Review: AVG Web TuneUp

AVG Web TuneUp rekent af met kwalijke praktijken. Het wordt namelijk steeds moeilijker om je op internet te begeven zonder dat bedrijven door middel van cookies en trackers kunnen zien welke sites je bezoekt en wat je daar bekijkt. En dan hebben we het niet eens over allerlei sites die je opzadelen met malware.

Lees ook: 4 manieren om anoniem te blijven op internet

 

Er bestaan al tal van plug-ins die de veiligheid op het internet verbeteren. Het dus geen verrassing dat ook de Tsjechische veiligheidsspecialist met een gecombineerde oplossing komt om je tegen meest voorkomende internetproblemen te beschermen. Het voornaamste doel van beveiligingssoftware is dat het de slordige of argeloze gebruiker tegen zichzelf moet beschermen. Daarom is het des te vervelender dat AVG Web TuneUp je al bij het installeren haar eigen zoekmachine en homepage probeert op te dringen. Ben je – net als de meeste computergebruikers – zulke aanpassingen van de webbrowser zat, dan moet je er aan denken om voor deze opties de vinkjes weg te halen, nog voordat je de software downloadt. Vervolgens geef je toestemming om de add-on toe te voegen aan je browser, die je daarna moet herstarten.

Waarschuwingssysteem voor foute links

Site Safety vormt als het ware een extra beveiligingslaag voor webgebruikers. Terwijl je surft en zoekmachines raadpleegt, inspecteert deze tool de webpagina en de aanwezige koppelingen. De software moet je waarschuwen nog voor je op een foute link klikt. Om dit waarschuwingssysteem testen, dalen we af tot de onderwereld van het internet. Op MalwareBlacklist (www.malwareblacllist.com) staat een database met – op het moment van raadplegen – 216.088 internetadressen die bekend staan om de verspreiding van malware. Ook Web Security Guard heeft een online database van duizenden sites die een gezond computersysteem om zeep helpen met met adware, spyware en virussen. We openen op een testcomputer in Firefox onder Windows 8 een dertigtal webadressen die op deze zwarte lijsten bekend staan als ‘hoog risicovol’. De module Site Safety laat echter geen krimp. Bij geen enkele van de dertig potentieel gevaarlijke sites toont de AVG-verklikker het label Dangerous. Integendeel, telkens verschijnt de geruststellende boodschap: ‘Deze webpagina bevat geen bedreiging en kan veilig bezocht worden’. Bovendien blijft de wijzer van Site Safety op het groene Safe staan. We weten dus niet of deze tool autonoom een waarschuwingssignaal produceert, omdat AVG Web TuneUp gewoon niet reageert op alle gevaarlijke sites die wij bezochten.

AVG Web TuneUp waarschuwt bij wijzigen

AVG Web TuneUp werkt in Internet Explorer, Chrome en Firefox vanaf Windows XP. In Google Chrome zal AVG Web TuneUp ook automatisch waarschuwen wanneer extensies van webdiensten je standaardzoekmachine, startpagina of nieuwe tabbladpagina proberen te wijzigen. Die wijzigingen kun je dan in een keer ongedaan maken.

Voor meer informatie: www.avg.com

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijke interface

Makkelijk om sporen op te ruimen

Toont en blokkeert webtrackers

Minpunten

Het waarschuwingssysteem is onbetrouwbaar

Standaardinstellingen trackingfilter onduidelijk

Homepage en zoekmachine van AVG wordt opgedrongen

Conclusie

Dat de beveiligingssoftware het laat afweten bij een kerntaak, het waarschuwen bij websites die bekend staan omwille van de problemen die veroorzaken, is funest. Op deze manier riskeer je besmet te worden met allerlei narigheid, terwijl het AVG-veiligheidssysteem volhoudt dat er geen vuiltje aan de lucht is....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten