De Ockel als ultiem mediacenter

De Ockel Sirius A en de Sirius B Black Cherry zijn bij uitstek geschikt om in te zetten als allround mediaspeler. Eén van de beste programma’s om daarvoor te gebruiken is Kodi. Deze software biedt veel mogelijkheden en speelt bovendien speelt alle audio- en videobestanden af zonder extra codecs.

Ockel mini-pc's beschikken over een vlotte processor voor het afspelen van al je content. Of het nu een uitgebreide muziekcollectie is die je ten gehore wilt brengen of een 4K-film met je vrienden wil kijken, de Ockel draait er zijn hand niet voor om. En met Kodi tover je de Ockel Sirius A en de Sirius B Black Cherry om tot een volwaardige mediaspeler.

Groot of klein scherm

De Ockel Sirius B Black Cherry heeft een HDMI-aansluiting en de Sirius A een DisplayPort- en een HDMI-aansluiting. Dat maakt het eenvoudig om Kodi te gebruiken op ieder scherm. De software past zich automatisch aan aan de grootte van je scherm, waardoor je kunt werken op een gewone monitor, maar ook op een led-tv van 50 inch.

Installeren

Kodi biedt voor vrijwel ieder beschikbaar besturingssysteem een versie aan. Op www.kodi.tv/download kun je de juiste versie voor jouw besturingssysteem kiezen. Je hebt de keuze uit Windows, Linux, macOS, iOS of de Raspberry Pi. De nieuwste versie van Kodi is helemaal toegespitst op Windows 10. Bij die versie heb je de keuze uit meen echte app, maar er is ook een desktopvariant beschikbaar. Qua functionaliteit is er geen verschil tussen beide versies, alleen de alsmede de naam van het album waar het liedje op staat.

Kodi is beschikbaar als app of als desktop-versie.
Via Media Settings kun je je persoonlijke bibliotheek voor je muziek of video’s instellen.

Krachtige mini-pc voor audio en video

Kodi heeft veel functies en mogelijkheden, speelt 4K-content en is eenvoudig in je netwerk te gebruiken. De systeemeisen van Kodi zijn niet heel hoog, waardoor je het zonder problemen kunt gebruiken op de Ockel Sirius B Black Cherry of de Sirius A. Die computertjes gebruiken een snelle quadcore-chip van Intel en hebben een grafische chip die overweg kan met 4K-video. Surround 5.1 audio verloopt via de HDMI-aansluiting. De Ockel Sirius A en Sirius B Black Cherry zijn te koop via de crowdfundingsite Indiegogo. Kijk voor meer informatie op: www.ockelcomputers.com

Ockel Sirius B Black Cherry

Muziekbibliotheek

Als je een grote verzameling muziek hebt op de Ockel, of een daarop aangesloten externe harde schijf, kun je Kodi deze automatisch laten indexeren.

Geef een locatie op waar je je muziekbestanden hebt opgeslagen. Die volledige locatie wordt dan geïndexeerd.
Op de achtergrond gaat Kodi verder met indexeren, alle muziek die al geïndexeerd is vind je direct terug in het hoofdscherm van Kodi onder Music.

Zoals gezegd geef je eerst aan waar al je muziekbestanden zijn opgeslagen: ga in Kodi naar het configuratiemenu via het tandwieltje linksboven in beeld, en kies voor Media Settings. Via de optie Library aan de linkerzijde kom je in het venster voor het beheren van je bibliotheek terecht. Bij Manage sources kies je voor de optie Music… en klik je op Add music… Klik op de map die je in je bibliotheek wilt opnemen, geef een naam op die je wilt gebruiken in je bibliotheek en klik op OK. Je hoeft alleen maar een hoofdmap op te geven: Kodi indexeert ook alle bestanden die in submappen staan.

De albumhoezen worden automatisch van internet gehaald en bij de juiste nummers geplaatst.

Nadat je de map hebt toegevoegd, gaat Kodi alle bestanden controleren en indexeren. Dat gebeurt op de achtergrond, maar je ziet de voortgang van het indexeren rechtsboven in beeld. Daar hoef je niet op te wachten, je kunt ondertussen gewoon verder in de software. Het eerste wat je wellicht opvalt, is dat Kodi niet automatisch de afbeeldingen laat zien van de albumhoezen van je mp3-bestanden. Standaard kijkt Kodi namelijk eerst in de map van je muziekbestanden zelf of daar afbeeldingen te vinden zijn en koppelt deze automatisch aan de juiste nummers. Als Kodi niets vindt, dan zal er ook niets worden getoond. Kodi kan met behulp van een online database alle albumcovers binnenhalen, maar die functionaliteit is standaard uitgeschakeld. Wil je die covers wel, ga dan naar het instellingenmenu, kies voor Media Settings en vervolgens Music in het meest linkermenu. Zet het vinkje aan bij Prefer online information. Nu kan Kodi via de standaard online database Universal Album Scraper de juiste albumhoezen voor jouw muziek.

Specificaties

De Ockel Sirius A en Sirius B Black Cherry zijn beiden voorzien van een krachtige Intel Atom-processor. De Sirius A heeft een Atom x7-Z8750 aan boord en 4 of 8 GB DDR3-geheugen, afhankelijk van het model. De Ockel Sirius B Black Cherry heeft een Atom x5-Z8350-processor en 4 GB DDR3-geheugen. Beide Ockels kunnen dankzij de Intel HD Graphics-chips 4K-video afspelen. De interne opslag van de Sirius B Black Cherry bedraagt 32 GB of 64 GB eMMC-flashgeheugen en bij de Sirius A is dat 64 GB. In beide gevallen kan het geheugen worden uitgebreid met een extra MicroSD-kaartje. De Sirius A heeft bovendien een 6 inch display die, na het aansluiten op een monitor of tv, dankzij de Switch Mode automatisch een virtueel toetsenbord en muis wordt.

Films en video's

Als je ook een grote collectie films en video’s op je computer of je nas hebt staan, kun je deze automatisch opnemen in de bibliotheek. De videobibliotheek werkt anders dan de muziekbibliotheek, maar de manier van mappen toevoegen gaat wel op dezelfde manier. Per map die je opgeeft moet je namelijk nog aangeven of het een map met films, tv-series of muziekvideo’s is. Kodi maakt voor al deze media namelijk gebruik van een aparte database. Zo wordt bijvoorbeeld bij een map met tv-series ook aangegeven welk seizoen het is, terwijl je bij een film weer andere informatie te zien krijgt.

Voor Kodi zijn tal van handige videoplug- ins beschikbaar.

Geschreven door: partner op

Category: Partner

Tags: pc, ockel, media, mediacenter, mini pc, ockel computer, kleine pc