abonneren

USB Film Scanner

De meeste moderne scanners worden geleverd met speciale accessoires om negatieven en dia's te scannen, maar als u geen scanner bezit kunt u altijd uitwijken naar een oplossing als de Veho USB Film Scanner.

De USB Film Scanner is een behoorlijk compact apparaatje die negatiefstrookjes of dia's weet om te toveren in digitale foto's, met behulp van het meegeleverde Arcsoft Photo Impression. Het bronmateriaal past netjes in één van de twee meegeleverde houders en moet handmatig door de scanner worden gevoerd. Een preview laat u zelf bepalen wanneer de afbeelding goed in beeld is. Is dit het geval, dan drukt u op een knop aan de bovenkant van het apparaat of op de 'caputre'-knop in de software.

Afbeeldingen worden opgeslagen in jpg- of tif-formaat en er zijn verschillende kwaliteitsinstellingen mogelijk. De scanner slaat de beelden op in een vijf-megapixel resolutie, wat neerkomt op 2592 bij 1680 pixels.

We zijn onder de indruk van de snelheid van de scanner en het gebruiksgemak, maar helaas vallen de resultaten tegen. Hoewel de afbeeldingen scherp en duidelijk zijn, zien de kleuren er dof uit en als u de negatief niet uitgebreid ontdoet van stof zijn er duidelijke artefacten in beeld te zien. Dat maakt nabewerking verplicht.

Er is wel een redelijke verzameling aan tools aanwezig in de software. Rode ogen verwijderen, kleurniveau's aanpassen, een uitsnede maken of het beeld rechttrekken is allemaal mogelijk. Ook kent Arcsoft een kloonpenseel en een healing brush. Omdat het bijna onvermijdelijk is dat u de foto's moet nabewerken, is het handig dat deze tools in hetzelfde pakket voorhanden zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snel en eenvoudig in het gebruik
  • bewerkingstools meegeleverd
  • scherpe beelden
  • kleuren zijn dof
  • foto's vereisen nabewerking
De Veho USB Film Scanner is zeker niet perfect, maar het maakt korte metten met uw verzameling aan negatieven en dia's. Als u bereid bent tijd uit te trekken voor het retoucheren van de scans dan zult u tot zeer acceptabele resultaten komen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: