abonneren

Marina Roos drie weken aan de slag met de Ockel Sirius A

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Week 2
Zelfstandig ondernemer Marina heeft voornamelijk klanten in midden- en kleinbedrijven waarbij een mini-pc die alle mogelijkheden heeft een grote pre is. Dit is dan ook de reden dat Marina zich heeft aangemeld voor dit Techpanel om te kijken of de Sirius A geschikt zou zijn voor de zakelijke gebruiker.

Over Marina

Je hoeft haar niks meer te vertellen over IT. Marina (1961) heeft sinds 1989 haar eigen IT bedrijf, genaamd Roos ComputerWorks. Ze werkt voornamelijk voor midden- en kleinbedrijven. Haar huidige pc/laptop gebruikt ze dagelijks voor werk gerelateerde zaken of internetten. Ze is vooral benieuwd of de Sirius A een oplossing zou bieden voor de zakelijke gebruiker.

Inhoud van de doos

De Ockel Sirius A zit in een mooie stevige verpakking. In de doos een handleidinkje, wel met superkleine letters die voor mensen boven de 40-50 toch wel een probleempje opleveren, waarin een uitleg van alle knoppen en aansluitingen, en hoe het ding is op te starten. Gebruikelijke garantieverklaring, eveneens in kleine letters. Verrassend is dat er naast de voeding ook pluggen mee zijn geleverd voor de Engelse en Amerikaanse voedingsnetwerken die gemakkelijk met een draaibeweging op de voedingsadapter zijn te bevestigen. De lengte van de voedingskabel is een goede 2 meter lang en wordt via USB op de adapter aangesloten.

De Ockel Sirius A zelf ziet er erg mooi uit en is goed afgewerkt. Uiteraard zit er een beschermend plastic laagje op het scherm dat verwijderd moet worden. In de doos is ook nog een stoffen hoesje te vinden waarin de Ockel (zonder de voeding) meegenomen kan worden. Ik denk echter dat in de praktijk dat hoesje erg weinig gebruikt zal worden, omdat het eigenlijk alleen maar tegen stof en krassen zal beschermen.

De optionele schermbeveiliging en lederen case zijn absoluut aan te raden om erbij aan te schaffen. De dunne glasplaat is met het bijgeleverde alcoholdoekje om het scherm eerst goed te ontvetten, makkelijk aan te brengen. Het vergt wel een wat rustige en behoedzame aanpak om het glas zonder luchtbellen en stofjes aan te brengen, maar hiermee zou de Ockel dan toch tegen schermbreuk beveiligd moeten zijn.

Het leren hoesje is voorzien van een plakstrip die de Ockel vastzet en toch alle knoppen en aansluitingen vrijlaat. De eerste keer bleek dat ik hem niet ‘recht’ had vastgezet, maar de plakstrip is herbruikbaar en zou volgens de specificaties ook geen residue achterlaten en zelfs wasbaar zijn. Nou weet ik niet wat ik me moet voorstellen bij het wasbaar zijn van een plakstrip, aangezien die strip zelf ook vast zit in de hoes. Maar het loshalen van de Ockel en goed plaatsen op de plakstrip lukt in ieder geval één keer zonder problemen.

De hoes zou diverse mogelijkheden hebben om de Ockel te positioneren omdat er al een aantal voorgestansde randen in zitten. Jammer dat er nergens iets te vinden is over de mogelijke standen, want ik heb er tot nu toe nog maar één kunnen vinden. Maar met de leren hoes heb je een goed beschermd en makkelijk mee te nemen apparaat.

Setup: 1e opstart

Bij het opstarten (startknop moet minstens 2 seconden worden ingedrukt) begint zoals gebruikelijk de Windows Pro 10 installatie. De accu had nog steeds een goede lading van zo’n 86%, dus zo uit de doos is het niet nodig om hem eerst op te laden. Je zou dus bij wijze van spreken direct na aankoop onderweg naar huis al kunnen beginnen met het installatieproces.

De Windows 10 is een mooie schone installatie zonder allerlei bijproducten (of bloatware). De vingerafdruk is tijdens de setup al te configureren, maar ik heb die pas nadat de gehele setupprocedure was voltooid, geconfigureerd. Tot nu toe bevalt die prima als inlogmethode.

Als bij het opstarten tegelijkertijd de volumeknop wordt ingedrukt, wordt de Ockel in de Bios setup gestart. Buiten het feit dat noch in de handleiding noch op de website te vinden is hoe in de BIOS te komen, is het wel een probleem als op deze manier de Ockel opgestart wordt zonder dat er een toetsenbord en/of muis is aangesloten. Het touchscherm heeft namelijk geen mogelijkheid om op zo’n moment uit de BIOS te gaan, behalve door het aansluiten van een toetsenbord of domweg de uit/aanknop te gebruiken.

Op de website van Ockel is een bestand met driverupdates te downloaden van zo’n 255Mb. De setup gaat alle drivers na en installeert nieuwere indien nodig en laat dat op het scherm zien. Jammer dat er nergens een log van terug te vinden is, ook in de eventlogs van Windows zelf is er vooralsnog niets over terug te vinden.

Doel voor gebruik

Ik ben met name geïnteresseerd uit te zoeken of de Ockel Sirius A een geschikt product is voor kantoren in het midden- en kleinbedrijf. De grootte van het apparaat zelf is uitermate aantrekkelijk, alleen de grootte van de harddisk is met 128Gb te klein. De dubbele hoeveelheid zou echt het minimum moeten zijn.

Benieuwd naar de andere reviews? Of wil je op de hoogte gehouden worden van Ockel? Bezoek de Ockel-pagina op Computer!Totaal.nl

Geschreven door: partner op

Category: Partnerbijdrage

Tags: ockel pc, Ockel, Sirius a, ockel mini pc

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord