abonneren

Review: Specifiek gericht op gamers, ASUS GeForce GTX 780 Strix

Strix is een nieuwe serie ASUS-producten specifiek gericht op gamers. De GeForce GTX 780 Strix OC is een videokaart waarmee je iedere game goed op topniveau kunt spelen.
Score
70
  • Pluspunten
  • Semi-passief: volledig stijl bij standaardgebruik
  • 6GB kan een boost geven bij sommige games/settings
  • Snel genoeg om (vrijwel) alle games in Full HD of WQHD met Ultra settings te spelen
  • Minpunten
  • Standaard niet overgeklokt
  • Vrij luidruchtig tijdens gamen
  • Extra geheugen maakt de kaart relatief duur

None

De toegepaste koeler is bijzonder, maar is tijdens het gamen luidruchtig. De prestaties van de Strix-kaart zijn uitstekend, zoals we dat ook hadden verwacht. Snel genoeg om vrijwel alle games te kunnen spelen.

Gamers doelgroep

Fabrikanten van pc-componenten richting zich steeds vaker specifiek op een doelgroep van gamers, aangezien het juist gamers zijn die nog geregeld flink investeren in nieuwe onderdelen voor hun computer. Sinds 2006 heeft ASUS de Republic of Gamers (ROG) serie, de lijn met moederborden, videokaarten en laptops die beschikken over speciale features voor deze doelgroep. Bij videokaarten is het ROG-logo enkel te zien op de meest luxe (en dure) varianten van die kaarten, primair gericht op gamers die de beste overklokresultaten willen behalen. De nieuwe Strix-lijn van ASUS is juist gericht op gamers die niet de hoofdprijs voor een videokaart willen betalen.

Lees ook: Asus presenteert nieuwe gaming-desktops en -laptop

Videokaarten

Eén van de eerste videokaarten in deze serie is de GeForce GTX 780 Strix OC 6GB.  Gek genoeg is juist deze eerste keer niet bepaald goedkoop met een gemiddelde prijs van € 580. Die hoge prijs komt vooral door het gebruik van de nieuwste nVidia GTX 780 en het niet geringe geheugen van 6 GB, terwijl 3 GB eigenlijk de norm is op het moment. Voor een 3 GB-kaart met een GTX 780-chip betaal je zo rond de € 450, dus dat extra stuk geheugen maakt de ASUS-kaart een stuk prijziger.

Strix-kaart

De prestaties van de Strix-kaart zijn uitstekend zoals we dat verwachten van een op een GTX 780-chip gebaseerde kaart. Of je nu games op een Full HD of WQHD scherm speelt, vrijwel alle spellen kun je met Ultra-settings spelen. Zelfs gamen in Ultra HD gaat goed, al zul je dan wel vaak terug moeten naar Medium settings. De kaart is standaard niet overgeklokt, maar biedt wel een redelijk overklokpotentieel voor wie dat zelf wil doen. Het extra geheugen biedt in sommige gevallen een boost qua prestaties, maar bij de meeste huidige games heeft het nog weinig meerwaarde. Een investering in de toekomst, voor games die nóg meer van de videokaart eisen zullen we maar denken.

Verkoeling

De toegapaste koeler is bijzonder: het is een semi-passief model. De ventilators gaan pas draaien wanneer de gpu 65 graden of warmer wordt. Zolang je bezig bent op de gewone Windows-desktop zal die temperatuur daar niet boven komen en is de kaart dus volledig stil. De keerzijde is echter dat die ventilator juist tijdens het gamen luidruchtiger is dan de meeste andere GTX 780’s die we hebben bekeken.

Voor meer informatie: www.asus.com

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Overig

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie