}
abonneren

Chromebook: de ideale laptop voor thuis en onderweg

Chromebooks zijn al sinds 2011 op de markt, maar pas sinds een jaar of twee zijn de laptops die draaien op Chrome OS bezig met een enorme opmars. Vrijwel elke grote laptopfabrikant heeft één of meer Chromebooks in het assortiment. Terecht, want Chromebooks zijn ontzettend veelzijdig en veel krachtiger dan hun reputatie soms doet vermoeden. Een Chromebook is in vele opzichten de ideale computer voor wie niet aan een werkplek gebonden is.

Er is een Chromebook voor iedere levensstijl. Benieuwd welke Chromebook het beste bij jou past? Doe de keuzehulp op Kieskeurig.nl.

Laptops zijn ooit ontworpen als computers voor mensen die graag flexibel willen zijn. De naam zegt het al: het is een computer voor op je schoot. Door de jaren heen hebben we de systeemeisen echter flink zien stijgen, en we zien dan ook steeds vaker laptops die zo groot en zwaar zijn, dat je van een mobiel apparaat bijna niet meer kunt spreken. De Chromebook brengt ons terug naar de basis: een laptop die compact is, relatief weinig weegt, en waar je bovendien alles mee kunt wat je onderweg zou moeten kunnen. En dat alles tegen een zeer prettig prijskaartje.

Prijs

Dat Chromebooks zo prettig geprijsd zijn, zorgt ervoor dat je niet constant een klein fortuin bij je hebt. Met een laptop van een paar duizend euro om je schouder heb je misschien wel heel wat paardenkrachten aan boord, maar de vraag is of je die onderweg gaat gebruiken, en als er iets met de laptop gebeurt, is dat een kleine financiële ramp (tenzij je héél goed verzekerd bent). Wordt jouw Chromebook gestolen, raak je hem kwijt of valt deze, dan is dat ook niet prettig, maar wél iets waar overheen te komen is.

Cloud

Wat daarbij ook helpt, is dat Chromebooks ontworpen zijn om in de cloud te werken. Iedereen die een Chromebook koopt, krijgt van Google gratis 100 GB extra opslagcapaciteit, bovenop de bestaande 15 GB die iedereen krijgt bij Google Drive. Dat betekent dus dat je maar liefst 115 GB kunt opslaan in Google Drive, zonder daar een cent extra voor te hoeven betalen. Werken in de cloud is ideaal. Je kunt op elk gewenst moment bij je bestanden. Dat maakt je enorm flexibel en het maakt samenwerken met collega’s op afstand ook zeer efficiënt. Je hebt er natuurlijk wel altijd internet voor nodig, maar tegenwoordig is WiFi vrijwel overal, en mocht dat niet het geval zijn, is de mobiele verbinding van je smartphone ook altijd een optie. Een Chromebook heeft dus minder opslagcapaciteit nodig, en dat scheelt een zware harde schijf. En als we nog even terugkomen op dat stelen: werken in de cloud betekent ook dat je geen gegevens kwijt bent wanneer je je laptop niet meer in je bezit hebt.

Systeemprestaties

We noemden het al even in de intro, Chromebooks hebben soms onterecht de reputatie dat ze niet krachtig zijn. Het tegendeel is waar. Door gebruik te maken van alle handigheden die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben (zoals cloudopslag, maar ook Chrome OS), kunnen makers van Chromebooks flink besparen op systeemspecificaties. Het is waar dat de meeste Chromebooks bijvoorbeeld geen zware videobewerking aankunnen, maar de meeste mensen zullen dergelijke capaciteiten onderweg niet nodig hebben. Onderweg werken draait meestal om e-mail, internet, en het gebruik van specifieke apps, en dat kan op een Chromebook állemaal. Aangezien de hardware van een Chromebook perfect is afgestemd op Chrome OS en andersom, zul je nooit last hebben van een trage laptop. Chromebooks zijn snel, stabiel en je hebt niets te maken met constante updates van het besturingssysteem, of erger nog, de gevreesde blauwe schermen die ervoor zorgen dat het hele besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd moet worden. De Acer Chromebook Spin 13 profiteert bijvoorbeeld optimaal van deze synergie tussen software en hardware, met de krachtige 8e generatie Intel® Core™ i processor aan boord. Het 13,5 inch QHD scherm is compact. De Chromebook Spin 13 heeft een batterijduur van 10 uur, waardoor je de hele dag door kunt werken.

Google Play Store

Tot slot is het belangrijk om te weten dat Chromebooks sinds enige tijd ook toegang hebben tot de Google Play Store. Dit betekent dat je toegang hebt tot álle apps die ontwikkeld zijn voor Android smartphones en tablets. Zeker wanneer je gaat voor een Chromebook die convertible is naar tabletmodus, betekent dit dat je de ideale hybride hebt tussen een laptop en een tablet.

Conclusie

Wat ons betreft zijn Chromebooks de ideale laptops voor iedereen die veel onderweg is, maar toch zijn werk wil kunnen doen. Ze zijn betaalbaar, licht, flexibel, en in staat om alles te doen wat de gemiddelde flexwerker met zijn laptop wil kunnen doen. Chromebooks zijn ideaal voor samenwerking op afstand én je hoeft niet te denken aan het maken van reservekopieën, omdat het werken in de cloud dat voor je oplost. Het feit dat je als gebruiker én werkgever vrijwel nooit te maken zult hebben met crashende of gehackte systemen, maakt de Chromebook de ideale laptop voor werken op afstand.

Er is een Chromebook voor iedere levensstijl. Benieuwd welke Chromebook het beste bij jou past? Doe de keuzehulp op Kieskeurig.nl.

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI