Review: Apple Mac Mini

Van buiten zie je geen verschil, maar toch is dit de gloednieuwe Mac mini. Een minimalistische computer voorzien van de nieuwste techniek.

Een kleine koektrommel, gemaakt van aluminium met bovenop het kenmerkende logo van de fabrikant uit Cupertino. Geen aansluitingen aan de voorkant, maar alles gebundeld aan de achterkant. Een toetsenbord en muis zit er niet bij, alleen een netsnoer. Minimalisme ten top. Sluit je favoriete toetsenbord, muis en je eigen scherm aan en je hebt een betaalbare manier om met een echte Mac aan de slag te gaan.

Lees ook: Apple blokkeert geheugenupgrades Mac mini

MacBook Air-techniek

Het nieuwe model is goedkoper dan de vorige. De vanaf-prijs is € 519, best veel geld voor een instapcomputer. Voor dat geld krijg je apparaat dat technisch veel weg heeft van de instapversie van de Macbook Air en iMac. Een 1,4 GHz Intel Core i5-processor gecombineerd met een langzame 500 GB harde schijf. Naast deze instap-Core i5-kun je ook kiezen voor een 2,6 of 2,8 GHz Core i5 of een 3 GHz Core i7. Al deze Core-varianten zijn dualcore-modellen, quadcores zoals deze in de vorige Mac Mini werden gebruikt, zijn niet meer leverbaar. Bovendien is bij deze nieuwe versie het geheugen vastgesoldeerd op het moederbord, waardoor upgraden niet meer mogelijk is.

Supersnelle wifi op Mac mini

Toch is een Mac mini standaard al heel compleet, ook als je het afzet tegen desktops voorzien van Windows. Zo vind je aan de achterkant bijvoorbeeld vier usb 3.0-aansluitingen en twee keer Thunderbolt. Op die manier kun je supersnelle randapparatuur aansluiten, maar ook kun je die connectors net als de eveneens aanwezige hdmi-aansluiting gebruiken om schermen aan te sluiten. Aan de achterkant is verder nog een sd- geheugenkaartslot en gigabit ethernet terug te vinden. Wifi is vanzelfsprekend ook ingebouwd – volgens de 802.11ac-standaard – en met maar liefst drie antenne-aansluitingen. Theoretisch zou je hierdoor een draadloze verbindingssnelheid kunnen halen van 1,3 Gbit/s.

Fusion Drive of PCIe ssd

De instapversie is naar onze mening zeker niet de meest interessante. Ga je gebruikmaken van MacOS X dan raden we je aan te kiezen om een versie met de zogenaamde Fusion Drive aan boord. Dan wordt een harde schijf van 1 TB gecombineerd met een 128 GB ssd. Het besturingssysteem van Apple ziet dat dan als één disk en dat zorgt voor erg vlotte prestaties. Een Mac mini leent zich echter niet alleen voor gebruik met het eigen besturingssysteem van Apple, maar ook met Windows als je Boot Camp gebruikt. Onder dat besturingssysteem werkt de Fusion drive als een gewone harde schijf en kun je beter kiezen voor een variant met ssd. Ook hier loopt Apple voorop, want waar de meeste computers gebruikmaken van een standaard SATA ssd, kun je bij de Mac mini kiezen voor een supersnelle PCI-Express gebaseerde schijf tot wel 1 TB groot.

Pluspunten

Met Fusion Drive of PCIe ssd supersnel

Compact en mooi vormgegeven

Minpunten

Instapmodel relatief duur

Geen quadcore-uitvoering

Prijs: Vanaf €519,-

Voor meer informatie: www.apple.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten