Topprestaties bereikbaar voor iedereen met een ssd

Dat een moderne pc niet zonder ssd kan weet je vast wel. Toch ben je er met de keuze voor een ssd niet, want de ene ssd is de andere niet. De limieten van de vertrouwde sata-aansluiting zijn bereikt, maar stilstand is natuurlijk achteruitgang. Samsung heeft met de SSD 960 EVO een ssd gemaakt die daar geen last van heeft: een pci-express m.2-aansluiting staat garant voor één van de snelste ssd’s van dit moment.

DOWNLOAD DE GRATIS MINIGIDS

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van PCM. je kan je hier altijd weer voor afmelden.

De meeste ssd’s sluit je nog altijd aan via de sata-interface die oorspronkelijk is ontwikkeld voor harde schijven. Daar voldoet sata overigens nog steeds prima voor want met een snelheid van 600 MB/s is sata nog altijd veel sneller dan zelfs de snelste harde schijf. Voor ssd’s is sata wel een bottleneck te worden, want het is tegenwoordig prima mogelijk om een veel snellere ssd te maken. Sterker nog: Samsungs SSD 960 EVO heeft een maximale leessnelheid van 3200 MB/s, meer dan vijf keer zo snel als de sata-interface kan verwerken.

Samsungs SSD 960 EVo is een moderne m.2-ssd.

Snelle m.2-aansluiting

In de vorm van pci-express beschikt een pc gelukkig al over een interface die vele malen sneller is dan sata en bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor snelle grafische kaarten. Pci-express werkt met zogenoemde pci-lanes die in het geval van de huidige pci-express 3.0-standaard een snelheid bieden 1 GB/s. Vier van die lanes worden gecombineerd tot een razendsnelle verbinding van 4 GB/s. Een ssd in het formaat grafische kaart is natuurlijk niet echt handig, vandaar dat er m.2 bedacht is: een formaat waarin de ssd zo klein mogelijk is gemaakt. Samsungs SSD 960 EVO heeft het m.2 2280-formaat: 22 bij 80 mm. De pci-express-interface is niet de enige reden dat m.2-ssd’s zo snel zijn. De snelste exemplaren waaronder Samsungs SSD 960 EVO maken gebruik van het nvme-protocol dat speciaal voor ssd’s is ontworpen. Dankzij nvme kan een ssd veel meer opdrachten tegelijkertijd verwerken waardoor je systeem nog sneller werkt. Pci-express m.2-ssd’s worden daarom ook wel nvme-ssd’s genoemd.

Lees verder: ssd tips bestanden verwijderen en herstellen

Een m2-ssd is een stuk compacter dan een 2,5inch-schijf.

Betaalbare topprestaties

Natuurlijk ben je er met alleen een snelle aansluiting niet. Het echte geheim van de SSD 960 EVO is Samsungs zelf ontworpen Polaris Controller, dezelfde controller die ook in topmodel SSD 960 PRO gebruik wordt. De controller wordt gecombineerd met Samsungs eigen derde generatie V-NAND-flashgeheugen. Het grote verschil met de duurdere SSD 960 PRO is dat er gebruik wordt gemaakt van iets langzamer TLC-flashgeheugen. Toch weet de 960 EVO de snelheid van de 960 PRO erg dicht te benaderen. Dat komt doordat Samsung TurboWrite toepast waarbij een gedeelte van het flashgeheugen wordt ingezet als zogenoemd SLC-flashgeheugen dat razendsnel is. Deze buffer kan dynamisch worden uitgebreid waardoor de 960 EVO onder alle omstandigheden topprestaties neerzet. Het grote voordeel ten opzichte van de iets snellere 960 PRO is dat de 960 EVO een stuk goedkoper is waardoor je topprestaties krijgt voor een scherpe prijs.


Haal alle kracht uit je pc

Stel je zelf een pc samen en ben je op zoek naar de allerbeste prestaties, dan kun je niet om een pci-express-ssd heen. Samsungs SSD 960 EVO biedt een uitstekende verhouding tussen de prestaties en prijs, zodat topprestaties ook voor thuisgebruikers bereikbaar wordt. Moederborden voor de meest recente platformen van zowel Intel als AMD zijn voorzien van een m.2-slot waar je Samsungs SSD 960 EVO eenvoudig in klikt. De installatie is hierdoor niet moeilijker dan het plaatsen van een geheugenmodule en heb je een stuk sneller voor elkaar dan het inbouwen van een 2,5 inch sata-ssd omdat je geen kabels hoeft aan te sluiten. In combinatie met Samsungs SSD 960 EVO kun je zo alle kracht uit een snelle Intel Core i5, i7- of AMD Ryzen 5 of 7 halen. De SSD 960 EVO is een ideale ssd voor enthousiaste gamers of professionals die bezig zijn met geavanceerde foto- en videobewerking. Met Samsungs 960 EVO weet je zeker dat je pc altijd optimaal presteert en zelfs de zwaarste gamelevels en 4K-videobestanden snel laadt.

Moderne moederborden bieden een m.2-slot waar je de Samsung 960 EVO eenvoudig in kunt klikken.

Leg je een m.2-ssd naast de doorsnee 2,5 inch sata-ssd, dan is één ding direct duidelijk: de m.2-ssd is een flink stuk kleiner. Een belangrijk voordeel, want dunne laptops en compacte computers zoals Intels NUC worden steeds populairder. Stel je zelf een systeem op basis van bijvoorbeeld een NUC samen, dan kun je kiezen voor een Samsung SSD 960 EVO als opslag. Heb je een dunne laptop die voorzien is van een m.2-ssd, dan kun je die vaak vervangen door een SSD 960 EVO. Zo krijg je niet alleen een snellere ssd, maar waarschijnlijk ook veel meer opslagcapaciteit. Want waar veel laptopfabrikanten nog altijd kiezen voor een ssd met een opslagcapaciteit van zo’n 120 GB is Samsungs 960 EVO verkrijgbaar in 250 GB, 500 GB en 1 TB. Let er wel op dat er ook m.2-ssd’s zijn die gebruik maken van de sata-interface en sommige laptops alleen die veel langzamere sata m.2-ssd’s accepteren.

Dunne laptops en compacte pc’s

Dankzij een m.2-ssd kunnen ook superdunne laptops of compacte systemen als Intel NUC voorzien worden van een snelle ssd.

Geschreven door: partner op

Category: Overig

Tags: sata aansluiting, samsung ssd, ssd prestatie, SSD, samsung ssd 960 evo, ssd 960 evo