Chromebook: de perfecte laptop voor op het werk

Wanneer je een laptop nodig hebt voor zakelijke doeleinden, dan heb je er eentje nodig die razendsnel en krachtig is, met daaraan gekoppeld een flink prijskaartje, toch? Gek genoeg is dat nog altijd de heersende gedachte bij de aanschaf van een zakelijke laptop, terwijl de daadwerkelijk benodigde systeemeisen, en dus ook het prijskaartje, een stuk lager liggen. Want wat dacht je van een Chromebook?

Kijkend naar de behoefte van de gemiddelde zakelijke gebruiker, dan valt op dat een paar eisen standaard bovenaan staan: de laptop moet altijd en overal verbonden kunnen zijn, bestanden moeten altijd en overal benaderd kunnen worden, het apparaat moet veilig zijn (geen gedoe met virussen) en voor constante systeemupdates heeft niemand tijd. Laat dit nu net zijn waarin vrijwel alle Chromebooks uitblinken!

Media has no description

© PXimport

Prestaties

Er wordt vaak gezegd dat Chromebooks veel minder kunnen dan Windows-laptops. Daar is weinig van waar. Afhankelijk van welke Chromebook je kiest, zijn de systeemspecificaties inderdaad een stukje lager dan die van Windows-laptops, maar laten we niet vergeten dat een Windows-laptop dit ook nodig heeft, omdat Windows heel wat van de laptop vraagt. Een Chromebook draait op Chrome OS, een besturingssysteem dat perfect is afgestemd op de hardware in Chromebooks en daarom veel minder kracht onder de motorkap hoeft te hebben. Het is absoluut zo dat een grafisch ontwerper of iemand die video’s bewerkt beter een zwaardere laptop kan kopen dan een Chromebook, maar dan heb je het ook over een extreme beroepsgroep wat systeemeisen betreft. De meeste zakelijke gebruikers draaien geen loodzware applicaties en hebben vooral een manier nodig om hun mails te kunnen beantwoorden, zaken op te zoeken op internet, of wellicht een bedrijfsspecifieke applicatie te draaien. Wanneer je hier een peperdure laptop voor inzet, is het alsof je een Ferrari koopt om ermee naar de supermarkt te rijden.

Chrome Web Store

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat Chrome OS écht een ander besturingssysteem is dan Windows. Dit betekent dat je je Windows-applicaties niet over kunt zetten naar je nieuwe Chromebook. Chrome OS maakt echter gebruik van de Chrome Web Store. Hierin vind je duizenden applicaties die, net als Chrome OS zelf, perfect afgestemd zijn op je hardware, en daarom geen immense impact zullen hebben op je systeem. Apps die voor dit platform gebouwd moeten worden, moeten voldoen aan strenge eisen, en dat voorkomt dat je als gebruiker te maken krijgt met crashes of met een plotseling zeer traag systeem. Voor vrijwel elke Windows- of Mac OS-applicatie is wel een variant in de Chrome Web Store te vinden, vaak nog gemaakt door hetzelfde bedrijf ook. Vind je niet de applicatie die je zoekt, dan is het goed om te weten dat Chrome OS je ook toegang geeft tot de Google Play Store. Dit betekent dat je alle apps die je op je Android smartphone en tablet draait, ook op je Chromebook kan draaien. Ideaal als het bedrijf waarvoor/waarmee je werkt al een applicatie heeft voor Android.

Media has no description

© PXimport

Verbonden

De mogelijkheid om altijd en overal een internetverbinding te maken zodra er draadloos internet beschikbaar is, is natuurlijk geen unieke eigenschap van Chromebooks. Wél is het zo dat Chromebooks zo zijn ontworpen dat werken in de cloud kinderlijk eenvoudig is. Google Drive is geïntegreerd binnen het besturingssysteem en applicaties kunnen rechtstreeks daarin opgeslagen worden, zodat je geen grote harde schijf nodig hebt. Die grote harde schijf is dan ook doorgaans niet aanwezig, waarmee er flinke kosten bespaard worden en de laptop een stuk lichter is. Maar belangrijker nog: door altijd in de cloud op te slaan, hoeft er nooit gevreesd te worden voor zoekgeraakte bestanden, zélfs niet als de Chromebook gestolen wordt of kwijtraakt.

Veilig en stabiel

Veiligheid en stabiliteit is van essentieel belang als het om een werklaptop gaat. Of je nu op kantoor werkt of onderweg verbonden moet zijn, je hebt er niets aan als je laptop crasht op het moment dat je iets moet aanleveren, of op het moment dat er een systeemupdate wordt uitgevoerd. Van dat soort zaken heb je met een Chromebook nooit last. Op het moment van schrijven zijn virussen en malware op Chromebooks totaal nog geen probleem (zoals dat ook ooit voor Apple computers gold) en door de fijne afstemming van software en hardware, heb je met crashes ook nagenoeg niets te maken. Elk besturingssysteem moet weleens worden bijgewerkt, maar bij Chromebooks werkt dat niet invasief. Updates worden doorgevoerd wanneer jou dat uitkomt.

Conclusie

Chromebooks zijn in veel opzichten de ideale werklaptop. Ze zijn krachtig genoeg om de meest uiteenlopende taken uit te voeren, hebben voldoende aansluitingen en connectiviteitsopties om voor de meest uiteenlopende toepassingen ingezet te worden, en ze zijn daarbij veilig en zeer stabiel. Tot slot is er natuurlijk nog een belangrijk voordeel, en dat is de prijs. Voor een fractie van de prijs van een gemiddelde Windows-laptop, heb je bijvoorbeeld de Acer Chromebook 13, die met z’n Quad HD-resolutie, 1,45 kg aan gewicht, krachtige processor én batterijduur van 10 uur alles biedt dat je op een werkdag nodig hebt. Ga je voor de Spin-editie van deze Acer, dan is de Chromebook ook nog eens voorzien van een aanraakscherm en een omklapbaar display, zodat je van je laptop eenvoudig een tablet maakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten