De snelste ssd voor consumenten en professionals

Samsung 970 Evo Plus M2 SSD
Of je nu een tech-enthousiasteling, hardcore-gamer of professional bent, als jij je systeem tot het uiterste pusht, dan mag een snelle m.2-nvme-ssd uiteraard niet ontbreken. De laatste jaren hebben snelle nvme-ssd’s afstand genomen van de traditionele sata-ssd’s en met de 970 EVO Plus doet Samsung er nog een stevig schepje bovenop.

Extra snelheid komt anno 2019 ook goed van pas. Games van honderd of meer gigabyte zijn inmiddels geen uitzondering meer. En alsmaar krachtiger wordende foto- en videocamera’s resulteren in bestanden die groter zijn dan ooit. Een fotograaf of cameraman die in een middag enkele honderden gigabytes aan data opneemt, neemt geen genoegen met uren te wachten om zijn data over te zetten. En het verlies aan productiviteit als je 4K-beeldmateriaal wilt bewerken vanaf een trage harde schijf, is voor creatieve professionals eveneens onacceptabel.

Hoewel een sata-ssd, die veelal tot 550-600 MByte/s beperkt zijn, voor het lichtste gebruik zoals browsen of wat Excel-bestanden bewerken geen beperking is, zijn de prestatieverschillen tussen sata- en nvme-ssd’s aanzienlijk als je met zware bestanden werkt. Creatieve professionals die bijvoorbeeld met Lightroom of Premiere werken, zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ook de fanatiekste gamers voor wie elke milliseconde verlies er één te veel is of workstation-professionals die complexe berekeningen uitvoeren profiteren van de beste hardware.

Ongekend snel

De Samsung 970 EVO, de voorganger van de 970 EVO Plus, was op alle fronten al indrukwekkend met een leessnelheid van 3400 MByte/s en een schrijfsnelheid van 2500 MByte/s, ruim genoeg om overtuigend als best getest bestempeld te worden in de recente grote vergelijkende ssd-test van Computer!Totaal. Normaliter zijn bescheiden snelheidsverbeteringen tussen generaties de norm, maar met Samsungs nieuwe MLC-V-NAND (96 laags, 3 bit) en de jongste implementatie van de Phoenix-controller is het gelukt om de grenzen van wat mogelijk is met een nvme-ssd fors te verleggen en een ongekende verbetering binnen één generatie uit te brengen. Vooral wat schrijfsnelheid is er een grote sprong gemaakt van 2500 MByte/s naar maar liefst 3300 MByte/s. Ter illustratie, dat is een blu-ray-schijf in 7,5 seconde, een dvd in nog geen anderhalve seconde. Of (als we op de nostalgische toer gaan): bijna 2300 3,5inch-diskettes aan data weggeschreven in één seconde.

Een m.2-ssd zet je met één schroef op een moederbord vast, geen gedoe met kabels zoals met een sata-ssd.

Vooral snel waar het écht telt

Maximale snelheden bij het verwerken van grote blokken zijn cruciaal als je met grote bestanden werkt, maar kenners weten dat bij ssd-prestaties ook vooral kritisch gekeken moet worden naar zogeheten 4K-lees- en -schrijfprestaties. Deze prestaties bepalen hoe een ssd met veel kleinere blokken data om gaat. Typische Windows- of Mac-machines moeten normaliter namelijk frequent met veel meer kleinere blokken data om kunnen gaan. Iets waar vooral de ouderwetse harde schijf notoir slecht in was, wat leidde tot de populariteit van ssd’s vandaag de dag. Ook op dit vlak kwam de Samsung 970 EVO al beter uit de test dan zijn directe concurrenten. De 970 EVO Plus neemt met prestatieverbeteringen van zo’n 50% een ongekend grote stap.

En snel in de kleine capaciteiten!

Het is een bekend feit dat ssd’s in kleine capaciteiten zoals 250 GB normaliter niet kunnen tippen aan de prestaties van modellen van 500 GB of 1 TB. De extra snelheid was reden genoeg om een grotere capaciteit aan te schaffen, zelfs als je de capaciteit niet nodig had. De Samsung 970 EVO Plus legt juist extra nadruk op prestatieverbeteringen om ook veeleisende gebruikers die maar weinig capaciteit nodig hebben van het beste te voorzien. Het gevolg? Zelfs de variant met de kleinste capaciteit is sneller dan de alternatieven met grotere capaciteit.

Duurzaam duurt het langst

Fantastische prestaties zijn één ding, maar voor veeleisende gebruikers tellen niet alleen prestaties, maar is ook de duurzaamheid van het product cruciaal. Ongeacht welke vorm van opslag je kiest, een goede back-up is uiteraard onmisbaar. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. De Dynamic Thermal Guard-technologie (een combinatie van een nikkellaag om warmte beter af te voeren en actief temperatuurmanagement) voorkomt te hoge temperaturen die schadelijk zouden kunnen zijn. Daarbij kun je tot maar liefst 1200 TB aan data wegschrijven, een duizelingwekkende hoeveelheid waar zelfs de meest intensieve professional die dag en nacht doorwerkt niet bij in de buurt zal weten te komen in de ruime garantieperiode van vijf jaar.

Encryptie is onmisbaar

Er zijn bepaalde functies in een moderne ssd die niet vergeten mogen worden. Encryptie is onmisbaar voor consumenten en professionals die echt om hun data geven. De EVO Plus ondersteunt dan ook AES-256bit-encryptie voor de volledige schijf, naast de standaarden TCG/Opal 2.0 en Encrypted Drive (IEEE16676). Dit kan je data veilig helpen houden in geval van verlies, diefstal of hacks.

Voor iedere enthousiasteling

Of je nu voldoende hebt aan 250 GB of met minder dan 1 TB geen genoegen neemt, en of je nu een fanatieke gamer, een creatieve professional of tech-liefhebber bent die simpelweg niets minder dan het beste wil? De Samsung 970 EVO Plus is dé m.2-ssd van dit moment voor jouw systeem.

Voorbeeld van een m.2-slot op een moederbord. Soms moet je even zoeken en soms zitten ze zelfs aan de achterzijde.

M.2? PCI-Express?
De Samsung 970 EVO Plus is een m.2-nvme-ssd (pci-express), maar wat houdt dat in? M.2 staat voor het slot waar deze ssd in past. De meeste moderne apparaten (zoals de Intel NUC, mid-range en high-end laptops, en zelfs betaalbare desktopcomputers hebben tegenwoordig zo’n slot, al is het raadzaam dit altijd te controleren.

Hoewel de meeste m.2-aansluitingen ondersteuning bieden voor pci-express, is dat geen vast gegeven. Een zeer beperkt aantal m.2-aansluitingen biedt namelijk enkel ondersteuning voor m.2-sata-ssd’s. Het is daarom raadzaam om ook te controleren of jouw m.2-aansluiting de juiste ondersteuning biedt voor de allersnelste ssd’s. In de specificaties van het apparaat (onder opslag) zal veelal een vermelding van PCIe, pci-e of pci-express staan. Bijvoorbeeld PCIe 3.0 x4, wat inhoudt dat de Samsung 970 EVO Plus tot zijn recht komt. Een vermelding van nvme in die specificaties voldoet tevens ook.

Specificaties
Prijs: vanaf € 85,-
Capaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB (2 TB later dit jaar)
Formfactor: m.2 2280
Leessnelheid: tot 3500 MByte/s
Schrijfsnelheid: tot 3300 MByte/s
Encryptie: AES-256bit, TCG/Opal 2.0, IEEE1667

Samsung SSD Evo 970 Plus aanschaffen? Vergelijk hier de prijzen.

Geschreven door: partnerredactie op

Category: Partner

Tags: ssd, samsung ssd, ssd kopen, samsung ssd 970, samsung 970 evo plus