Onmisbare beveiliging: VPN

© CIDimport

Onmisbare beveiliging: VPN

Geplaatst: 4 april 2018 - 05:53

Aangepast: 14 december 2022 - 09:25

Partnerredactie

Een antivirus, firewall en een back-up. Dat waren tot niet zo heel lang geleden de belangrijkste onderdelen om je pc te beveiligen. Er is veel veranderd, in het soort bedreigingen, maar ook in de apparaten die we gebruiken. Hierdoor is een extra beveiligingselement onmisbaar geworden: VPN.

Media has no description

© PXimport

VPN staat voor ‘virtual private network’ en is een verbinding die in feite al je dataverkeer via een VPN-server omleidt. De verbinding is versleuteld en kan dus door niemand onderschept worden en omdat het dataverkeer via een server wordt omgeleid kunnen sites en apps jouw afkomst niet nagaan. Alleen die van de server.

Onmisbare beveiliging: VPN-15789068

© CIDimport

Hoe houdt een VPN je veilig?

De omleiding die je met een VPN-verbinding aanlegt is als het ware een tunnel. Andere partijen kunnen jouw dataverkeer niet inzien. Dat is bijvoorbeeld essentieel wanneer je verbinding maakt met een openbaar wifinetwerk, zoals wifi in de trein of in je hotel. Anderen kunnen makkelijk jouw internetverkeer inzien en zaken onderscheppen zoals betaalgegevens, paspoortgegevens, e-mails en formulieren.

De opkomst van openbare draadloze netwerken maakt VPN onmisbaar op mobiele apparatuur. Het biedt echter ook andere veiligheids-voordelen. Door de versleutelde gegevens valt er minder te onderscheppen voor notoire privacyschenders als Microsoft, Facebook en Google, maar ook de beruchte sleepnetten van geheime diensten vissen versleutelde data op. Huisgenoten, stichting Brein, werkgevers, adverteerders, cybercriminelen, eigenlijk iedereen die niets te zoeken heeft in jouw persoonlijke dataverkeer wordt netjes buitengesloten.

Kortom, voor alle apparaten, maar met name smartphones biedt een VPN-verbinding bescherming tegen veel dreigingen van nu.

Benadeling op afkomst

Ook is het voor sites en apps niet na te gaan vanuit welke regio en welk ip-adres je op het internet zit, alhoewel sommige apps natuurlijk ook je GPS daarvoor aan kunnen spreken. Sites zien alleen de regio en het ip-adres van de VPN-server waarmee je verbindt. Veel VPN-diensten maken het mogelijk te verbinden met servers die op locaties in verschillende landen staan, hierdoor is het mogelijk locatie-gebaseerde benadeling om de tuin de leiden. Wil je graag de BBC zien? Dan verbind je met een Engelse VPN-server. Is een YouTube-clip onbeschikbaar in jouw regio? Dat verhelp je meestal door een Amerikaanse VPN-verbinding te maken. Bevind je je juist in het buitenland? Dan kun je met een Nederlandse server gewoon Uitzending Gemist bekijken. Daardoor is een VPN extra handig wanneer je op vakantie gaat en je wilt op de hoogte blijven van wat er in Nederland gebeurt. Het internet voelt een stuk eerlijker wanneer alles gewoon beschikbaar is en je niet buitengesloten wordt op basis van je locatie.

Onmisbare beveiliging: VPN-15788811

© CIDimport

Video: Hoe gebruik je een VPN?

Censuur omzeilen

Handige bijkomstigheid is dat VPN eveneens een manier is om internetcensuur te omzeilen. Helaas is internetcensuur een steeds bekender fenomeen. Als je in China bent bijvoorbeeld zijn veel sites en diensten geblokkeerd, waaronder bijvoorbeeld alle diensten van Google. Ook wordt er dichterbij huis gecensureerd, bijvoorbeeld in Turkije komt het regelmatig voor dat YouTube of Twitter worden geblokkeerd vanwege onwelgevallige uitingen. In Nederland kennen we ook censuur, zo wordt The Pirate Bay geblokkeerd.

Keuze

Onmisbare beveiliging: VPN-15788812

© CIDimport

Je leidt je internetverkeer veilig om via een VPN-server. Het is daarom wel cruciaal dat je de eigenaar van de VPN-server vertrouwt. Je kunt zelf een server opzetten, bijvoorbeeld met OpenVPN, zodat je alles zelf in de hand hebt. Dat is echter wel een ingewikkeld proces en je mist de mogelijkheid om je verkeer via verschillende landen om te leiden.

Voor de hand ligt een VPN-dienst. Je kunt de verbinding opzetten via je router of in de instellingen van je pc, smartphone of tablet. De meeste aanbieders hebben echter ook een app, wat wel zo gebruiksvriendelijk werkt. Het onderhouden van een of meerdere VPN-servers is natuurlijk niet gratis. Daarom kun je beter geen gratis VPN-diensten vertrouwen, tenzij ze een gratis proefperiode of strikte datalimiet hanteren om je te verleiden betalende klant te worden. Het geld moet immers terugverdiend worden en daarvoor liggen zijn jouw persoonsgegevens voor de hand. Dan geef je juist op wat je probeert te beschermen! Vooral Onnavo Protect is berucht. Deze gratis VPN-dienst is van Facebook. Al je persoonlijke dataverkeer kan haast niet in slechtere handen vallen.

Kies daarom voor een aanbieder die je vertrouwt. Private Internet Access is een bekende aanbieder, maar ook veel beveiligingsbedrijven bieden een VPN-dienst aan. Bijvoorbeeld Bitdefender, dat VPN aanbiedt op je pc als mobiele apparaat. Gewoon via de Bitdefender toepassing en Mobile Security-app. Je krijgt 200MB per dag gratis. Voor 25 euro per jaar kun je onbeperkt je dataverkeer beveiligen. Je kunt servers kiezen op allerlei locaties, zoals Nederland, Verenigd Koninkrijk, VS, Duitsland, Hong Kong en veel meer.

Meer online veiligheid? Bezoek de pagina van onze partner Bitdefender met o.a. quizzen, gratis checklist en meer artikelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten