Waar past een M.2-ssd in?

Als je de snelste SSD wilt, dan wil je een PCI-express NVMe SSD hebben. De traditionele SATA SSD heeft het maximale wat er uit de verouderde SATA bus te halen valt inmiddels bereikt, en PCI-Express SSD’s kunnen mede dankzij het NVMe protocol duizelingwekkende snelheden behalen. Maar hoe weet je of jij ook een dergelijke SSD ook in jouw systeem kwijt kan? Wij leggen het je uit.

Maar eerst: wanneer wil je zo’n snelle SSD?

Elke computer gebruiker met een SSD zal beamen dat de overstap van mechanische schijven naar SSD’s de belangrijkste is geweest in recente jaren als je om een lekker vlot voelende pc geeft. Maar wanneer wil je nu echt de snelste, en wanneer voldoet een SATA SSD zoals de Samsung 860 EVO?

Als het je puur om een beetje vlot opstartende computer gaat, of je doet niet meer met je pc dan een paar mailtjes sturen, dan hoef je inderdaad niet verder te kijken dan zo’n SATA SSD, dan zijn de merkbare prestatieverschillen klein. Kijken we echter naar zwaardere taken, denk bijvoorbeeld aan foto- en videobewerking, dan biedt een NVMe SSD zoals de Samsung 970 EVO op verschillende vlakken duidelijke meerwaarde. Deze SSD’s zijn namelijk in staat de grote bestanden waar je als creatief professional te maken hebt vele malen sneller te lezen en te schrijven -een factor zes is geen uitzondering – wat de productiviteit ten goede komt.

Op de meeste moderne moederborden zal je een m.2 slot aantreffen. Geen kabels meer, de SSD gaat dan direct in je moederbord

Hoe weet je of hij past?

PCI-Express waar deze SSD’s gebruik van maken is niet nieuw maar al enkele jaren standaard aanwezig in praktisch elke computer waardoor het veelal geen probleem is van deze snelle drives gebruik te maken. De meeste moderne devices zoals de Intel NUC, midden- en hoog segment laptops, en zelfs betaalbare desktop computers hebben tegenwoordig ook al de specifieke M.2 aansluiting die we op de Samsung 970 EVO aantreffen.

Het is echter mogelijk dat jouw device wel een M.2 slot heeft, maar toch niet met een snelle PCI-Express SSD overweg kan, er zijn namelijk ook M.2 sloten die enkel ondersteuning bieden voor SATA protocol SSD’s. Dat is een relatieve zeldzaamheid, maar het is wel zaak om te controleren. Dat doe je door de specificaties van jouw apparaat op te zoeken, waarbij achter de vermelding van de M.2 aansluiting normaliter een vermelding van “PCIE” of “PCI-Express” zal staan, bijvoorbeeld “PCIE 3.0 x4”, wat inhoudt dat de Samsung 970 EVO in jouw systeem zou moeten werken. Ook een vermelding van NVMe voldoet overigens. Enkel als er louter S600 of SATA600 achter het M.2 slot in de specificaties ben je beperkt tot tragere SSD’s.

Een voorbeeld van een moederbord met twee M.2 sloten die deze snelle SSD’s ondersteunen

Staat er niets vermeld, dan kan je het vaak ook opmaken aan de hand van de SSD die op dit moment in jouw apparaat zit. Een kleine zoektocht op het typenummer zal snel duidelijk maken of het een PCI-Express SSD is, en dus vervangen kan worden door een sneller model.

Voor desktop computers zonder M.2 slot is het vaak ook nog mogelijk om te upgraden naar een dergelijk snelle SSD. De PCI-Express sloten op moederborden die traditioneel gebruikt worden voor onder andere videokaarten, zijn namelijk ook bruikbaar voor snelle SSD’s, beide zijn tenslotte PCI-Express. Met een optionele PCI-Express – M.2 adapter kan je de snelle SSD in één van deze traditionele PCI-Express sloten kwijt, zonder consequenties voor de prestaties.

De Samsung 970 EVO is leverbaar in capaciteiten van 250GB tot 2TB

Waarom de Samsung 970 serie?

De vraag waarom is eenvoudig te beantwoorden. In de onafhankelijke grote SSD vergelijkingstest van onze collega's van Computer!Totaal van Juli/Augustus 2018 was de conclusie duidelijk: Samsung domineert de markt voor Solid State Drives zowel op gebied van SATA als PCI-Express SSD’s en ging dan ook met de ‘best getest’ award naar huis in beide categorieën. Er is simpelweg geen snellere PCI-Express SSD. “IJzersterk” werd de Samsung 970 EVO genoemd. Zelfs als je al een PCI-Express SSD van een ander merk hebt kan het dus nog sneller.

Geschreven door: partnerredactie op

Category: Partner

Tags: samsung ssd, ssd kopen, m2 ssd, sata ssd