Thuiswerken zonder letsel

Thuiswerken kan fantastisch zijn, maar tegelijkertijd kleven er ook een heleboel nadelen aan. Wanneer je thuiswerkt is er vaak geen arbo-inspecteur die eens in de zoveel tijd komt kijken of je er wel goed bij zit. En dat zou eigenlijk wel moeten, want een verkeerde werkhouding of het verkeerde beeldscherm in de verkeerde stand kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je nek, schouders, rug en / of ogen.

Wanneer er wordt gedacht aan ergonomisch werken, wordt er vaak eerst gedacht aan het bureau en de bureaustoel. Begrijpelijk, maar het beeldscherm is minstens zo belangrijk, omdat je daar toch de hele dag naar aan het staren bent. Een beeldscherm dat niet goed is afgesteld op je behoeften, kan zorgen voor vermoeide ogen, maar ook voor pijnlijke rug, nek en schouders door een verkeerde houding.

Verstelbare voet

Bij het plaatsen van de monitor is niet alleen de afstand van groot belang, maar vooral ook de hoogte en de kanteling van het scherm. Toch zien we nog steeds heel veel beeldschermen die je niet in staat stellen om de hoogte en / of de hoek van het beeldscherm aan te passen. De beeldschermen van EIZO hebben deze mogelijkheid wel. Niet alleen kun je de hoogte volledig instellen, het beeldscherm is ook nog eens kantelbaar, zodat je de positie van het scherm volledig kunt aanpassen aan je behoeften. Daarmee kun je voorkomen dat je een stijve nek, of last van je rug krijgt, omdat je onder een verkeerde hoek zit te kijken.

EcoView

Tijdens een werkdag verandert er van alles. Zo is het omgevingslicht bijvoorbeeld geen moment hetzelfde. Toch zijn er nog veel monitoren die je ondanks het omgevingslicht, de hele dag hetzelfde soort beeld voorschotelen. EIZO heeft monitoren ontwikkeld die wél meebewegen met wat er om je heen gebeurt. Zowel de EV2450, EV2456, EV2750 als de EV2785 zijn voorzien van Auto EcoView. Deze functie zorgt ervoor dat de helderheid van de monitor perfect wordt afgestemd op het omgevingslicht, en dat is een stuk rustiger voor je ogen. Daarnaast zorgt het voor een energiebesparing tot wel 50% in vergelijking met beeldschermen zonde een gelijksoortige functie.

Automatische kleurmodus

Zoals het omgevingslicht niet de hele dag hetzelfde is, geldt dat eigenlijk ook voor de inhoud van je beeldscherm. Niet elke applicatie heeft de zelfde kleurmodus nodig. Een Word document lezen op een witte achtergrond vereist bijvoorbeeld een hele andere instelling dan het kijken van een film of serie op Netflix. Om die reden hebben de monitoren van EIZO een automatische kleurmodus, waarbij elke applicatie z’n eigen kleureprofiel toegekend krijgt. Wanneer er een programma wordt gestart, wordt automatisch het juiste kleurprofiel gekozen. Op die manier belast je je ogen nooit meer dan nodig is.

Circadian dimming

Thuiswerken betekent flexibel zijn, maar daarnaast kleeft daar natuurlijk wel het gevaar aan dat je soms even iets te lang doorgaat. Te lang achter een beeldscherm werken na zonsondergang zorgt ervoor dat je hersenen niet het signaal krijgen dat het tijd is om te gaan slapen, met slapeloze nachten als gevolg. De beste oplossing? Geen nachten doorhalen. Maar voor de situaties waarin dat niet mogelijk is, maken de beeldschermen van EIZO gebruik van Circadian dimming. Deze technologie zorgt ervoor dat de kleurtemperatuur van de monitor wordt aangepast aan de hand van de tijd, waardoor je ogen niet teveel worden blootgesteld aan blauw licht.

Kijkhoek

Om lekker te kunnen werken is het belangrijk dat je vanuit elke hoek goed zicht hebt op de inhoud van het beeldscherm. De genoemde modellen van EIZO hebben stuk voor stuk een IPS—paneel, hetgeen inhoudt dat de kleuren, scherpte en het contrast áltijd stabiel zijn, ongeacht hoe groot de kijkhoek is. Daarnaast zijn deze beeldschermen ontspiegeld, waardoor ongewenste reflecties worden voorkomen, en je dus niet je nek en schouders hoeft te belasten door constant om de reflecties heen te kijken. Tot slot zijn deze beeldschermen voorzien van een flinterdunne rand, zodat het effectieve kijkoppervlak het gehele beeldscherm beslaat, en dat werkt een stuk rustiger zonder die zwarte balken die constant aanwezig zijn.

Goed en veilig thuiswerken vereist een veilige monitor. Een monitor die je volledig kunt instellen op het gebied van hoogte en kijkhoek, en eentje die voorkomt dat je je ogen meer belast dan nodig is. Het is een fabeltje dat een groot beeldscherm beter of slechter voor je ogen is, alles valt of staat met de afstand en de opstelling. Dus of je nu een EIZO EV2450 koopt met een 23,8-inch display, of een EIZO EV2785 met een 27-inch display, dat maakt niet uit. Zorg dat je ze op een goede afstand plaatst, en volledig afstemt op een goede werkhouding. De technologie van EIZO doet de rest om je ogen te beschermen.

Geschreven door: partnerredactie op

Category: Partner

Tags: monitor, thuiswerken, ev2785, ev2450, ev2456, eizo ev2750, eizo monitor