Heb ik een extra securitypakket naast de Windows 10 Defender nodig?

Om de twee weken behandelen we een vraag met betrekking tot veiligheid, privacy en virussen op al je mobiele en vaste technische apparaten. Heb je zelf een vraag? Stuur deze naar info@computeridee.nl. Wij leggen deze voor aan Eddy Willems, onze expert.

 

Vraag: Ik wil overstappen op Windows 10 en ik las dat daar antivirus in ingebouwd zit (Defender). Heb ik dan toch nog een ander (betaald) securitypakket nodig?

Eddy: Windows Defender zit ook al standaard in Windows 8 en 8.1, wat dat betreft is het dus niet nieuw dat het nu ook in Windows 10 zit. Wat wel nieuw is, is dat het pakket zichzelf inschakelt wanneer het besturingssysteem constateert dat er geen ander ACTIEF beveiligingspakket op de pc staat. Eerder werd Windows Defender alleen actief als er helemaal geen ander beveiligingspakket op de pc stond, maar nu kan Windows Defender dus ook een geïnstalleerd beveiligingspakket waarvan de licentie verlopen is uitschakelen en vervolgens zichzelf inschakelen.

Op zich is het goed dat Microsoft iets heeft ingebouwd voor gebruikers die zelf niet de verantwoordelijkheid (blijven) nemen over de beveiliging van hun eigen pc en bestanden. Helaas laat de kwaliteit van Windows Defender te wensen over. Microsoft zelf geeft regelmatig in interviews en in officiële documentatie aan dat Windows Defender http://www.computeridee.nl/admin/articles/article/add/slechts een basisbescherming biedt. Dit blijkt ook keer op keer uit de vergelijkende testen, bijvoorbeeld van het vermaarde testinstituut AV TEST en de Consumentenbond. Bijna zonder uitzondering is Windows Defender de afgelopen jaren als slechtste uit de testen gekomen, waarbij detectiepercentages van 60 à 70% werden gehaald (ter vergelijking: nagenoeg alle betaalde beveiligingspakketten scoren meer dan 90%). Daarmee is duidelijk dat je beter af bent met een ander beveiligingspakket dan Windows Defender.

Maar er is nog een ander probleem. Omdat er wereldwijd miljoenen gebruikers zijn die niet de moeite nemen om een ander beveiligingspakket te installeren (gratis of betaald), of vergeten hun licentie (van een betaald pakket) tijdig te verlengen, worden steeds meer computers beschermd door Windows Defender. Na verloop van tijd zou het zo maar kunnen zijn dat ongeveer de helft van alle pc’s gebruikmaakt van Windows Defender. Het nadeel hiervan is dat er uniformiteit ontstaat. We zien nu al dat de meeste malware zich richt tegen Windows-pc’s, omdat die het grootste marktaandeel hebben op de pc-markt. Een uur schrijven aan malware voor Linux, en je hebt een potentiële doelgroep van ongeveer 1,5% van de pc’s wereldwijd. Hetzelfde uur besteden aan het schrijven van malware voor Windows levert je een potentiële doelgroep van ruim 90% van alle pc’s op: een veel productiever uurtje werk dus. Als al die Windows-pc’s dan ook nog eens hetzelfde pakket gebruiken om die malware buiten de deur te houden, wordt het voor malwareschrijvers erg aantrekkelijk om zich volledig te concentreren op manieren om detectie door Windows Defender te ontlopen, bijvoorbeeld door een zwakke plek in de code te vinden waarmee Windows Defender kan worden uitgeschakeld. Als je zelf dan één van de gebruikers van Windows Defender bent, ben je dan erg kwetsbaar. Ook om die reden raad ik iedereen aan om sowieso een ander beveiligingspakket te installeren. Als je absoluut niet wilt betalen voor een beveiligingspakket (redenen om dat toch wel te doen vindt u in dit artikel), dan nog adviseer ik een ander gratis pakket boven Windows Defender.


Wie is Eddy Willems?

Wij leggen jullie vragen voor aan onze expert Eddy Willems. Hij is bestuurslid van brancheorganisaties AMTSO en EICAR en Security Evangelist bij G Data Software. Gespecialiseerd in IT-beveiliging. Presenteert, geeft workshops en seminars over dit onderwerp, wordt regelmatig geïnterviewd en is al in meer dan 5000 artikelen in de media (print, online, radio en televisie) wereldwijd verschenen. In oktober van 2013 publiceerde hij zijn eerste boek: Cybergevaar.

Leeftijd: 53 jaar

Functie: Malware-expert

Opleiding: Informatica aan IHB en VUB

Dit artikel is op initiatief van G Data tot stand gekomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten