Dit is waarom VPS hosting zo in de lift zit

De laatste jaren zijn er steeds meer aanbieders van hosting die de nadruk leggen op Virtual Private Server (VPS) oplossingen. Is dit slimme marketing of zijn er daadwerkelijk voordelen voor jou als klant?

Steeds meer semi-professionals en organisaties stappen voor het hosten van hun applicaties, sites en cloudoplossingen over naar virtual private server (VPS) hosting. Een groot aantal gebruikers van Dedicated hosting of shared hosting zijn voorzichtig of hebben hun twijfels. We hebben daarom DPS en shared hosting eens naast VPS gezet en gekeken naar de drie belangrijkste argumenten om voor de ene of juiste de andere oplossing te kiezen.

Kosten

Heb je één of twee kleine websites? Dan is ‘shared hosting’ vaak het goedkoopst. Hierbij ‘draait’ je site of webapp samen met tal van andere toepassingen op dezelfde webserver. Wil je opschalen of meer controle, dan begint het vaak te wringen. Je kunt vrijwel altijd voor een uitgebreider en duurder hosting pakket kiezen, toegang tot bijvoorbeeld de configuratie van de server krijg je niet. En dat laatste kan essentieel zijn als je toepassingen ontwikkelt waarvoor specifieke modules of extensies noodzakelijk zijn.

Tot een aantal jaren terug was een eigen server (Dedicated Hosting) het enige alternatief. Met vaak forse investeringen tot gevolg en de grote vraag: heb ik deze zware server ook echt nodig?

Met VPS zoals bij Argeweb VPS hosting, waarbij meerdere servers op dezelfde zware hardware worden gevirtualiseerd, wordt slim in dit gat gesprongen. In plaats van investeren in hardware waarvan nog twijfelachtig is of je het ooit volledig gaat benutten, gebruik je een eigen omgeving die voldoet aan de eisen die je nu nodig hebt. En dat resulteert niet alleen in minder CO2-uitstoot maar ook in lagere kosten.

Flexibiliteit

Duidelijk mag zijn dat shared hosting als het om flexibiliteit gaat, z’n beperkingen heeft. En hoewel een eigen dedicated server mogelijkheden biedt om uit te breiden – bijvoorbeeld door meer geheugen bij te plaatsen – moet hiervoor in het datacenter wel eerst een engineer de machine openschroeven, met het risico op downtime.

Flexibiliteit is dan een onderdeel waar VPS veel punten scoort. Zowel bij Windows VPS als Linux VPS kunnen op afstand en zonder dat sites en apps onbereikbaar zijn extra resources zoals geheugen, opslag en rekenkracht worden toegekend. Je betaalt immers alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt.

Onderhoud

Bij shared hosting is er relatief weinig te kiezen en ook weinig te onderhouden. Vergelijken we Dedicated Hosting met VPS dan zijn er op dit vlak echter grote verschillen. De virtualisatie laag van VPS biedt veel vrijheid. Onderhoud vindt op afstand plaats en zelfs als een node door een hardware storing offline dreigt te gaan, kunnen de VPS’en die hierop draaien - desnoods automatisch - zonder onderbrekingen realtime naar een andere node worden overgezet. Gaat een DPS door onderhoud of calamiteiten offline, dan is er vergeleken met VPS een veel grotere kans dat je sites, webapps of cloudoplossingen voor langere tijd onbereikbaar zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten