“The future is made of virtual insanity.” In de jaren ’90 vertrouwde de band Jamiroquai er al blindelings op en ze hadden gelijk: we zijn compleet verslingerd aan de VR-bril.


Waar de techniek zijn oorsprong vond bij de NASA en het Amerikaanse leger, voor trainingsdoeleinden en nabootsen van gevaarlijke situaties, is VR tegenwoordig volledig doorontwikkeld voor de thuis-gebruiker en consument. Eerdere pogingen om de techniek toegankelijk te maken voor het normale publiek mochten niet baten. De game-industrie is hiervan een uitstekend voorbeeld: de 3D-games kwamen niet van de grond. Veelgenoemde oorzaken hiervan zijn de teleurstellende beeldkwaliteit en gebrek aan beleving. Daarnaast moesten er vaak kostbare consoles en games aangeschaft worden. Sinds de logische stap is gezet richting de smartphone en zijn eigenaar, heeft VR eigenlijk pas écht een groeispurt meegemaakt. Waan jij je binnenkort ook in een compleet andere wereld?
 

Keuzes, keuzes
In de zoektocht naar een geschikte VR-bril is er één belangrijke keuze die eerst gemaakt dient te worden. Ga je voor een systeem dat samenwerkt met externe hardware, zoals de HTC Vive of de Oculus Rift, of ga je voor een systeem dat samenwerkt met een smartphone. Van de laatste is de Google Cardboard een welbekend voorbeeld. Grote verschillen tussen beide is de prijs, kwaliteit, comfort, aanwezigheid van sensoren en mobiliteit. De uiteindelijke beleving kan door een hoop factoren worden beïnvloed. In beide gevallen is een uitgebreide PC of een krachtige smartphone absoluut essentieel.

Met een VR-bril op kun je nog wel eens onverwachte bewegingen maken, schade aan je smartphone ligt hierdoor dus tijdelijk extra op de loer. Vooral wanneer je je toestel voor een VR-achtbaanrit even uit zijn beschermende Acer Liquid Zest hoesje moet halen, omdat hij anders niet in de bril past. Check vooraf dus even extra goed of je toestel stevig in zijn stoel zit. 

Daarnaast vraagt het afspelen van Virtual Reality filmpjes het nodige van je smartphone. Door het langdurige gebruik van het scherm en sensoren, kun je onverwachts met een lege accu komen te zitten. Het gebruik van een powerbank of andere telefoon accessoires is dus onmisbaar. Zo kom je de rest van de dag zorgeloos door en blijf je perfect bereikbaar.
 

De toekomst is nu
Tegenwoordig zijn de smartphones krachtiger dan ooit en de schermen zijn kraakhelder. Dit zijn twee belangrijke voorwaarden voor een ultieme VR-beleving. De meesten van ons bezitten een geschikte smartphone en hierdoor ligt VR voor consumenten binnen handbereik. Bedrijven zien hier heil in en investeren miljoenen in nieuwe software en toepassingen.

Mogelijkheden springen als paddenstoelen uit de grond, zoals het live in VR bijwonen van de Olympische Spelen. Wat te denken van één van de volgende mogelijkheden?

  • Praktijklessen in het onderwijs

  • Het bijwonen van live concerten of vergaderingen

  • Je droomhuis bekijken bij de makelaar

  • Therapeutische doeleinden

Het mooie van dit alles: je beleeft het gewoon vanuit je luie stoel!

Is de aanschaf van een VR-bril voor jou nog even toekomstmuziek? Bekijk tot die tijd je favoriete films en video’s op je smartphone of tablet. In een K10 case met standaard doe je dit minstens net zo comfortabel, waar en wanneer jij wilt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten