abonneren

Review: QNAP TS-251 en HS-251

Wat hebben fabrikanten van keuken- en computerapparatuur met elkaar gemeen? Ze zijn allebei gek op het combineren van functies. Zo ook QNAP die met de nieuwe TS-251 en HS-251 een NAS met een home theatre-pc samenvoegt.

None

Beide modellen maken gebruik van de nieuwste versie van de firmware van QNAP, die veel, heel veel functionaliteit biedt.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Uitgebreide transcoderingsfuncties
  • Passieve koeling HS-251
  • Minpunten
  • Duur

Iedere keer weten fabrikanten van NAS-apparatuur elkaar weer opnieuw af te troeven met nieuwe functionaliteit. Zoals zo vaak gebeurt in Taiwan kijken de drie goed naar elkaar en wordt er veel nageaapt. Alleen daarom is de introductie van dit nieuwe duo bijzonder. Want op technisch vlak slaat QNAP een compleet andere richting in dan bij de meeste andere merken. Beide modellen maken gebruik van de nieuwste QTS 4.1-firmware uit de keuken van QNAP. Deze omgeving barst van de mogelijkheden; van het Dropbox-alternatief Qsync tot het veelzijdige Photo Station en Video Station waarmee het verzamelen en delen van media nog makkelijker is geworden.

Lees ook: Dropbox gehackt; 7 miljoen wachtwoorden gestolen

Muisstil

De plastic behuizing biedt ruimte aan twee schijven en deze zijn ieder in een eigen plastic lade geplaatst. Het ontwerp van de NAS is doordacht, aan de voorkant een usb 3.0-aansluiting om snel bestanden te kunnen synchroniseren en achterop onder andere nog zo’n snelle aansluiting, twee gigabit netwerkaansluitingen en hdmi. Het aantal aansluitingen van de HS-251 zijn hetzelfde. De buitenkant van de HS-251 is compleet anders vormgegeven, dit model is bedacht om een plaatsje in het hifi-rack te bemachtigen. Ook hier is ruimte voor twee schijven, maar de behuizing is grotendeels van aluminium gemaakt. De aansluitingen zitten hier allemaal aan de achterkant en dat is wat onhandig als je een externe drive wil aankoppelen. Een fan ontbreekt en dat maakt de HS-251 muisstil. Nadeel: de HS-251 wordt wel een beetje warm, ventilatie is dus wel noodzakelijk.

Celeron

Voor deze serie heeft QNAP gekozen voor een Celeron-processor. Het is de gloednieuwe J1800, een processor uit de Bay Trail-familie die ook met een Atom of Pentium-stempel wordt verkocht in veel tablets en laptops.  Deze versie is standaard voorzien van Intel QuickSync en dat maakt het mogelijk om video’s vloeiend te transcoderen. Dat betekent dat de NAS bijvoorbeeld een Full HD-video moeiteloos kan laten zien op het kleinere scherm van een mobiele telefoon. Hierdoor zijn deze modellen van QNAP te vergelijken met onder andere de Synology DS214 Play die voorzien is van de oudere Intel Atom Evansport-processor, maar de mogelijkheden van die oudere chip zijn beperkter. Je kunt eigenlijk alleen profiteren van de voordelen met H.264 gecodeerde bestanden.

XBMC en YouTube

Sluit deze NAS-apparaten aan op een televisie en installeer HD Station. Vervolgens kun je aan de slag met XMBC en heb je een volwaardige Chrome-browser tot je beschikking. Dat laatste is een verademing als je de web-mogelijkheden van een smart-tv gewend bent. Ook kun je via de interface YouTube-filmpjes bekijken, al waren sommige Full HD-video’s niet zo vloeiend als we met deze hardware hadden verwacht.

Voor meer informatie over: www.qnap.com

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Overig

Tags: qnap hs-251 review, qnap ts-251, Qnap, qnap hs-251, qnap ts-251 review