abonneren

TripleHead2Go Digital Edition

Voelt u zich ook beperkt door de randen van uw monitor? Een breedbeeldscherm brengt uitkomst, maar het kan ook anders -- vooral als u van gaming houdt.

Matrox maakt in de eerste plaats producten voor de professionele markt. Denk aan vliegvelden, de beursvloer en ziekenhuizen. Toch heeft het bedrijf zich niet helemaal van de consumentenmarkt afgekeerd. De DualHead2Go en TripleHead2Go zijn hier het levende bewijs van. Vooral gericht op de gamer, moeten de "2Go's" het gamen op meerdere monitoren vereenvoudigen. De DualHead2Go Digital Edition en TripleHead2Go Digital Edition zijn de derde en vierde telg in de familie: ten opzichte van hun voorgangers vallen vooral de dvi-poorten op.

Graphics eXpansion Module


De TripleHead2Go Digital Edition maakt gebruik van een nieuwe techniek van Matrox die in veel producten terugkomt, van professioneel tot consument. Het gaat om de GXM-techniek (Graphics eXpansion Module), waarmee makkelijk meerdere monitoren op een systeem aan te sluiten zijn. Dit is vooral interessant voor gamers, die zo hun gezichtsveld in shooters of sims kunnen verbreden. De DualHead2Go en TripleHead2Go maakten het mogelijk om te gamen met twee respectievelijk drie monitoren maar hadden als nadeel dat er alleen vga-monitoren (of lcd-schermen met vga-poort) op aan te sluiten waren. Met de nieuwe Digital Edition-modellen vervalt ook dit laatste obstakel.

Digital Edition


De Digital Edition-modellen zijn voorzien van dvi-uitgangen; hier geen verrassing. Maar voor de invoer is er naast een dvi-poort ook een ouderwetse vga-poort aanwezig, zodat u als gebruiker ook een oudere computer of laptop kunt aansluiten. Toch valt dit niet aan te raden.
De maximale resolutie die de TripleHead2Go ondersteunt is 3840x1024 (drie schermen met 1280x1024 elk). Omdat de grafische kaart dit als één signaal uit moet sturen, is deze maximale resolutie niet zomaar haalbaar. De resolutie is te hoog voor de analoge vga-poort en ouderwetse dvi-poorten; een dual-link dvi-poort is een vereiste om het maximale uit de Digital Edition te halen. Vrijwel alle moderne grafische kaarten hebben inmiddels een dual-link dvi-poort, maar vooral bij laptops is het even letten op de specificaties. Het is overigens ook mogelijk om de TripleHead2Go op twee beeldschermen aan te sluiten; de maximale resolutie is dan 3840x1200 (tweemaal 1920x1200).

Software


Matrox levert met de TripleHead2Go Digital Edition een cd'tje mee met daarop de PowerDesk-SE en Surround Gaming-software. PowerDesk-SE is nodig om het besturingssysteem voor de gek te houden: na installatie denkt Windows dat er ook daadwerkelijk één 3840x1024-monitor aangesloten is. De software is eenvoudig in het gebruik en biedt nog een leuke extra: bezel-management. Dit is vooral interessant voor wie zich in games stoort aan de verspringing van het beeld die optreedt door de randen rondom de lcd-schermen. Met wat instelwerk lijkt het beeld vloeiend van de ene naar de andere monitor over te lopen, net alsof u door een raam uit drie delen kijkt. Prettig! Voor officegebruik is dit minder geschikt, omdat er informatie 'achter' de bezel blijft en daarmee niet zichtbaar is.
De Surround Gaming-utility doet precies wat u verwacht: voor een groot aantal spellen (170+) kent Matrox de precieze instellingen en aanpassingen om de spellen met twee of drie schermen te laten werken. De Surround Gaming-utility past de spellen voor u aan en zet een speciale shortcut op uw bureaublad, indien nodig. Het is mogelijk met de Surround Gaming-utility eigen configbestanden en voorkeuren aan te maken en aan te passen, zodat u met een beetje puzzelwerk ook gloednieuwe games kunt draaien zonder op een update van Matrox te hoeven wachten.

Praktijk


In de praktijk blijkt Surround Gaming prima te werken. Een groot deel van de huidige spellen wordt ondersteund door Matrox' eigen utility en de spellen die niet in de lijst voorkomen kunnen eigenlijk bijna allemaal wel ingesteld worden op de juiste resolutie. We zien vooral problemen bij de hud (head up display) die vaak wat uitgerekt is, maar echt storend is het niet. Vooral first person shooters en strategiespellen profiteren enorm van het verbrede gezichtsveld; vijanden zijn veel eerder zichtbaar en informatie kan overzichtelijker worden weergegeven.
Uiteraard gaat Surround Gaming ten koste van de prestaties, omdat de grafische kaart ineens een 3840x1024-monitor moet aanspreken. Een sterke grafische kaart is daarom handig; anders helpt het uitschakelen van geavanceerde weergaveopties vaak wel. Wie echt het onderste uit de kan wil halen maakt gebruik van SLI of Crossfire. De TripleHead2Go Digital Edition werkt probleemloos met dergelijke systemen samen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Drie beeldschermen voor ruimer gezichtsveld
  • Ook (beperkt) bruikbaar met vga-poort
  • Wordt door veel games ondersteund
  • Zware grafische kaart met dual-link dvi is onmisbaar
  • Niet elke game kan ermee overweg
De TripleHead2Go Digital Edition is een enorme verbetering ten opzichte van zijn voorganger, als is het maar door de ondersteuning voor dvi-schermen. Het product is handig voor zakelijke gebruikers, maar zal vooral gamers aanspreken. In tegenstelling tot de DualHead2Go wordt hier niet het beeld door midden gespleten, maar ontstaat er een natuurlijkere links-midden-rechts-verdeling. Veel games profiteren ook daadwerkelijk van het grotere gezichtsveld, maar de vraag blijft of u er � 329 (en drie lcd-schermen) voor over heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Laatste reactie