel te veel op de voorgrond. En bij Adele staan de achtergrondvocalen gewoon voor Adele zelf. Tsja: dat zijn vreemde zaken. Het verpest voor ons de muzikale beleving.

Lekker laag

Knap van Bose is het laag dat ze uit deze kleine luidsprekers weten te halen. Het laag gaat behoorlijk diep en komt ook nog relatief detailrijk over. Dat horen we vaak minder goed.

Echter: het middengebied is veel te gesluierd en mist energie. Ook hebben we het gevoel dat het hoog niet erg ver door loopt. Desktopsystemen van Teufel doen het op gebied van klankbalans doorgaans een stuk beter.

Geheimen?

Helaas hebben we de Companion 20 niet kunnen open schroeven om erin te kunnen kijken. We hebben nergens een schroefje of een klipje kunnen vinden. Dat zegt voldoende over de afwerking: die is uitstekend, maar het is wel jammer, aangezien we in principe altijd even een apparaat van binnen bekijken.

 

ConclusieWe kunnen er niet omheen: de Bose Companion 20 heeft aardig wat eigenaardigheden. Het stereobeeld is duidelijk gemanipuleerd, de klankbalans is matig en de prijs is ronduit fors. Dan is er eigenlijk maar één conclusie: de set is te duur en presteert matig.

3,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten