abonneren

Uitgelicht: ASUS ROG Zephyrus S GX701GX

Een groter scherm hebben op een gaminglaptop is in bijna alle gevallen fijner dan een kleiner scherm. Of het nou om games, tekstverwerken, filmkijken of beeldbewerking gaat: een groter scherm maakt het allemaal niet iets makkelijker. Helaas betekent een groter scherm ook meer gewicht en een grotere laptop om mee te slepen – behalve bij de Zephyrus S GX701GX.

De ROG Zephyrus S GX701GX weet het namelijk klaar te spelen om een 17”-scherm te verwerken in een chassis waar normaliter een 15”-scherm wordt verwerkt. Dit kan omdat de schermranden op de GX701GX bijzonder dun zijn: slechts 6,9mm. Dankzij deze dunne randen is het scherm/behuizing-ratio eveneens indrukwekkend: maar liefst 81% van de voorzijde wordt ingenomen door het paneel.

Scherm

Het IPS-niveau paneel is uitgevoerd met een resolutie van 1920 bij 1080 en heeft een indrukwekkende verversingssnelheid van 144Hz en responstijd van 3ms. Zulke hoge verversingsnelheden zorgen voor een vloeiender beeld met merkbaar minder bewegingsonscherpte dan bijvoorbeeld een 60Hz-paneel. Met name in games als CS:GO en Apex Legends is het hebben van een 144Hz-paneel dan ook een significant voordeel tegenover tegenstanders die nog op een 60Hz-paneel gamen.

Dit scherm is bovendien Pantone-gevalideerd en heeft 100% dekking van de sRGB-kleurruimte. Hierdoor kan je er zeker van zijn dat de kleuren op het scherm zeer accuraat zijn. Deze validatie maakt de GX701GX niet alleen een uitstekende gaminglaptop, maar ook een zeer capabel werkpaard voor foto- en videobewerking.

De extra schermruimte die een 17”-beeldscherm verschaft maakt niet alleen gamen een fijnere ervaring, het zorgt er ook voor dat werken met programma’s als Blender, Photoshop, Premiere Pro en andere professionele software een stuk makkelijk verloopt dan op kleinere schermen. Dankzij de ROG-exclusieve GPU-schakelaar kan je makkelijk schakelen tussen de gaming-georiënteerde G-SYNC-modus en de Optimus Mode die gericht is op het maximaliseren van de accuduur.

Bij de G-SYNC-modus draait de GPU op volle toeren om games aan te sturen, terwijl de Optimus Mode de GPU selectief uitschakelt om de accu zo lang mogelijk mee te laten gaan. Hierdoor levert de Zephyrus de best mogelijke prestaties wanneer het telt, zonder in te hoeven leveren op accuduur wanneer er geen nood is voor de kracht van een grafische kaart.

Prestaties

De specificaties van de Zephyrus S GX701GX zetten zijn dubbelrol al game- en werklaptop nog meer kracht bij. De Intel Core i7-8750H en de NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q maken het dat er eigenlijk geen taken zijn waar de Zephyrus S moeite mee heeft. Dankzij 8GB aan intern DDR4 geheugen dat op 2666Mhz draait is de GX701GX zeer begaan in multitasken. Die 8GB kan bovendien uitgebreid worden tot 24GB voor applicaties die zwaar van geheugen afhangen, zoals professionele CAD-programma’s.

De RTX 2080 Max-Q is een van de eerste mobiele-GPU’s die beschikt over de nieuwe Turing-architectuur van NVIDIA. Deze architectuur combineert de traditionele CUDA-cores met RT-cores en Tensor-cores om nieuwe grafische technologieën mogelijk te maken, zoals ray tracing en Deep Learning Supersampling (DLSS). Ray tracing maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om realistische belichting en reflecties in hun games te bouwen door licht te simuleren vanuit het oogpunt van de speler, in plaats van dit globaal te simuleren.

Samen met de toch al indrukwekkende prestaties van de RTX 2080 betekent dit dat games die ray tracing ondersteunen, zoals Battlefield V en Metro Exodus, er zeer realistisch uitzien. Zelfs zonder deze nieuwe technologie is de Zephyrus indrukwekkend, want de RTX 2080 kan samen met de i7-8750H bijna alle games op hun hoogste voorinstelling aansturen. Apex Legends is bijvoorbeeld op zijn ‘ultra’ voorinstelling goed voor 120 frames per seconde, terwijl Fornite op 124 frames per seconde uitkomt.

De GX701GX heeft behalve een indrukwekkende CPU en GPU ook 1TB aan NVMe-opslag die via vier PCIe-lanes communiceert met de rest van het systeem. Dat betekent dat de maximale doorvoersnelheid van deze SSD neerkomt op maar liefst 3200 megabyte per seconde, ruim vijf keer zo snel als normale SATA-SSD’s. Hierdoor worden zowel applicaties als games razendsnel ingeladen en start Windows in luttele seconden op. Met een capaciteit van 1TB is er meer dan genoeg ruimte om een flinke Steam-library kwijt te kunnen, met daarnaast nog genoeg vrije schijfruimte voor je professionele portfolio.

Formaat

Ondanks zijn desktop-waardige prestaties heeft de Zephyrus S GX701GX een bescheiden formaat. In de hoogte meet de laptop 1,87cm, in de breedte 39,9cm en in de diepte 27,2cm. Deze dimensies zorgen er met het eveneens bescheiden gewicht van 2,7kg ervoor dat de Zephyrus S zeer draagbaar is. Omdat de GX701GX grofweg de omvang heeft van een conventionele 15”-laptop past hij bovendien in bijna alle laptoptassen/compartimenten die ontworpen zijn voor 15”-laptops.

De geringe omvang van het chassis heeft ASUS er niet van weerhouden om RGB-verlichting te verwerken op zowel de onder- als bovenkant, met natuurlijk per-toets instelbare verlichting onder het toetsenbord. Als je de Zephyrus in moet zetten op werk of school kan al deze verlichting met een druk op de knop uit worden gezet, waarna zonder moeite weer aan kan zodra het tijd is om te ontspannen met een game of serie.

Voor zowel gamen als zakelijk gebruik is het fijn om een extra monitor aan te kunnen sluiten en randapparatuur zoals een muis, toetsenbord of tekentablet. Daarin voorziet de Zephyrus S ruimschoots: aan de linkerzijde zit onder andere een HDMI 2.0-port en een USB 3.1 Gen 2 Type C port mét ondersteuning voor DisplayPort en stroomdoorvoer. Aan de andere kant vinden we een ‘standaard’ USB 3.1 Gen 1 Type C-port en twee USB 3.1 Gen 1 Type A-porten. Dankzij de veelzijdigheid van USB Type C, en het feit dat er drie USB Type A porten op de GX701GX zitten, kan zo goed als alle randapparatuur worden aangesloten op de Zephyrus.

Geschreven door: partner op

Category: Partnerbijdrage

Tags: asus rog, ASUS ROG Zephyrus S, ASUS ROG Zephyrus S GX701GX, ASUS laptop, ASUS ROG laptop, gaminglaptop