Zo kies je de juiste NAS

Een NAS is een alleskunner en dat maakt het kiezen van jouw perfecte NAS niet makkelijk. Wil je documenten opslaan en delen, films streamen, al je apparaten veilig thuis back-uppen of zelfs de foto’s van je smartphone terwijl je op vakantie bent? Het kan allemaal, maar pas als jij weet waar jij de NAS voor wilt gebruiken, kun je ook de voor jou goede keuze maken. Waar moet je op letten?

  Lees hier wat dit betekent.


Vraag een willekeurige verkoper welke NAS jij moet kopen en hij beveelt je bijna direct een merk en model aan. Fout! Het enige juiste antwoord op jouw vraag is namelijk aan jou te vragen wat jij met de NAS wilt doen. Alleen dat bepaalt namelijk wat voor jou de juiste keuze is. Betalen voor functies die je nooit gebruikt, is namelijk echt jammer geld.

Je zoekt een NAS voor back-ups en bestanden delen
Back-ups bewaren, altijd en vanaf elk apparaat bij je bestanden kunnen en die ook eenvoudig kunnen delen, het zijn basisfuncties voor een NAS. Het zijn echter wel hele belangrijke functies en niet elke NAS is er even goed in. Wat je nodig hebt is een NAS die eenvoud koppelt aan veiligheid en die vooral ook gebruiksvriendelijk is. De My Cloud en de My Cloud Mirror van opslagspecialist Western Digital zijn twee NAS-apparaten die juist hier in uitblinken. Beide apparaten zijn direct gebruiksklaar en hebben afhankelijk van het gekozen model tot maar liefst 16 TB opslagcapaciteit, ruim voldoende zelfs voor de meest veeleisende gebruiker. Gebruiksvriendelijke back-upsoftware voor Windows en Mac wordt meegeleverd terwijl je waar je ook bent en welk apparaat je ook gebruikt, je altijd makkelijk en toch veilig bij je bestanden kunt via het web of de gratis My Cloud-apps voor iOS en Android. De My Cloud is een NAS met één harde schijf de My Cloud Mirror heeft er twee en biedt daarmee extra bescherming tegen hardwarefalen. Beide NAS-en verbruiken weinig elektriciteit en zijn fluisterstil.

Je wilt ook media streamen en extra functies installeren
Wil je meer dan alleen bestanden opslaan en delen, wil je ook muziek en films streamen en de NAS bijvoorbeeld ook zelf muziek en films laten downloaden, dan koop je met de My Cloud EX2 Ultra net even meer rekenkracht dan de gemiddelde NAS en behoud je toch alle voordelen en het gebruiksgemak van de My Cloud-serie. De My Cloud EX2 Ultra synchroniseert de bestanden op je computer en Mac automatisch met de NAS en biedt altijd toegang tot de documenten maar ook de media op de NAS. Foto’s, video’s en muziek kun je overal bekijken en op elk apparaat. Er is een bescheiden selectie aan apps die je op de NAS kunt installeren voor extra functionaliteit zoals het downloaden van torrents of gebruik van de NAS als mediaspeler.

Je wilt maximale functionaliteit en flexibiliteit
Heb je echt veel en ook belangrijke bestanden, gebruik je de NAS behalve privé ook zakelijk of met meer mensen dan alleen de gezinsleden, dan heeft een grotere NAS zijn voordelen. Meer rekenkracht en meer geheugen zorgen ervoor dat de NAS lekker snel blijft ook wanneer deze zwaarder wordt belast door de gebruikers. De My Cloud EX4100 heeft ruimte voor vier schijven waarmee je een grotere opslagcapaciteit kunt creëren dan met de meeste andere NAS-apparaten en ook nog met extra beveiliging tegen hardwarefalen. Verder biedt deze NAS net als de My Cloud EX2100 met twee schijven dezelfde gebruiksvriendelijke software als de andere NAS-apparaten van Western Digital inclusief de back-upsoftware, apps voor smartphone en tablet en de mogelijkheid extra functionaliteit zoals p2p-downloaden, mediaserver en ook een ftp-server aan de NAS toe te voegen.

Tot slot
De grootste valkuil bij de aanschaf van een NAS is denken dat meer functionaliteit altijd goed is. Meer is alleen goed als je ook meer nodig hebt, in alle andere gevallen betaal je teveel en loop je zelfs het risico meer last dan profijt te hebben van de extra’s die je ook nog eens nooit gebruikt. Bepaal eerst waarvoor je de NAS gaat gebruiken en kies dan pas. Zoals je kunt zien is er keuze genoeg en voor elk wat wils.

 

Geschreven door: partner op

Category: Overig

Tags: nas, western digital, systemen