Review: Samsung Gear VR

Voordat we de Gear VR hadden geprobeerd, leek het ons meer een slap aftreksel van een Oculus Rift. Maar eenmaal een paar seconden met de witte VR-bril in de virtuele wereld rondgekeken, zijn we in staat om speciaal voor deze bril een Galaxy Note 4 aan te schaffen.

Samenwerken met Galaxy Note 4

Die Galaxy Note 4 is namelijk geen optie, maar een vereiste. Het is de enige smartphone waarmee de Gear VR kan samenwerken. Zonder die smartphone is het namelijk niet meer dan een wit kastje met hoofdbanden en twee optische lenzen. Samen zijn ze meer dan de som van twee en dan ontstaat er iets magisch. Dat is niet te danken aan de hoge resolutie, maar de vertragingsloze respons en de nauwkeurigheid waarmee alle sensoren de bewegingen waarnemen. Als je rondkijkt in een perfecte wereld, maar het beeld schuift net iets later op dan de snelheid van je kijkbewegingen, dan is de hele illusie weg. Bij de Gear VR is een nephaai bestaande uit pixels en polygonen opeens angstaanjagend, juist door de afwezigheid van artefacten. Bekijk je het beeld op de Note 4 zonder bril, dan vraag je je af waar je nou zo van schrok. De Note 4 heeft een 5.7-inch Quad HD Super Amoled-scherm met een resolutie van 2560×1440 pixels. Meer dan je nodig zou hebben voor standaard 1080p-beeld. Omdat het scherm vbran de Note 4 in tweeën wordt gedeeld voor het 3d-effect (ieder oog krijgt zijn eigen beeld signaal) is de resolutie gehalveerd naar 1280 x 720 pixels. Nog steeds genoeg om allerlei virtuele werelden en echte werelden opgenomen met een 360-gradencamera, goed en snel weer te geven. Te laag om echt te genieten van een film in de virtuele meegeleverde bioscoop. De bril sluit het buitenlicht zo ongelooflijk goed buiten en zit zo licht op je hoofd, dat ik toch heerlijk naar een 3d-film kon kijken. Met een beetje geluk kun je de bril gewoon blijven gebruiken, als er volgend jaar bijvoorbeeld een Note 5 uitkomt met een hogere resolutie.

Lees ook: Oculus Rift begin 2016 te koop

Conclusie

Ben je al in bezit van een Galaxy Note 4, dan is de Gear VR een logische stap. De toegevoegde waarde is enorm en de investering is een schijntje voor wat je ervoor terugkrijgt. De Gear VR is wat ons betreft zelfs een legitieme reden om een Note 4 aan te schaffen als je toch net op zoek was naar een nieuwe smartphone. Om de Gear VR en Galaxy Note 4 samen als één product te zien, moet je wel een VR-fanaat zijn. Ondanks de precisie en de fantastische VR-ervaring is de resolutie nog net iets te laag om als standalone-product verkocht te worden.

Pluspunten

Draadloos

Goedkoop

Zit lekker

Apps van goeie kwaliteit

Minpunten

Werkt alleen met een Galaxy Note 4

Alleen voor Android

Prijs: €199

Voor meer informatie: www.samsung.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: review, samsung gear vr, galaxy note 4, 3d beeld