QNAP innoveert NAS

QNAP introduceert met de TS-x53A-serie een hele nieuwe reeks NAS-apparaten met echt vernieuwende functionaliteit. QNAP wil hiermee zowel de consument als de zakelijke gebruiker aanspreken, en slaagt daar wonderwel in door meteen vier modellen uit te brengen.

  Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Nieuwste hardware
De TS-x53A-serie bestaat uit vier modellen, de TS-253A, TS-453A, TS-653A en de TS-853A, met achtereenvolgens ruimte voor twee, vier, zes of acht schijven. Alle vier zijn uitgerust met een Intel Celeron N3150 quad-core processor met een standaard kloksnelheid van 1,6GHz maar een burst tot 2,08GHz. Deze 64-bit processor verbruikt maximaal slechts 6 Watt en is daarmee veel energiezuiniger dan zijn voorgangers en dat inclusief de geïntegreerde Intel HD-graphics met DirectX 11.2 en hardwarematige 4K/H.265 ondersteuning.

 

 

 

 

De NAS-systemen beschikken allemaal over maar liefst 4GB DDR3-geheugen, wat ook nog eens uitbreidbaar is tot 8GB. Ook de verdere hardwarespecs zijn om te likkenbaarden, vier Gigabit LAN-poorten (de TS-253A heeft er twee), vier USB 3.0-poorten, twee HDMI-aansluitingen, en een Infrarood-poort. De opvallend grootte hoeveelheid geheugen en het enorme aantal aansluitingen, maar ook dat bijvoorbeeld eindelijk USB 2.0 volledig is vervallen, maken duidelijk dat QNAP met deze serie NAS-systemen echt een nieuwe richting opslaat.

Dubbel besturingssysteem
De NAS-systemen in de TS-x53A-serie gebruiken natuurlijk het QTS besturingssysteem van QNAP maar kunnen er Linux als tweede besturingssysteem naast draaien. Dit gebeurt via Linux Station, een nieuwe package in de QNAP App Center. Met Linux Station geïnstalleerd voeg je met een paar klikken Ubuntu als tweede besturingssysteem aan de NAS toe en binnenkort ook Fedora en Debian. Sluit een monitor een

muis en toetsenbord aan op de NAS en je hebt behalve een NAS ook een volwaardige Linux-pc. Linux Station is volgens QNAP vooral interessant om Internet-of-Things packages te ontwikkelen en uit te voeren, maar niets staat een algemener gebruik in de weg.

Andere vooral voor zakelijk gebruik interessante opties van de TS-x53A-serie zijn de geïntegreerde virtualisatie met ondersteuning voor dockers en containers, AES-NI hardwareversnelde 256bit encryptie en oneindige herstelpunten voor de data en gebruik van de NAS als NVR-systeem voor videosurveillance.

 

Mediafuncties
Maar ook thuis kun je maximaal profiteren van de mogelijkheden die de nieuwe generatie hardware te bieden heeft. Opnieuw kun je een van de HDMI-poorten hiervoor gebruiken. Sluit de NAS direct aan op een televisie en dankzij apps als Kodi en Plex kun je mediabestanden in full 4K afspelen. Een afstandsbediening wordt bovendien meegeleverd, het is dus allemaal vanaf de bank te regelen.

 

De NAS kan muziek en films downloaden, zowel realtime als offline transcoderen en streamen naar elk apparaat. Met de Media Streaming add-on ondersteunt de NAS behalve UPnP en DLNA ook Airplay en Chromecast.
 

Personal cloud en apps
Gebleven zijn alle overige mogelijkheden van een QNAP-NAS zoals gebruik van de NAS voor een personal cloud waarbij je bestanden tussen al je apparaten kunt synchroniseren en voor toegang tot de bestanden op de NAS ongeacht waar je bent. QNAP heeft apps voor zowel iOS, Android als Windows Phone om onder meer bestanden, video’s, foto’s, muziek en notities te synchroniseren of te bekijken. De gratis MyQNAPCloud levert belangrijke aanvullende diensten voor externe toegang zoals DDNS en veilige toegang tot de NAS.


 

Conclusie
QNAP weet met de nieuwe TS-x53A-serie NAS-systemen aanstekelijke innovaties toe te voegen aan het QTS-besturingssysteem. Door de juiste processor te kiezen en deze standaard al te voorzien van voldoende RAM, weet het dit bovendien te doen zonder te bestaande funcionaliteit van het QNAP-platform aan te tasten. Het QTS-besturingssyteem is daarbij gebruiksvriendelijk genoeg om  zonder problemen alle nieuwe en reeds bestaande functies te leren kennen.

 

Geschreven door: partner op

Category: Overig

Tags: nas, qnap