abonneren

Yamaha YSP 5600 sound projector - Dolby Atmos uit één doosje?

Soundbars zijn doorgaans prima geschikt voor het ‘boosten’ van het tv geluid. Het klinkt allemaal wel wat lekkerder. Maar écht indrukwekkend? Nee: dat is het doorgaans niet. Dus als een fabrikant aankomt met Dolby Atmos uit één speaker, mag iedereen sceptisch zijn. Toch ligt het allemaal wel wat anders met deze Yamaha YSP 5600.

 

  Lees hier wat dit betekent.

Allereerst: Yamaha noemt zijn YSP 5600 speaker heel bewust een ‘sound projector’. De YSP 5600 werkt namelijk wezenlijk anders dan een gewone soundbar die surround kan weergeven. Laten we het geheel eens langslopen.

46 drivers
Het begint al met de 46 units die Yamaha heeft verwerkt in de behuizing. De behuizing is vervaardigd van stevig kunststof, maar het oogt toch wel plastic. Jammer. Dat had voor die 1800 euro best anders gekund.

Deze 46 units hebben allemaal een eigen versterker gekregen. Als we alles optellen, komen we op in totaal 128 watt aan vermogen. Dat is ruim voldoende voor een behoorlijke geluidsdruk. We zijn er echter nog niet. Een uitermate geavanceerde DSP (Digital Sound Processor) zorgt ervoor dat de juiste unit op het juiste moment in beweging komt.

Door de units zowel in een hoek te plaatsen – omhoog, vooruit, links en rechts - én een klein beetje te spelen met fase – tijdsverschuiving – kan de YSP 5600 écht surround realiseren. Ook als je niet precies in het midden zit. Immers: deze ‘sound projector’ stuurt daadwerkelijk het geluid naar een bepaald punt in de ruimte. En dus ook naar een plek op het plafond: de plek waar Atmos en DTS:X normaal gesproken ook speakers nodig hebben. Vandaar dat deze YSP 5600 Dolby Atmos gecertificeerd is. Toch wel bijzonder.

Subwoofer
De Yamaha NS-SW300 subwoofer kan als aanvulling – en als package deal – bij de sound projector worden aangeschaft.

De NS-SW300 heeft één 25cm woofer. Deze is aangestuurd met een 250 watt versterker. Genoeg voor strak en diep laag. Tel hier een speciale Twisted Flare Port bij op en samen met de YSP 5600 heb je een complete ervaring.

Aansluitingen
De YSP 5600 is op verschillende manieren aan te sluiten op het audiosysteem. Dat kan via de vier hdmi-ingangen, wat uiteraard de voorkeur geniet. Immers: anders kan je niet genieten van de Dolby Atmos soundtrack. Er is echter ook een tweetal optische ingangen, een digitale coaxiale ingang en zelfs een analoge ingang.

Via Hdmi kan je gebruik maken van CEC en ARC (audio return channel). Ook is 4K pass through ondersteunt, wat wel prettig is.

Een leuke bonus, is dat deze YSP 5600 beschikt over het Yamaha MusicCast  Wireless Music System. Kortom: je kan er ook muziek mee streaming. Multiroom als je dat wenst.

Streaming kan zowel draadloos als via ethernet. En wie graag even een deuntje wil spelen via bluetooth: ook dat kan. Helaas is de Yamaha niet AptX compatible. Het blijft bij Bluetooth 2.1 EDR.

Conclusie
Wie een eenvoudige oplossing zoekt voor surround weergave in de woonkamer en geen zin of plek heeft voor tien luidsprekers, kan zonder meer eens gaan kijken en luisteren naar de Yamaha YSP 5600 en SW 300. De YSP 5600 zet daardwerkelijk een surround-ervaring neer. En dat vanuit één soundbar. Correctie: sound projector. De Yamaha YSP 5600 is door EISA uitgeroepen tot Europese Soundbar 2016-2017. Bekijk hier het volledige juryrapport.

Specificaties:

  • Aantal units, YSP 5600: 46
  • Versterkervermogen: 128 watt
  • Versterker NS-SW300: 250 watt
  • Inputs: 4 x hdmi, 2 x optisch, 1 x coaxiaal, 1 x analoog
  • Surround formaten: allemaal
  • Prijs: 1799 euro (YSP 5600), 399 euro (NS-SW300)

Geschreven door: partner op

Category: Partnerbijdrage, Overig

Tags: eiza, sound projector, yamaha ysp 5600, yamaha, ysp 5600

Nieuws headlines

Laatste reactie