Pocket-pc Ockel Sirius A viermaal op de pijnbank

© PXimport

Pocket-pc Ockel Sirius A viermaal op de pijnbank

Geplaatst: 12 juli 2018 - 10:57

Aangepast: 14 december 2022 - 11:31

Partnerredactie

Tijdens de onlangs gehouden Ockel Experience Day in het ADO-stadion in Den Haag kregen vier lezers een Ockel Sirius A pocket-pc mee om deze thuis uitgebreid te testen. Opdracht: zoek uit of deze desktop op zakformaat weet te overtuigen of niet.

partner

© PXimport

Aan vier uiterst kritische lezers - Ton van Gool, Chris Vissers, Rob Lemmens en Kees Jan Boerman - met totaal verschillende gebruiksprofielen werd gevraagd om drie weken lang thuis en op het werk de pocket-pc Ockel Sirius A uit te proberen en daarvan verslag te doen. Zakelijk gebruiker Ton van Gool had hiervoor de beschikking over de Sirius A Pro die over meer geheugen en opslagcapaciteit beschikt. We willen nu graag van hen horen wat hun bevindingen met de Ockels zijn.

Kennismaking

De Sirius A maakt tijdens het uitpakken een goede indruk bij het panel. “Schitterend uitgevoerd”, is wat Kees Jan na zijn nadere bestudering van de Sirius A concludeert. Tevens valt hem op dat de Sirius A een mooi scherp scherm en een prima geluid heeft en ook nog redelijk snel opstart. “Er is passieve koeling, dus geen gezoem van ventilatoren en ook geen geratel van een harde schijf.”

En ook Windows 10 draait goed. Chris: “Je moet een paar stappen doorlopen om hem in te stellen. Nadat ik ben ingelogd zie ik dat de instellingen van mijn Microsoft-account zijn gevonden en mijn taakbalk direct bovenin het scherm staat. Net als op mijn pc.”

Alledaagse werkzaamheden

Geen van de testers ervaart noemenswaardige kwesties wanneer de Sirius A wordt ingezet voor alledaagse kantoorwerkzaamheden. Ton van Gool - werkzaam als zelfstandig letselschade-expert - blijkt zijn Sirius A Pro door een onverwachte vastloper van zijn werk-pc, veel intensiever te zijn gaan gebruiken dan aanvankelijk verwacht. Al zijn zakelijke programma’s zoals een documentbeheersysteem en Microsoft Office draaien probleemloos, al “loopt de snelheid wel wat terug als er veel programma’s openstaan.”, aldus Ton.

Het feit dat hij de Ockel Sirius A dankzij de accu bij een klant op locatie kan gebruiken en gewoon een monitor, muis en toetsenbord kan aansluiten is een echt pluspunt. Ton: “Dan sta je er eigenlijk niet meer bij stil dat je op een pocket-pc werkt.”

Media has no description

© PXimport

Beeld en geluid

Heeft de Sirius A met z’n Intel Atom x7-Z8750-cpu eigenlijk wel genoeg spierballen voor Netflix, Youtube, Kodi of andere multimediatoepassingen? Het antwoord is eenduidig: ja. Rob Lemmens moet toegeven dat het geluid dat de ingebouwde speaker laat horen “geen luxe hifi-ervaring” is, maar dat dit ruimschoots wordt gecompenseerd doordat de Sirius A dankzij hdmi probleemloos als mediaspeler op een externe monitor of tv kan worden aangesloten. Samen met wifi, bluetooth en twee usb-poorten zorgt dit ervoor dat deze pocket-pc volgens hem een heuse multitool mag worden genoemd.

Ton weet ook zijn midi-keyboard via Ableton en Sibelius op de Sirius A aan te sturen, al moet hij toegeven dat het ingebouwde schermpje voor dit soort programma’s wel aan de kleine kant is.

De camera aan de voorzijde blijkt geen uitblinker, maar volstaat voor video conferencing. Wel wordt het ontbreken van een camera aan de achterzijde als een gemiste kans gezien. “Dat zou erg handig zijn, bijvoorbeeld om documenten in te scannen”, beaamt Chris.

 

© PXimport

Linux

De pocket-pc’s worden vooralsnog door Ockel als Windows-machines in de markt gezet. De Sirius A wordt geleverd met Windows 10 Home en de Sirius A Pro heeft Windows 10 Professioneel onder de motorkap. Het experiment van Linux-fan Kees Jan om op zijn Sirius A de Linux-distributie Ubuntu te installeren is dan ook interessant te noemen.

Als virtuele machine onder Virtual Box draait Ubuntu soepel, maar ook in een dual boot configuratie naast Windows - gemaakt met een in UNetbootin gefabriceerde opstartbare usb-stick - draait Linux goed. “Alleen het touchscreen en de geluidskaart worden helaas niet herkend”, concludeert Kees Jan. “Daar moet ik nog extra stuurprogramma’s voor opsporen.”

Bevindingen

Na drie intensieve weken is het tijd om conclusies te trekken. Kees Jan vindt de prestaties goed, maar geeft persoonlijk toch liever de voorkeur aan een pocket-pc zonder ingebouwd touchscreen, zoals de Sirius B Black Cherry: “Dat heeft voor mij meer voordelen.”

Rob Lemmens is met name te spreken over de uitgebreide mogelijkheden, het compacte formaat en het feit dat eigenlijk vrijwel alle software er soepel op draait. Wie zwaardere klussen heeft, zou wat hem betreft kunnen kiezen voor een Sirius A Pro die ten opzichte van de gewone Sirius A tweemaal zoveel geheugen én opslagcapaciteit heeft: “Die zal hier wat minder moeite mee hebben.”

Ton is met name enthousiast over het (broekzak)formaat waardoor werken op verschillende plekken probleemloos gaat, al zou volgens hem een groter scherm en langere accuduur nog mooier zijn: “De Sirius A heeft een geheel eigen plek tussen pc’s, tablets, laptops en smartphones.”

En Chris? Ook hij is erg tevreden over de Sirius A en de mogelijkheden. Zou je deze pocket-pc aanraden, vroegen we hem. Daar hoefde hij niet over na te denken: “Ja, dat zou ik zeker doen!”

Plussen en minnen

+ Krachtig, klein, multifunctioneel en stil

+ Veel aansluitmogelijkheden

+ Mooi aanraakscherm met full-hd-resolutie

+ Geschikt voor veel toepassingen

+ Kan overal worden gebruikt

- Soms wat traag bij zware toepassingen

- Kwaliteit camera kan beter

- Accuduur mag langer

Pocket-pc Ockel Sirius A viermaal op de pijnbank-16026074

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten