abonneren

SpaceNavigator PE

Iedereen die met 3D-programma's werkt zal zich wel eens doodgeërgerd hebben aan de beperkte bewegingsmogelijkheden van de traditionele muis. Niet vreemd, want deze is juist ontworpen voor de 2D-desktop. Gelukkig belooft Logitech met de SpaceNavigator verbetering.

De SpaceNavigator is niet ontwikkeld door Logitech maar door het bedrijf 3Dconnexion, dat niet lang geleden door Logitech ingelijfd is. Zodoende prijken er (nog) nergens Logitech-logo's op de doos. De SpaceNavigator is een zware, ronde knop die nog het meest doet denken aan een uit de kluiten gegroeide trackball. De SpaceNavigator is speciaal ontworpen voor navigatie in 3D-ruimte; dat is vooral handig bij programma's als Google SketchUp, Maya of 3D Studio Max. Om consumenten vertrouwd te maken met het product biedt Logitech ook ondersteuning voor het populaire Google Earth.

Het navigeren met de SpaceNavigator vereist enige gewenning, maar binnen een dag navigeert u intuitief door programma's. De SpaceNavigator kent een hoop bewegingsrichtingen: op, neer, voor, achter, links, rechts, kantelen en draaien. De twee extra buttons aan weerzijden van het apparaat zijn programmeerbaar en kunnen bijvoorbeeld als sneltoets naar het configuratiepaneel ingesteld worden. Dankzij de setup wizard en een aantal voorbeeld-demo's kunt u zich deze bewegingen snel meester maken.

Toch moeten we een aantal kritiekpunten plaatsen bij de SpaceNavigator. Als eerste is het niet mogelijk om alle bewegingen te koppelen aan eigen acties. Alleen de twee zijknoppen zijn programmeerbaar. Dat is in veel 3D-programma's niet zo erg, maar wie wat meer controle wil zit bij 3dconnexion in ieder geval niet aan het goede adres. Als tweede is het jammer dat de SpaceNavigator wel door érg weinig programma's ondersteund wordt. Het was mooi geweest als u ook uw muiscursor op het bureaublad had kunnen besturen, of als andere populaire applicaties als Photoshop (zoom, roteren) en Premiere (jog, framebesturing) ondersteund werden. Op dit moment doet de SpaceNavigator helemaal niets in dergelijke programma's.

De SpaceNavigator is verkrijgbaar in een Personal Edition voor thuisgebruik en een Special Edition voor commercieel gebruik.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Intuïtieve navigatie
  • Niet alle functies programmeerbaar
  • Werkt maar met weinig programmatuur
De SpaceNavigator is een innovatieve controller voor wie veel in 3D werkt. Wie alleen al met Google Earth werkt zal aan dit apparaat veel lol kunnen beleven. Toch is het jammer dat er maar zo weinig applicaties ondersteund worden door de driver: we hopen dat Logitech dit ook inziet en spoedig met een softwareupdate komt waarmee de lijst verder uitgebreid wordt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie