De 8 belangrijkste veiligheidsinstellingen voor Android

Wanneer je je mobiel verliest, raak je niet alleen je contactgegevens maar ook je portemonnee, documenten, foto’s, video’s, favorieten, persoonlijke data, inloggegevens en nog veel meer kwijt. Dubbelcheck daarom of de beveiliging in orde is. Dit zijn de belangrijkste veiligheidsinstellingen.

partner

© PXimport

1. Biometrische toegang gebruiken

Je toestel ontgrendelen met een pincode of veegpatroon is een eerste stap om de boel te beveiligen. Maar hou er wel rekening mee dat iemand die over je schouder meekijkt, dit vervolgens ook kan. Beter is het om biometrische beveiliging te gebruiken waarbij je het toestel met behulp van je vingerafdruk of - zoals bij de Samsung Galaxy 8S+ - door middel van gezichtsherkenning wordt ontgrendeld. Volgens KPN hebben de Samsung S8 en S8+ meer beveiligingsopties dan ooit.

2. Authenticatie in twee stappen gebruiken

Je Androidtoestel is gekoppeld aan je Google-account. Het is dan ook zaak om juist dit account extra goed te beveiligen, bijvoorbeeld door Authenticatie in twee stappen in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat ongewenste personen geen toegang kunnen krijgen dat je account, zelfs als ze over het wachtwoord beschikken. En als je dan toch bezig bent, doe dit ook meteen even bij je Facebook- en Microsoftaccount.

3. Automatische updates inschakelen

Heb je een nieuwe smartphone, dan zit het met de Android updates meestal wel goed. Toch is het verstandig om te checken of deze wel automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. Steeds vaker maken criminelen razendsnel gebruik van zogeheten 0-day exploits; nieuwe kritieke beveiligingslekken die pas bij een volgende update in Android worden gedicht. Met automatische updates sta je niet langer dan noodzakelijk bloot aan eventuele gevaren.

4. Automatisch backups maken

Android beschikt over een handige functie om automatisch backups te maken van je belangrijkste gegevens en instellingen naar je Google-account. Raak je je toestel kwijt, dan zorg je er hiermee voor dat je met een nieuw toestel weer snel verder kunt. Ook je foto’s en video’s kunnen automatisch naar je opslag bij Google worden overgezet zodat je je dierbare momenten behoudt als je je toestel verliest of wanneer deze stuk gaat.

5. Wachtwoordenkluis gebruiken

Nog heel vaak hebben mensen belangrijke wachtwoorden, bankgegevens en andere persoonlijke data op hun mobieltje in een tekstdocument of notitie opgeslagen. Dat is vragen om problemen. Beter is het om een wachtwoordenkluis als LastPass te gebruiken waarmee je op al je apparaten toegang hebt tot je wachtwoorden en tegelijkertijd voorkomt dat anderen ermee aan de haal kunnen gaan wanneer je je toestel verliest.

6. VPN gebruiken

Over hotspots en andere openbare wifi-netwerken is veel te doen. Ze zijn bij uitstek een plek waar criminelen zich ophouden en maken het mogelijk om je internetverkeer af te luisteren, zelfs wanneer de hotspot gebruikt maakt van encryptie en/of een wachtwoord.

Gelukkig beschikt Android over VPN – Virtual Private Networking – waarmee je al je internetverkeer met een beveiligde tunnel via je eigen router thuis of die van een VPN-aanbieder laat lopen. Het is de perfecte manier om ervoor te zorgen dat je veilig zit. Je vindt deze instelling in Android onder Draadloos en netwerken.

7. Automatisch gegevens wissen

Hackers kunnen met speciale software een hele serie pincodes op je toestel loslaten en zo proberen om het apparaat te ontgrendelen. Daar kun je een stokje voor steken door ervoor te zorgen dat alle data op je smartphone automatisch na een X aantal inbraakpogingen wordt gewist. Het is een optie die je op veel toestellen bij Instellingen onder Beveiliging kunt terugvinden.

8. Versleuteling inschakelen

Zeker als je wat sneller toestel hebt, is het een goed idee om bij het onderdeel Beveiliging de optie Encryptie in te schakelen. Hiermee maak je het voor derden vrijwel onmogelijk om gegevens van je smartphone uit te lezen, zelfs als de opslag zouden verwijderen om dit met speciale hardware uit te lezen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten