abonneren

Ultracat

In veel gevallen staat de blu-ray speler netjes onder de tv, of in ieder geval in de buurt van de tv. Met een hdmi-kabeltje van een meter of wellicht twee meter is dan een verbinding te maken. Echter, wat als de tv of beamer tien, vijftien of vijftig meter verderop staat? Dan is het tijd voor een verlengsetje... over CAT5e!

Hoewel bij digitale interlinks de kwaliteit van de kabel minder van belang is dan bij oudere kabels, geldt wel dat hoe langer de kabel is, hoe meer de kwaliteit meespeelt. Als namelijk het signaal verstoort raakt – lees: als het ‘oog’ tussen de sinussen te klein wordt, en dat gebeurt bij lange kabels heel gemakkelijk – dan trakteert apparaat dat het signaal moet omzetten u op een heerlijke hoeveelheid ruis, tikken of blokken.
Het is dus vooral bij lange kabels van belang dat de afscherming goed is, dat de aders van goede kwaliteit zijn en dat de connectoren goed vergrendelen. En dat kost geld, veel geld. Vandaar dat bij het overbruggen van grote afstanden een alternatief heel interessant kan zijn. Accell heeft een oplossing die hdmi 1.3b over CAT5e kan sturen. En aangezien CAT5e-kabels zeer goedkoop zijn, is dit een heel interessante oplossing.
De Accell UltraCat-set bestaat uit twee zwarte, kleine kastjes en een adapter (de ontvanger werkt op 5 volt). Tevens levert Accell een bevestigingset mee voor wie de converters op de muur wil schroeven. Om het hdmi-signaal te versturen, zijn twee utp-kabels nodig. De in- en uitgangen zijn netjes gemarkeerd. Wissel ze niet om, want dan werkt het systeem niet meer.
We vinden het wel jammer dat er twee kabels nodig zijn: we hadden liever gezien dat het over één CAT5-kabel gaat, omdat we dan het bestaande, bekabelde thuisnetwerk zouden kunnen gebruiken. Blijkbaar gebruikt Blu-ray (of hdmi) teveel bandbreedte.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Werkt uitstekend
  • Interessante manier van verlengen
  • Twee Cat5e kabels nodig
  • Niet via switch te gebruiken
De kit werkt perfect. Het beeld is haarscherp en het geluid is perfect. Het is echt niet zichtbaar of hoorbaar dat het signaal nu over CAT5e verstuurd wordt en door twee converters gaat. Accell weet goed waar het mee bezig is!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Laatste reactie