Review: Honeywell Evohome

Met Evohome van Honeywell regel je je centrale verwarming op afstand en apart in elke kamer. Dat kan met een draadloze thermostaat, maar ook met een app voor smartphones en tablets. Volgens de fabrikant kun je hiermee tot wel 40 procent op je verwarmingskosten besparen.

Honeywell Evohome is toepasbaar op elke cv-installatie, maar werkt niet met elektrische radiatoren. Als je benieuwd bent hoeveel je kwijt bent aan het systeem en welke onderdelen je nodig hebt, kun je een kijkje nemen op de Honeywell systeemconfigurator op de site van het bedrijf. De basisset bestaat uit een draadloze bedieningseenheid (de thermostaat), een internetgateway die je op je bestaande router aansluit en een draadloze aan/uit-ketelbesturing die communiceert via de gateway. In deze basisconfiguratie kun je dus alleen de cv-ketel zelf bedienen, als je aparte ruimtes wil aansturen heb je ook nog een draadloze gemotoriseerde thermostaat nodig. Die wordt gemonteerd op de verwarmingsknop van de radiator en zorgt ervoor dat de fysieke knop wordt gedraaid naar gelang de vraag naar warmte toe- of afneemt. Met het bedieningspaneel van de Evohome kun je tot 12 ruimtes bedienen, en het is ook mogelijk om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te sturen. Iedere ruimte kan apart worden bediend, maar het is ook mogelijk om groepen aan te maken.

Lees ook: Review: Smappee Smart Energy Monitor

Installatie Honeywell Evohome

De installatie van de Evohome kun je doorgaans niet zelf, maar moet door een erkend installateur worden gedaan. Er moeten namelijk wat aanpassingen worden gedaan aan de manier waarop de cv-ketel wordt aangestuurd. In ons geval duurde de installatie zo’n twee uur. Dat had alles te maken met de ietwat ingewikkelde configuratie omdat de Evohome werd geïnstalleerd op een complexe cv-installatie met twee aparte circuits en antieke radiatoren waarop de thermostaatknoppen zonder enig breekwerk niet pasten.

Bediening thermostaat

De draadloze thermostaat kun je aan de wand monteren of los op een tafelstandaard zetten. De interface heeft een eigen batterij met een autonomie van ongeveer twee uur. Voor de wand- of tafelstandaard is een normale stroomaansluiting of standaard stopcontact nodig voor het opladen van de bedieningseenheid. De interface van de thermostaat werkt gebruiksvriendelijk dankzij de grote, kleurrijke aanraakpictogrammen. Per zone zie je de huidige en gevraagde temperatuur. Door erop te drukken, krijg je een gedetailleerd grafisch overzicht van de instellingen. Met pijltjestoetsen wijzig je de temperatuur en schakelmomenten. Je kunt ook het programma voor elke zone wijzigen en daarbij optioneel de programmeerhulp gebruiken. Je kiest de dagen met hetzelfde programma (bijvoorbeeld zaterdag/zondag en weekdagen), hoe laat het gebruik van de zone begint, welke temperatuur je vanaf dat tijdstip wenst, wanneer de zone verlaten wordt (bijvoorbeeld als je naar je werk gaat), en welke temperatuur je dan wenst. Op die manier kun je tot zes in- en uitschakelmomenten per zone programmeren. Als een programma is samengesteld, kun je dit eenvoudig naar andere dagen en/of zones kopiëren. Via het menu wijzig je de namen en de volgorde van de zones, kun je het foutenlogboek raadplegen en kun je zaken als de schermhelderheid, de time-out van het scherm, de taalkeuze en de tijd- en datuminstellingen aanpassen. De apps zijn bestemd voor iOS 6.0 of hoger en Android 4.0 of hoger en gebruiken dezelfde interface als de bedieningseenheid.

Beveiliging webverbinding

Op reis vertrokken en vergeten de thermostaat lager te zetten? Geen nood, dat kan achteraf nog onderweg of vanaf je vakantieadres dankzij de beveiligde webverbinding. De draadloze communicatie tussen de verschillende onderdelen gebeurt volgens de ‘total connect comfort’-technologie van Honeywell, die ook wordt gebruikt in de industriële toepassingen van dit bedrijf. De beveiliging is volledig dezelfde als bij de bedrijfssystemen en bewees daar al zijn robuuste werking. Deze beveiligingstechnologie wordt trouwens niet alleen bij warmteregelingen gebruikt, maar ook bij de draadloze beveiligings-, lichtregeling- en sleutelsystemen van Honeywell.

Intelligentie Evohome

Evohome is gedeeltelijk zelflerend, al gaan de mogelijkheden niet zo ver als bij de bekende Nest-thermostaat van Google. Het systeem leert wel hoelang het duurt voor jouw huis of een zone opgewarmd is en bepaalt zelf de optimale start- en stopperiodes aan de hand van de tijdstippen die je programmeert. Het kan enkele dagen duren voordat Evohome zich aan je gewoontes en woning aanpast. Evohome heeft ook een aantal sneltoetsen waarmee je de programmering kunt ‘overrulen’. Zo kun je een eco-stand inschakelen, waarbij alle zones drie graden lager schakelen of aangepaste schakelprogramma’s gebruiken op vrije of bijzondere dagen. Ook is het mogelijk de verwarming in alle zones in één keer uit te schakelen of voor de optie ‘afwezig’ te kiezen, waardoor alle zones automatisch op vijftien graden Celsius worden gezet.

Door de speciale toetsen kort in te drukken, voer je ze direct uit. Door ze lang in te drukken kun je het tijdstip wijzigen. Je kunt ook de werking van de sneltoetsen wijzigen en bijvoorbeeld de afwezigheidstemperatuur instellen op zestien graden Celsius in plaats van de standaardinstelling van vijftien graden. De draadloze HR92-thermostaatkranen of radiatorregelaars communiceren voortdurend met het bedieningspaneel. Je kunt de temperatuur in een zone ook wijzigen door aan de kraan te draaien. Op het opklapbare, zwart-wit lcd-scherm van de kraan kun je de huidige temperatuur aflezen en wordt ook automatisch doorgeseind naar het bedieningspaneel en de app. Elke kraan wordt van stroom voorzien door twee AA alkaline-batterijen. De kranen hebben een autonomie van twee stookseizoenen.

Conclusie

Honeywell claimt tot veertig procent mogelijke besparing op je verwarmingsrekening. Dat is wellicht te optimistisch, maar je kunt wel degelijk verwarmingskosten besparen doordat je alles veel intelligenter kunt programmeren en bedienen. Verlaat je je huis en vergeet je je verwarming lager te zetten, dan kun je dat achteraf alsnog doen via de Evohome-app. Het feit dat het systeem zelf ook meedenkt en optimale in- en uitschakeltijden gebruikt, zorgt voor extra besparingen.

Pluspunten

Iedere ruimte afzonderlijk te regelen

Gebruiksvriendelijk

Bespaart energie

Minpunten

Installateur nodig

Prijzig

Prijs: €299

Voor meer informatie: getconnected.honeywell.com/nl/

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: app, review, honeywell, bezuinigen op energie, honeywell thermostaat, honeywell evohome, energie bezuinigen in huis