abonneren

Review: Apple iMac Retina

Apple-producten zijn niet goedkoop en als je de prijs van de nieuwe 27 inch iMac met 5K-Retina-scherm hoort, sla je stijl achterover. Rechtvaardigt de hoge prijs de nieuwe mogelijkheden van deze iMac wel?

Als je voor Apple kiest, weet je dat je het niet in de budgetklasse moet zoeken. Maar met een startprijs van € 2629 maakt het bedrijf het wel erg bond. Voor dat bedrag krijg je een 27 inch iMac die er van buiten precies hetzelfde uit ziet als de minder dure varianten van hetzelfde model.

Lees ook: Review: Apple Mac Mini

iMac Retina display

Als je ‘m aanzet, weet je waar je voor betaalt: een verademing die vergelijkbaar is met de eerste keer dat je een hoge resolutiescherm op een tablet of een telefoon zag. Met het blote oog zijn geen pixels meer waar te nemen en als je naar hoge kwaliteitsfotos kijkt, dan word je daadwerkelijk betoverd. Belangrijker nog is dat dit scherm een optimale werkomgeving biedt voor wie veel met hoge resolutie beeldmateriaal werkt. Want met een resolutie van 5120x2880 pixels heb je natuurlijk meer ruimte op je scherm en werk je prettiger met hoge resolutie beeldmateriaal. Je zou kunnen zeggen dat dit de perfecte accessoire is voor een goede spiegelreflexcamera.

Werken met video

Wil je aan de slag met video - specifiek 4K – dan is deze nieuwe iMac de perfecte keuze. Hoewel het aanbod van schermen met 4K/UltraHD-beeldkwaliteit snel groeit,is deze hoge resolutie erg prettig voor mensen die ook daadwerkelijk video in deze hoge kwaliteit monteert. Je kunt namelijk een één-op-één-weergave van het videobeeld op het scherm hebben, terwijl je voldoende ruimte overhoudt voor alle menu’s en andere digitale gereedschappen die je nodig hebt.

Moderne quadcore Inter Core i5

De iMac is gebaseerd op een moderne quadcore Intel Core i5 of i7-processor van de vierde generatie. Het scherm wordt aangestuurd door een videokaart uit de stal van AMD. Een AMD Radeon M290X met 2 GB werkgeheugen is standaard ingebouwd en als optie kun je kiezen voor een snellere M295X met 4 GB videogeheugen.

Opslag 1TB Fusion drive

De opslag wordt verzorgd door een 1TB Fusion drive  - een combinatie van een harde schijf en een ssd – en tegen meerprijs kan dit gewijzigd worden in een 3 TB-exemplaar. Je kunt ook kiezen voor een 256 tot 1 TB PCI-Express ssd. Onder het luikje aan de achterkant vind je standaard twee geheugenmodules, goed voor 8 GB werkgeheugen, maar dat kun je eenvoudig zelf aanpassen naar maximaal 32 GB. Aan de achterkant zijn ook twee snelle usb 3.0- en Thunderbold 2-aansluitingen aanwezig.

Prijs-kwaliteit iMac

Helaas is het niet mogelijk om dit prachtige scherm in Target Display-mode te zetten: met deze functie kun je normaliter het scherm van een iMac gebruiken als tweede scherm voor een andere Mac. Maar bij deze iMac is dat dus niet mogelijk en dat komt omdat het scherm intern al via twee DisplayPort-aansluitingen wordt aangestuurd. Als je een scherm met dezelfde resolutie zoekt, dan heeft Apple dus geen oplosing, maar Dell wel. Die biedt hetzelfde LG Display-paneel zoals deze wordt toegepast in deze iMac, en dat is in feite de UltraSharp U2715K. Los kost dat Dell-scherm echter € 2175, waardoor de prijs van deze iMac 27 inch Retina ineens erg meevalt.

Pluspunten

Prachtig 4K-scherm

Minpunten

Niet goedkoop

Target Display-modus ontbreekt

Prijs: Vanaf €2629,-

Voor meer informatie: www.apple.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: Review, Retina, apple imac retina, inter core i5, imac retina fusion drive, imac etina display