abonneren

Withings Pulse

De tijd van mechanische stappentellers en hartslagmeters op een polshorloge is op zijn einde. Withings koppelt met de Pulse een stappenteller, hartslagmeter en slaapmonitor aan een app op je smartphone.

De Pulse is een klein zwart doosje dat je overdag met een nogal strak sluitende clip aan je broekriem draagt. Voor het slapengaan haal je de Pulse uit de clip en schuif je hem in een comfortabele armband. Opladen doe je via een micro-usb-aansluiting: op een volle lading gaat de Pulse ongeveer een week mee.

De diepzwarte Pulse heeft één knop waarmee je de touch-display activeert. Door op de knop te drukken ga je langs schermen waarop de afgelegde stappen van de dag staan, de hoogte die je die dag gestegen bent en de tijd. Belangrijk is het scherm waar je kunt aangeven dat je je hartslag wilt meten. Je druk op het hartpictogram en houdt vervolgens je vingertop op de sensor aan de achterkant. Ervan uitgaande dat we niet met 186 slagen per minuut wakker worden, heeft ons testexemplaar wat problemen met het meten van de hartslag. Een tweede testeenheid op de redactie wist echter zonder problemen een realistische hartslag door te geven.

Voor het slapengaan druk je in het hartslagscherm op de ‘maan’-knop. De Pulse meet daarna je slaappatroon. Dit gebeurt via actigrafie: de accelerometer in de Pulse meet hoeveel je beweegt tijdens je slaap en kan daaruit afleiden of je wakker bent, licht slaapt of diep slaapt. Actigrafie wordt al langer toegepast in slaaponderzoeken en biedt een redelijk inzicht in het slaappatroon. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, klik je opnieuw op de Pulse. Die wenst je een goedemorgen en synchroniseert via bluetooth vervolgens het toestel met je smartphone.

De applicatie geeft je een eenvoudig overzicht op vier domeinen: gewicht, activiteit, slaap en hartslag. Doelstellingen in deze domeinen vul je zelf in; gegevens buiten de metingen van de Pulse om (zoals gewicht) moet je ook zelf invoeren. Eventueel kan je de applicatie aansluiten op andere apparatuur van Withings, zoals de slimme weegschaal. Tijdens de test hebben we wat kleine problemen met onvolledige synchronisaties. Handmatig de synchronisatie opnieuw starten lost dit in alle gevallen op.

De Withings Pulse is bedoeld als gezondheidshulp. Je kunt er je hartslag mee controleren en die controles bijhouden. De slaaptest geeft je een interessant inzicht in je nachtrust, de stappenteller is vooral handig voor mensen met een zittend beroep. Het wordt snel duidelijk dat het minimum van 10.000 stappen per dag niet zomaar te halen is. Als aanvulling op een gezondheidstraject is de Pulse dus interessant, al blijft € 100 wel aan de hoge kant voor een toestel dat niet de hoofdrol speelt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: Withings