abonneren

Review: HP SlateBook 14

De HP SlateBook 14 draait Android als besturingssysteem. Een laptop met een besturingssysteem dat eigenlijk ontworpen is voor smartphones en tablets. Hoe werkt dat in de praktijk?

HP Slatebook 14, een gewone Windows-laptop

De HP SlateBook 14 ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een gewone Windows-laptop, al is de kanariegele kleur van een deel van het erg platte chassis een weggever dat er iets bijzonders aan de hand is. Deze compacte laptop gebruikt inderdaad Android als besturingssysteem en niet Windows of Linux of Chromium. Recht uit de verpakking is Android Jelly Bean 4.3 geïnstalleerd, maar je kunt overstappen op Android KitKat 4.4.2, de op één na recentste versie van Google’s besturingssysteem voor mobiele apparaten.

Lees ook: HP brengt Pavilion en Stream mini-pc's uit

Uitrusting Slatebook 14

De HP SlateBook 14 is gebouwd rond een Tegra 4 mobiele System on Chip (SoC) van Nvidia met GeForce ULP graphics. Deze quadcore SoC draait op 1,8 GHz en vind je ook terug in tal van andere Android-apparaten. 2 GB intern geheugen volstaat om er Android vlot op te kunnen draaien. Het apparaat heeft 32 GB opslagruimte, waarvan 26 GB vrij bruikbaar is. De opslagruimte kun je uitbreiden door middel van een micro-sd-geheugenkaartje. Een externe harde schijf of een geheugenstick sluit je aan op één van de drie usb-poorten die je op de zijkanten van het platte chassis terugvindt. Eén daarvan ondersteunt het snellere usb 3.0. Aan de linkerzijkant bevindt zich verder een hdmi- 1.4b-poort. Het 14-inch aanraakscherm heeft een full hd-resolutie, een pixeldichtheid van 157 ppi en een maximale helderheid van 270 nits (cd/m2). De weerspiegeling valt mee, maar is niet helemaal afwezig.

HP heeft Android zodanig aangepast waardoor je twee apps naast elkaar kunt gebruiken, maar de bètaversie van deze HP Dual View app werkt minder goed dan een vergelijkbare functie op recente Samsung-tablets. Sommige apps zijn nog niet aangepast aan de hoge resolutie van het scherm en worden door Android tot een soms komisch ogende grootte opgeblazen. Een ander nadeel is dat Chrome, de standaard webbrowser, de meeste websites standaard in hun mobiele versie toont.

Prestaties

De subjectieve snelheid van de HP SlateBook 14 is goed. Teksten typen in het meegeleverde WPS Office gaat bijvoorbeeld erg vlot. Ook in de Futuremark 3DMark en PCMark Android-benchmarks presteert de laptop meer dan behoorlijk. Deze benchmarks meten de zogenoemde ‘real world’-prestaties voor games, kantoorwerk, video, schrijven en fotobewerking aan de hand van echte apps en games. De HP SlateBook presteert even goed als recente high-end Android-tablets zoals de Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 SM-T900 en Galaxy Tab S SM-T700. We maten een accuduur van 8,07 uur, die je kunt verlengen door de gebalanceerde of spaarstand van de processor in te schakelen.

Conclusie

De HP SlateBook 14 is geen slechte laptop, maar Android is momenteel nog niet helemaal klaar om als volwaardig alternatief voor Windows, Linux of Chromium OS te dienen. Een bedrag van € 389 is misschien niet zo heel veel geld, maar voor datzelfde geld koop je ook een Chromium- of Windows-laptop van de instapklasse, zoals HP’s eigen Stream 14, een Windows 8.1 laptop met quadcore AMD-processor en op het scherm na voor de rest exact dezelfde specificaties en design als de SlateBook 14. Bovendien is die laptop zo’n 70 euro goedkoper.

Pluspunten

Compact

Volledige uitrusting

Uitstekend toetsenbord

Minpunten

Duurder dan instap Windows-laptop

Android nog niet helemaal aangepast aan groot scherm

Prijs: €389,-

Voor meer informatie: www.hp.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: hp slatebook 14 review, windows laptop, hp slatebook 14 windows, uitrusting, hp laptop, hp slatebook 14