5 beveiligingstips voor naast je virusscanner

© CIDimport

5 beveiligingstips voor naast je virusscanner

Geplaatst: 14 april 2017 - 09:49

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:41

Redactie ID.nl

Natuurlijk bescherm je je pc met een virusscanner. Toch kan de beste antivirus wel eens iets over het hoofd zien en zijn er genoeg beveiligingsrisico’s die je liever wilt vermijden. Met deze handige tips maak je het voor jezelf, en je virusscanner, een stukje makkelijker en veiliger.

5 beveiligingstips voor naast je virusscanner-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Tip 1. Updaten

Malwarebesmettingen komen vaak voor door kwetsbaarheden in programma’s die je op je systeem geïnstalleerd hebt. Het is slim om dit in je achterhoofd te houden, mocht je gebruik maken van oude software die door ontwikkelaars niet meer bijgewerkt wordt. Veel software wordt echter nog wel gewoon bijgehouden met (beveiligings)updates, maar dit gebeurt lang niet altijd automatisch. Gelukkig heb je hier gratis tooltjes voor! Denk bijvoorbeeld aan Secunia Personal Software Inspector. Deze scant de geïnstalleerde programma’s op je pc, checkt de versies en mocht er een verouderde versie van het programma aanwezig zijn, dan updatet Secunia deze.

Tip 2. Second opinion

Het kan voorkomen dat je het vermoeden hebt dat je pc besmet is met malware of dat een programma dat je wilt installeren wat dubieus is. Een virusscanner is helaas niet altijd waterdicht, dus het kan geen kwaad om bij twijfel altijd een extra controle uit te voeren. Sommige antivirusmakers bieden een gratis scanner die geen vervanger is van je antivirussoftware, maar wel het systeem grondig kunnen doorlopen. Stinger van McAfee bijvoorbeeld. Een ander handig (en gratis) hulpmiddel is Virustotal. Heb je je twijfels over een bepaald programma, navigeer naar Virustotal.com en upload het installatiebestand. Virustotal laat er op zijn beurt tientallen virusscanners naar kijken, zodat je met zekerheid kunt nagaan of het programma veilig is.

Tip 3. Back-up

De naarste bedreiging van het moment is ransomware, die je belangrijke bestanden gijzelt door ze te versleutelen en geld te vragen voor de onstleutelcode. Voorkomen is beter dan genezen, want wanneer je pc getroffen wordt is de kans vaak maar klein dat je je bestanden nog terug kunt krijgen. Zorg hiervoor natuurlijk altijd voor een actuele back-up, maar let hierbij wel op. Back-up je naar een externe schijf, zorg dan dat deze altijd is losgekoppeld van je pc en koppel hem pas weer aan wanneer je zeker weet dat je pc schoon is. Je wilt immers niet dat ransomware ook je back-up te grazen neemt. Houd er eveneens rekening mee dat als je je cloudopslag synchroniseert op je pc of allerlei netwerklocaties zonder inlog kunt benaderen, deze ook binnen bereik van ransomware komen. Een handig, gratis programmaatje voor een goede back-up is EaseUS Todo Backup Free.

Lees meer: Veilig en snel dubbele back-up maken? Onze collega's van Computer!Totaal vertellen hoe!

Tip 4. Administrator

Waarschijnlijk heb je je eigen gebruikersaccount gewoon administratorrechten gegeven. Scheelt een hoop gedoe, bijvoorbeeld bij het installeren van programma’s. Maar misschien is het vanuit veiligheidsoogpunt niet even verstandig. Je kunt jezelf en de overige gebruikers beter standaardrechten geven en een administratoraccount met wachtwoord aanmaken. Voor ingrijpende systeemaanpassingen wordt altijd om het wachtwoord gevraagd. Daarmee minimaliseer je het risico dat anderen of jezelf per ongeluk malware installeren.

Tip 5. Browser dichttimmeren

Veel malware komt natuurlijk binnen via het internet, en dus je browser. Daarom is het altijd verstandig om je browser dicht te timmeren. De extensie uBlock Origin is goed in staat misleidende advertenties te weren, Flashcontrol zorgt ervoor dat flash-inhoud niet automatisch afspeelt (alleen met jouw goedkeuring) en https-everywhere zorgt er tenslotte voor dat je gegevens minder makkelijk afgekeken kunnen worden.

Antivirus

Natuurlijk maak je met deze tips je antivirusprogramma voor Windows niet overbodig. Windows is immers erg kwetsbaar voor malware. Zorg er daarom altijd voor dat je goede security-software hebt. Bijvoorbeeld BitDefender Antivirus Plus 2017.

Lees meer: getest door de redactie van Computer!Totaal Bitdefender Antivirus Plus 2017

5 beveiligingstips voor naast je virusscanner-15754139

© CIDimport

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten