abonneren

Review: Sony KD-55X8505B, ultra HD op z’n best?

Alle bekende merken hebben het afgelopen jaar min of meer betaalbare Ultra HD-televisies uitgebracht. Sony is een van de koplopers als het gaat om zowel het aantal modelseries als de gebruikte technologie om de beeldschermen aan te sturen.

De KD-55X805B is Sony’s tweede generatie Ultra HD-tv. Hij beschikt over hdmi 2.0-ingangen die vereist zijn om UHD-beelden met 50 of 60 frames per seconde weer te geven. Daarnaast heeft het apparaat een ingebouwde h.265 videodecoder – benodigd voor onder andere de ultra hd streams van Netflix – en voldoet het aan de nieuwste HDCP 2.2-eisen voor kopieerbeveiliging. De 55X8505B is een van Sony’s lager geprijsde Ultra HD-modellen en mist het uitgebreidere geluidssysteem van de duurdere X9-modellen. Echt goedkoop is de 55X8505B zeker niet; het toestel kost nog altijd € 2300. Sony’s Ultra HD-televisies slagen er – dankzij slimme algoritmen – in om normale hd-beelden op te waarderen naar Ultra HD. De beeldscherpte blijft hierbij onder het niveau van échte Ultra HD- beelden, maar het ziet er wel beter uit dan normaal Full HD. Sony gebruikt hiervoor een in de televisie ingebouwde database, die verschillende beeldpatronen herkent en aan de hand daarvan een vooraf bepaalde methode van upscaling en verscherping toepast. Voorwaarde is wel dat het Full HD-bronmateriaal van goede kwaliteit en scherpte is. Zo niet, dan kan de engine van Sony ook geen wonderen verrichten.

Het kleurbereik

Onze metingen wijzen uit dat de grijsweergave érg goed is; van kleurzweem is vrijwel geen sprake. Ook de kleurweergave scoort zonder extra kalibratie een dikke voldoende, maar vooral in de beeldstand ‘bioscoop 1’. Het kleurbereik is hierbij vergroot en heldere delen van het beeld krijgen en extra oppepper, waardoor het contrast groter lijkt te zijn. Heel realistisch is dit overigens niet. Het gemeten contrast van de tv is met ruim 1200:1 overigens niet meer dan redelijk, in ons testlab komen regelmatig modellen voorbij die op dit punt beter scoren.
 

De geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de X85 is goed, maar niet zo spectaculair als dat van de duurdere X9-serie, waarbij grote speakers aan weerszijde van het scherm worden gebruikt. De X85 moet het doen met luidsprekers aan de achterkant van het toestel, die hun geluid naar onderen afstralen. Dat zorgt voor een wat minder goede detaillering van het geluid, maar voordeel is dat de 55X8505B daardoor wel een mooi dunne rand rond het scherm heeft.

Smart TV-functies

De tv wordt geleverd met twee afstandsbedieningen: een normale met alle gebruikelijk knoppen en een kleinere met een grote touchpad, die vooral handig is voor bediening van een deel van de vernieuwde Smart TV-functies. Gebleven is het rommelige overzicht met alle beschikbare apps, maar positief is dat belangrijke diensten als on-demand video via Pathe Thuis en Netflix en Youtube en uitzending gemist van de NOS en SBS wel aanwezig zijn. Helaas is het complete aanbod van de NPO en dat van RTL nog altijd niet bij Sony terug te vinden.

Conclusie

Sony’s X85 Ultra HD-televisie is een geslaagd model. Vooral de prima digitale beeldverwerking springt eruit. Ook het minimalistische ontwerp zal meer mensen aanspreken dan de duidelijk zichtbare luidsprekers van de duurdere X9-serie. Nadelen zijn echter de prijs en het minder goede contrast, al zal dat laatste in de gemiddelde huiskamer waarschijnlijk niet echt opvallen.

Prijs: €2300,-

Voor meer informatie: www.sony.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: sony ultra hd tv review, sony kd55x8505b, ultra hd tv sony, sony kd-55x8505b pcm, televisie, sony kd-55x8505b review, sony kd-55x8505b, smart tv functies sony, Ultra Hd

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord