De Wiranger van het in Nederland onbekende bedrijf Icron is een apart apparaatje: het maakt uw usb-verbinding draadloos, en voegt er nog eens een usb-hub aan toe ook.

De Wiranger-kit bestaat uit twee usb-extenders (een locale unit met de naam Lex en een remote-unit met de naam Rex). Beide units zijn klein en degelijk van bouw, worden gevoed met een externe stroomadapter en zijn uitgerust met een afneembare antenne.

We sluiten de Lex met de meegeleverde usb-kabel aan op onze test-pc. De Rex heeft maar liefst vier usb-poorten om apparatuur op aan te sluiten; we plaatsen de Rex een eindje verderop om de draadloze verbinding te testen.

De Wiranger gebruikt de 2.4 GHz 802.11g-wifi-band om de afstand tussen de twee apparaten te overbruggen. De bandbreedte van de usb-verbinding is dus afhankelijk van de prestaties van het draadloze netwerk (maximaal 54 Mbps) en dat is stukken minder dan wat er met usb2.0 theoretisch mogelijk is.

Omdat de Wiranger gebruik maakt van een standaard wifi-verbinding, wordt de verbinding snel beïnvloed door interferentie -- al helemaal wanneer er meerdere buren met een draadloos netwerk zijn. Dat leidt tot een lagere doorvoersnelheid. Het herconfigureren van de adapters naar een ander kanaal kan dit gedeeltelijk oplossen.

De Wiranger-kit is véél gemakkelijker te installeren dan een draadloos netwerk. Alle wireless instellingen, inclusief de beveiliging, zijn voorgeconfigureerd door Icron en omdat het om een simpele point-to-point-broadcast gaat wordt de SSID (de netwerknaam) niet door de lucht verzonden.

Onder ideale omstandigheden betekent dit dat de Wiranger-kit voor een échte plug-and-play-installatie staat en de installatie van de kit dus niet lastiger is dan het inpluggen van een normaal usb-apparaat. Het wordt echter wat gecompliceerder wanneer we de instellingen van de Wiranger willen aanpassen; willen we het wifi-kanaal instellen dan moeten we de instructies in de handleiding nauwlettend volgen en het appraat in een speciale setup-modus schakelen door codes uit te lezen van de statuslampjes.

De Icron Wiranger is met zijn prijskaartje van meer dan € 400 wel érg prijzig en aangezien de uwb (ultra wideband)-implementatie van wireless usb niet lang meer op zich laat wachten, lijkt het ons slimmer om de aankoop nog even uit te stellen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Plug-and-play installatie in de meeste gevallen

  • Duurzame constructie

  • Geavanceerde instellingen lastig te bereiken

  • Interferentie van andere draadloze netwerken

  • Duur

De Wiranger is een uiterst eenvoudige en robuuste oplossing om usb-apparaten draadloos aan te kunnen sturen. Voor thuisgebruik is de kit echter véél te duur en te ontvankelijk voor storing van naburige draadloze netwerken.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten