Een terabyte opslag - helemaal gratis (én zonder addertjes!)

© CIDimport

Een terabyte opslag - helemaal gratis (én zonder addertjes!)

Geplaatst: 15 maart 2018 - 11:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Partnerredactie

Cloudopslagdiensten zijn er in alle soorten en maten, maar er zijn er maar weinig waar je bijna ongelimiteerd bestanden kunt dumpen. Maak kennis met STACK, waar je maar liefst 1 terabyte aan gratis opslagruimte krijgt. Dat is meer dan genoeg ruimte voor al je bestanden én je film- en muziekcollectie.

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

Stack is een cloudopslagdienst van webhoster TransIP. En ja, 1000 gigabyte is inderdaad veel meer opslagruimte dan je bij de gemiddelde cloudhoster krijgt, wat volgens TransIP 'een cadeautje voor gebruikers is'. Het bedrijf wil Stack dan ook vooral gebruiken als een visitekaartje: een dienst waar je veel krijgt voor weinig. Dat betekent dat je ook in de toekomst niet opeens hoeft te betalen voor je opslagruimte. "Als je die 1000 GB eenmaal hebt, raak je die ook niet meer kwijt", zegt TransIP zelf.

Altijd genoeg ruimte

Bij een harde schijf valt de daadwerkelijke opslagruimte vaak kleiner uit dan de cijfers doen vermoeden. Bij Stack niet, daar is 1.000 gigabyte ook écht een terabyte. Mocht je daar niet genoeg aan hebben, dan kun je tegen betaling uitbreiden. Voor een tientje per maand krijg je er een terabyte bij. Voor de echte datavreters is er bovendien een optie om voor 50 euro per maand liefst 10 terabyte aan opslagruimte te nemen. Wat daarbij ook handig is om te beseffen, is dat Stack - in tegenstelling tot een aantal andere cloudopslagdiensten - geen maximale bestandsgrootte hanteert. Dat betekent dat je álles kunt uploaden, hoe groot het ook is. Bij diverse andere diensten kun je vaak alleen bestanden met een beperkte grootte uploaden, waardoor ze niet geschikt zijn voor het opslaan van 4K-films of andere grote bestanden.

Nooit meer ransomware

Addertjes

Vooruit, Google biedt ook veel gratis opslagruimte, maar wil dan wel graag analyseren wát je daar precies opslaat. Bij Stack is die ene terabyte daadwerkelijk gratis - zonder addertjes. Het grootste nadeel van Stack is echter dat het voorlopig nog gebruikmaakt van invites om toegang te krijgen. Dat betekent dat je je kunt inschrijven voor de dienst, maar je moet wachten totdat je een uitnodiging krijgt voordat je het ook echt kunt gebruiken. Dat is bedoeld om misbruik te voorkomen en te zorgen dat TransIP, het bedrijf achter Stack, niet ineens met rokende servers komt te zitten. Om een invite-code te krijgen, ga je naar de homepage van Stack transip.nl/stack-coto en vul je daar je e-mailadres in. Hoelang het duurt voordat je die invite krijgt, is moeilijk te zeggen, maar volgens TransIP duurt dat nooit heel lang.

Integratie met Verkenner

Het is natuurlijk handig om overal bij je bestanden te kunnen, maar je hebt eigenlijk geen zin in nóg een programma dat je moet opstarten. Gelukkig is dat bij STACK niet het geval, want je integreert deze dienst gewoon in de Windows Verkenner. Zo kun je gewoon switchen tussen mappen om bestanden te kopiëren. Daarnaast is het mogelijk om specifieke mappen te selecteren die worden meegenomen in het synchronisatieproces met je computer. Voor de meeste gebruikers is Mijn Documenten een van de belangrijkste mappen, dus kun je er bij Stack voor kiezen alleen die locatie automatisch naar de cloud te sturen.

Hoe werkt dat?

Laten we eens kijken hoe Stack precies werkt. We gaan er even van uit dat je een invite hebt gekregen en die kunt verzilveren. Als je vervolgens inlogt via transip.nl/stack, kom je uit bij je dashboard. Daar zie je informatie over je profiel, bijvoorbeeld hoeveel opslagruimte je al hebt verbruikt en hoeveel je nog over hebt. Ook vind je bovenaan je Stack-adres. Dat werkt als een domeinnaam, waarmee je gewoon via je browser bij je bestanden kunt komen. Ook handig: die domeinnaam kun je zelf kiezen.

Onderaan kun je de apps downloaden om Stack op je eigen computer, telefoon of tablet te gebruiken. We kiezen hier voor de Windows-versie, maar er zijn ook programma's voor macOS, Linux en voor Android en iOS. Als je het programma hebt gedownload, doorloop je de wizard. Laat het vakje bij 'Integratie binnen Windows Verkenner' vooral aangevinkt staan om Stack later via de Verkenner te kunnen aansturen.

Vul bij het instellen van Stack het aangemaakte webadres in (jouwnaam. stackstorage.com). Ook heb je hier je gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Als je bent ingelogd, kun je instellen welke mappen je wilt synchroniseren met Stack. Met 'Selectieve synchronisatie' kies je de mappen, maar je kunt dit ook naderhand doen. Als je nu in je browser kijkt, zie je dat Stack gesynchroniseerd is met je Verkenner. Op die manier kun je niet alleen bepaalde mappen synchroniseren, maar kun je ook handmatig documenten toevoegen aan je Stack-opslag.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

For your eyes only

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten