Xtorm XB303 - Je laptop opladen met een powerbank

© PXimport

Xtorm XB303 - Je laptop opladen met een powerbank

Geplaatst: 15 oktober 2019 - 09:24

Aangepast: 24 november 2022 - 13:44

Rens Blom

Een powerbank klinkt misschien niet spannend, maar schijn bedriegt. Ze krijgen namelijk steeds meer functies. Wil je je laptop opladen met een powerbank? De nieuwe Xtorm XB303 doet het en kan nog meer. In deze review nemen we hem onder de loep.

Xtorm is een Nederlands bedrijf dat onder andere powerbanks maakt. De XB303 is het meest uitgebreide en duurste model in de nieuwste serie en draagt voluit de naam 60 Power Bank Voyager 26000. Een hele mond vol en daarom noem ik ‘m voor het gemak de XB303. Met een adviesprijs van 139 euro is hij voor powerbank-begrippen erg duur. Dat komt omdat hij een bovengemiddeld grote accucapaciteit heeft (26000 mAh oftewel 93,6Wh) en over features beschikt die je niet op goedkopere powerbanks vindt, bijvoorbeeld het opladen van geschikte laptops. Hier kom ik zo op terug.

 

© PXimport

Groot en zwaar ontwerp

Allereerst het ontwerp. De XB303 weegt 520 gram en meet 18 x 9 x 2,3 centimeter. Dat is flink, wat komt door die grote accu. De powerbank even in je broek- of jaszak meenemen is onmogelijk. Hij is bijna drie keer dikker en zwaarder dan mijn 6,5-inch smartphone en is ook groter. Je kan ‘m misschien in je handtas doen, maar het liefst stop je hem onderweg in een tas of trolley.

De powerbank heeft een kunststof behuizing met matte rubberen afwerking en voelt degelijk aan. Op de linkerzijkant zit een knop die na een druk een kleine led-strip bovenop laat oplichten. Zo zie je direct hoeveel stroom de accu ruwweg nog heeft. In de andere zijkant zit een uitsparing waar twee usb-c-naar-usb-c-kabeltjes in geplaatst zijn. Die haal je er eenvoudig uit. Ik ben aardig te spreken over deze ontwerpkeuze: je hebt nu altijd twee kabeltjes bij de hand om je usb-c-apparatuur op te laden. Nadeel is dat de kabeltjes erg kort zijn en erg stevig zijn; ze buigen vanzelf terug naar de rechte vorm. Zelf vind ik het handig dat beide kabels usb-c-naar-usb-c zijn, al kan ik me voorstellen dat sommigen liever ook een kabeltje met Apple lightning- of micro-usb-connector hebben. Met oog op de toekomst is usb-c echter de beste keuze.

Update 16 oktober: Xtorm laat weten dat er ook een XB303-versie uitkomt met één usb-c-naar-usb-c-kabeltje en één usb-c-naar-lightning-kabeltje. Dit model gaat 154 euro kosten.

 

© PXimport

De usb-aansluitingen

Xtorm levert de XB303 met een korte usb-c-naar-usb-a-kabel. Die sluit je net als eigen kabels aan op de poorten op de voorkant van de powerbank. De twee usb-a-poorten ondersteunen het Quick Charge 3.0-protocol van Qualcomm, wat betekent dat ze geschikte smartphones en tablets met 18W kunnen opladen. Andere apparaten laden iets langzamer op. De bovenste usb-c-aansluiting levert maximaal 15W via 5V/3A. Hier kan je zo’n geïntegreerde usb-c-kabel op aansluiten om bijvoorbeeld smartphones als de Galaxy S10 (review) op volle sterkte op te laden.

De XB303 kan een iPhone en iPad sneller opladen dan de Apple-stekker

-

De meest interessante poort is echter de onderste usb-c-aansluiting. Die heeft een vermogen van 60W en dat is bijzonder veel. Er zijn (nog) maar weinig powerbanks met zo’n maximale output. Sterker nog: veel normale stekkers hebben een lagere maximale output omdat de bijbehorende elektronica toch niet sneller oplaadt. Zo laadt de iPhone 11 Pro (Max) met maximaal 18W, de Galaxy Note 10 met 25W en de iPad Air (2019) en iPad Pro 11 en 12,9 met 30W. De Xtorm-powerbank gebruikt het universele USB Power Delivery (PD)-protocol om stroom te leveren en kan daarom veel consumentenelektronica op maximale kracht opladen. Van moderne smartphones als de Motorola Moto G7 Plus (27W) tot de Nintendo Switch (18W): de XB303 laadt ze even snel op als de normale stekker. De iPad Pro 2018-serie laadt zelfs sneller op. Apple levert de tablets namelijk met een 18W-stekker, maar de tablets kunnen via USB PD met maximaal 30W laden. En dat doet de powerbank netjes.

 

© PXimport

Je laptop opladen met een powerbank

Interessant is dat hij met zijn 60W output ook krachtig genoeg is om geschikte laptops op te laden. Het gaat om laptops die opladen via USB PD ondersteunen. Dat zijn veelal laptops met een Thunderbolt 3-usb-c-poort. Onder andere nieuwere MacBooks en modellen van Lenovo, Dell en Asus zijn geschikt, net als de meeste duurdere Chromebooks. De meeste laptops die via USB PD laden, ondersteunen een maximaal Wattage tussen de 60 en 90W. Zo komt de Apple MacBook Pro 15 inch met een 87W-lader. De Xtorm-powerbank laadt zo’n laptop gewoon op, maar langzamer.

 

© PXimport

Zo vaak kan je je toestellen opladen

De grote capaciteit van 26000 mAh (93,6Wh) betekent dat deze powerbank veel laptops minimaal één keer volledig kan opladen. Zo heeft de 13-inch MacBook Pro (2018) een 58,2Wh-batterij, het 15-inch model een 83,6Wh-batterij en Dells nieuwste XPS 13 een 52Wh-batterij. Omdat er bij het opladen van de laptop altijd energie verloren gaat, houd je in de praktijk minder stroom over dan je op papier mag verwachten. Dit geldt ook bij het opladen van een smartphone of tablet. De enorme powerbank kan mijn OnePlus 7T met 3800 mAh-accu ongeveer vijf keer opladen, terwijl dat op papier bijna zeven keer zou zijn. En mijn 11-inch iPad Pro (2018) met 7812 mAh-accu kan ik ruim twee keer opladen in plaats van 3,3 keer. Dat klinkt als een minpunt, maar is een natuurkundig feit dat alle powerbanks treft. Ik ben in ieder geval tevreden met de praktijkresultaten van de XB303. Op een lange vlucht of tijdens een weekendje weg heb je met deze powerbank geen stopcontact nodig en laat dan nou precies de reden zijn dat je ‘m koopt.

Ik kan mijn iPad Pro 11 twee keer volledig opladen

-

De powerbank opladen

Ook handig is dat de XB303 vier apparaten tegelijk kan opladen. Hij verdeelt dan automatisch de stroom over de toestellen. Een tablet krijgt bijvoorbeeld meer stroom dan je smartwatch. Als de powerbank leeg is, laad je hem op via de 60W PD-poort. Xtorm zegt dat je de powerbank zo in drie uur oplaadt, wat erg snel is. Maar dan moet je wel een 60W PD-stekker hebben, en die krijg je eigenlijk alleen bij geschikte laptops. Xtorm verkoopt een eigen 60W PD-stekker voor liefst 60 euro, concurrerende stekkers zijn goedkoper. Je kan de powerbank natuurlijk ook met een minder krachtige stekker opladen. Het laden duurt dan wel een paar uur langer.

 

© PXimport

Conclusie: Xtorm Xb303 kopen?

Met de Xtorm XB303 hoef je je een tijdje geen zorgen te maken over het accupercentage van je smartphone, tablet of laptop. Dankzij de grote accu, vier poorten en maximale PD-output van 60W laadt de powerbank al je apparatuur meermaals, snel en op de juiste wijze op. De XB303 is degelijk, heeft handige geïntegreerde usb-c-kabeltjes en kan zelf ook snel opladen. Een ideale powerbank dus, maar wel een met twee logische aandachtspunten. Hij is namelijk groot en zwaar (520 gram) en duur (139 euro).

Je kan de powerbank prima meenemen in je tas, maar je merkt ‘m zeker. Je kan daarom ook kijken naar de XB302 van 119 euro. Die is iets kleiner, lichter (415 gram) en heeft een 20000 mAh-accu met maximale PD-output van 45W. Dat is genoeg om alle smartphones en tablets op volle kracht te laden. Laptops laden ook op, maar langzamer dan met de XB303. Als je dat geen probleem vindt, haal je met de XB302 een meer draagbare powerbank in huis.

8,0

Ons oordeel

Xtorm 60 Power Bank Voyager 26000

Pluspunten

Toekomstbestendig

Veel aansluitmogelijkheden en PD-ondersteuning

Enorme en krachtige accu

Bouwkwaliteit

Minpunten

Prijzig

Powerbank snel opladen alleen met speciale stekker

Groot en zwaar

Conclusie

**Prijs** € 139,- **Kleur** grijs **Poorten** 2x usb-a met Quick Charge 3.0, 1x usb-c 15W en 1x usb-c 60W **Accucapaciteit** 26.000 mAh oftewel 93,6Wh **Opladen** 3 uur met 60W-stekker (los verkrijgbaar) of langer **Afmetingen** 18 x 9 x 2,3 cm **Gewicht** 520 gram **Website** [www.xtorm.eu](https://www.xtorm.eu/nl/alle-producten/power-banks/xtorm-60w-power-bank-voyager-26000/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten