Kijk jij nog lineair tv?

tv
Dikke kans dat je wel tv kijkt, maar minder lineair dan een paar jaar geleden. Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat ons kijkgedrag in rap tempo verandert. Dit zijn de 5 belangrijkste trends.
partner

1. Meer kijken wanneer het ons uitkomt

Lineair tv kijken – oftewel kijken zoals het wordt voorgeschoteld in de programmagids – is duidelijk op zijn retour. Vooral jongeren en hoogopgeleiden geven steeds meer de voorkeur aan kijken wanneer het hun uitkomt. En dat is terug te zien in de cijfers want in 2016 was al 7% van de totale kijktijd ‘uitgesteld kijken’. Geen wonder dat vooral deze groepen liever kiezen voor interactieve tv waar on demand, terug- en vooruitkijken tot de standaardmogelijkheden behoort.

2. Ook tv kijken op andere apparaten

De televisie is in veel huishoudens niet langer het enige apparaat waarop tv wordt gekeken. Dankzij slimme apps zoals KPN iTV is het ook mogelijk om op smartphone of tablet te kijken. Veel mensen vinden het bovendien prettig om op deze persoonlijke apparaten alleen tv te kijken. Kijken we niet meer gezellig met de familie of vrienden? Toch wel, wanneer we dvd bekijken of een film dan doen we dit in veel gevallen graag met anderen.

3. Niet alleen thuis maar ook onderweg

Dat tv kijken op smartphone of tablet maakt het ook mogelijk om buitenshuis tv te kijken. Met wifi of 4G buitenshuis kun je tegenwoordig ook in de trein kijken en dat bevalt ons prima. Het is zelfs mogelijk om op afstand een programma op te nemen en bij thuiskomst te bekijken.

4. Programma Gemist steeds populairder

Een programma missen is in tegenstelling tot een paar jaar geleden niet langer een probleem. Steeds meer oproepen bieden de mogelijkheid om gemiste programma tot een aantal dagen na de oorspronkelijke uitzending terug te kijken. Uit cijfers blijkt dat deze dienst vaker door vrouwen dan door mannen wordt gebruikt. Tip: wil je een gemist programma in hoge kwaliteit bekijken? Overweeg dan Interactieve tv waarmee je heel eenvoudig via de ingebouwde tv-gids kunt terugkijken.

5. Kijktijden veranderen niet erg

Of je nu lineair, uitgesteld of via streaming kijkt, het moment waarop we dit doen verandert in tegen stelling tot wat vaak gedacht wordt niet heel erg. Nederlanders doen dit al jaren het liefst tussen acht en tien ’s avonds. Ondanks dat we dus nieuwe technieken en mogelijkheden omarmen, vinden we het nog altijd prettig om aan het einde van de dag een paar uurtjes te ontspannen met een serie, film of docu .

Hoewel ons kijkgedrag snel aan het veranderen is, blijven we trouw aan het moment waarop we het liefste kijken. Dankzij interactieve tv zijn we echter een stuk flexibeler geworden en kunnen we – wanneer het ons het beste uit komt – op iedere gewenste plek genieten van onze favoriete programma’s.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Geschreven door: - - op

Category: Partner

Tags: uitzending gemist, tv kijken, itv, kpn tv, aflevering gemist, lineair tv, tv kpn, kpn televisie