abonneren

amBX Premium Kit

Een tijdje terug lanceerde Philips zijn AmBX project voor de pc. AmBX is al bekend van de LCD-tv's van Philips, maar de AmBX uitrusting voor de pc is een heel ander verhaal.

Licht, Geluid, Wind

PC sets van AmBX voor de PC zijn er in verschillende varianten. Zo is er de Starter Kit, de ProGamer Kit en de Premium Kit. De Starter Kit kent slechts twee speakers die tevens voorzien zijn van lampen voor de lichteffecten. Tevens is er een controlcenter meegeleverd dat tegelijkertijd dient als wand achterlicht voor achter de monitor. De ProGamer kit kent ook nog een Subwoofer (2.1 geluid dus) en de Premium Kit maakt het hele pakket compleet met een trilpad voor vóór het toetsenbord en twee ventilatoren voor de wind effecten. Wij bespreken hier de Premium Kit die tevens het duurste van allemaal is. De adviesprijs is maar liefst €299! De overige sets zijn ook niet misselijk geprijsd. De Starter Kit is de goedkoopste van allemaal en de straatprijs daarvan is alleen al tegen de €160. U zult dus sowieso flink de portemonnee moeten trekken voor AmBX.

Licht wind en tril effecten

Het idee achter AmBX is dat de lampen van de speakers meekleuren met de kleuren van uw monitor, zodat u dieper het spel ingetrokken wordt. De ventilatoren zorgen vervolgens voor de wind effecten terewijl het trilpad voor het toetsenbord een zelfde soort functie heeft als het trilcomponent in een gamepad voor bijvoorbeeld de Playstation 3. Natuurlijk moet de games dit wel ondersteunen, en ook moet hiervoor aparte software voor geïnstalleerd worden. Een greep uit de games die AmBX ondersteunen: Brothers in Arms - Hells Highway, Broken Sword - The Angel of Death, Crysis, Overlord en Oblivion. In totaal worden er zo'n 28 games ondersteund waarvoor aparte patches gedownload moeten worden, en de lijst blijft groeien. Zo verschijnt er binnenkort een patch voor Far Cry 2.

De belevenis

Het moet gezegd worden. De games die AmBX ondersteunen zijn gelijk een stuk gaver om te spelen als AmBX daadwerkelijk gebruikt wordt. Met name de licht en wind effecten zijn indrukwekkend. De trilpad hoeft alleen voor ons niet, want deze maakt meer herrie en voelt meer aan als een mislukte massagebalk. De geluidskwaliteit van de speakers is overigens prima in orde. Toch zit er ook een keerzijde aan de medialle.

Systeem instabiliteit

Een zwak van Philips bij computerproducten is namelijk de software. Deze is vaak inefficiënt en zorgt voor problemen, en dat is ook bij AmBX helaas geen uitzondering. Om te beginnen vraagt de software van AmBX behoorlijk wat systeembronnen van Windows, en het komt regelmatig voor dat alle processor kernen voor 50% gebruikt worden door de AmBX software zonder dat we iets aan het doen zijn wat met AmBX te maken heeft. Daarnaast is er de systeem instabiliteit. Sinds de AmBX software op onze XP testmachine staat hebben we zo nu en dan blauwe schermen tijdens het opstarten en sluit Windows XP regelmatig niet meer fatsoenlijk af. Wanneer we de software weer verwijderen zijn deze problemen opgelost. De conclusie lijkt ons duidelijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prima geluidskwaliteit
  • licht effecten zorgen voor een extra dimensie
  • software maakt systeem instabiel (qua opstarten en afsluiten)
  • trilpad voor het toetsenbord is overdreven
AmBX is aan één kant een supergave belevenis die zeker een extra dimensie toevoegt aan het gamen. Echter is de vreselijke software die gepaard gaat met flinke systeeminstabiliteit zeker iets om rekening mee te houden als u voor AmBX kiest.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Pc-speakers

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie