De snelste en meest stabiele internetverbindingen maken gebruik van glasvezel. Meer weten over waar glasvezel eigenlijk vandaan komt? Lees dan verder.

partner

© PXimport

In Nederland hebben al meer dan twee miljoen huishoudens toegang tot glasvezel internet. Het voordeel van de techniek achter glasvezel is dat huizen een eigen stabiele lijn hebben en even snel kunnen uploaden als downloaden. En dat is ook erg handig wanneer iedereen in huis tegelijk razendsnel wil internetten. In dit artikel gaan we in op de geschiedenis en werking van glasvezel.

Wat is glasvezel?

Een glasvezelkabel is een dunne, holle kabel die gemaakt is van glas. In plaats van een elektrisch signaal zoals bij een traditionele kabel, wordt het signaal optisch door middel van licht dat afkomstig is van een laser getransporteerd. Het licht maar hierbij onder een hele kleine hoek contact met de buitenkant van de vezel waardoor dit dankzij interne reflectie gegarandeerd in de kabel blijft.

De dunne glasvezelkabels zijn buigbaar maar om ze te beschermen tegen vocht of schade worden deze ingepakt met een speciaal plastic omhulsel.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van glasvezel is de enorme capaciteit die het kan verwerken. Een glasvezelkabel van slechts enkele millimeters dik kan moeiteloos een enorme hoeveelheid data transporteren. Dat is niet alleen fijn voor wie (straks) tv wil kijken in 4K kwaliteit of grote bestanden wil downloaden of versturen. Er worden namelijk steeds meer toepassingen ontwikkeld die gebruik maken van internetverbindingen met een hoge bandbreedte.

Wie bedacht glasvezel?

Begin jaren 60 van de vorige eeuw werden de eerste lasers ontwikkeld. Al snel zocht men naar een methode om het laserlicht te transporteren zonder dat dit gehinderd zou worden door stofdeeltjes in de atmosfeer. Al snel kwam met tot de conclusie dat glas het ideale materiaal hiervoor zou zijn. Eén van de pioniers was Charles K. Kao die in 1966 pionierswerk verrichte en de eerste glasvezelverbinding demonstreerde.

Pas in de jaren 70 was men in staat om glas te produceren dat zuiver genoeg was om het licht betrouwbaar over grote afstanden te transporteren. Inmiddels kunnen 2,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruik maken glasvezel of supersnel glasvezel internet. Haal jij het maximale uit je verbinding? Test je internetsnelheid online bij KPN en kom erachter hoe snel je internet nu is.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten