Onlangs werd er een pakketje bezorgd op de redactie van PCM. De inhoud? Een pen, voorzien van infraroodcamera en audiorecorder. Bestemd voor James Bond? Welnee, het is de nieuwe multimediale Livescribe Pulse Pen… met pc-aansluiting.

“Wat werd er zojuist gezegd?” Iedereen die notulen maakt, interviews afneemt of colleges volgt, herkent dit probleem. Natuurlijk kunt u alle gesprekken met een memorecorder opnemen, maar niet iedereen heeft zin om zo’n apparaatje mee te slepen. Bovendien kan een gesprekspartner zich geremd voelen wanneer u het gesprek opneemt met een dergelijk apparaat. Het voordeel van de Livescribe Pulse Pen is dat hij een ingebouwde microfoon en recorder aan boord heeft, maar er toch onopvallend uitziet. Bij de pen worden ook twee losse oortelefoontjes met ingebouwde microfoons meegeleverd, zodat u bijvoorbeeld colleges en presentaties in zalen kunt opnemen. Het voordeel van de oortelefoontjes is dat de kwaliteit en de ruimtelijkheid van de opnamen toeneemt.
Boven de schrijfpunt is een kleine infraroodcamera gemonteerd die al uw schrijf- en tekenhandelingen digitaal opslaat. Voorwaarde is wel dat u gebruikmaakt van het speciale schrijfblok dat wordt meegeleverd. De schrijfpagina’s zijn voorzien van vrijwel onzichtbare minuscule puntjes die ervoor zorgen dat de camera precies kan bepalen wat op het papier schrijft of tekent. De meegeleverde software reproduceert uw schrijfsels op het computerscherm. De speciale schrijfblokken kunt u in diverse maten en uitvoeringen nabestellen, maar ze zijn helaas erg prijzig. Gelukkig kunt u het speciale papier ook zelf printen, op voorwaarde dat u beschikt over een kleurenlaserprinter met een afdrukkwaliteit van minimaal 600 dpi.
Groot voordeel van de pen is dat handgeschreven tekst en het opgenomen geluid synchroon worden opgeslagen. Als u met de cursor op een gedigitaliseerd handgeschreven woord klikt, dan hoort u het opgenomen geluid van het moment van schrijven terug. Hoewel handgeschreven tekst en opgenomen audio onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, kunt u de geluidsbestanden ook als een apart bestand (wav of mp4) opslaan. Uiteraard is het ook mogelijk om de pen als losse opnamerecorder te gebruiken.
Via de dienst Livescribe Online kunt uw handgeschreven teksten met de bijbehorende geluidsopnamen online zetten. Na registratie is het gebruik van deze dienst gratis en via de software kunt u per pagina bepalen of u hiervan ook een online versie wilt hebben. Achteraf kunt u vanaf elke pc met internetaansluiting uw documenten bekijken. Ook kunt u uw documenten met andere gebruikers delen. Dankzij een ingebouwde mediaspeler in de webpagina is het opgenomen geluid online te beluisteren.
Via leverancier Vision Objects (www.visionobjects.com) kunt u ook nog het programma MyScript aanschaffen, waarmee u handgeschreven notities automatisch in computertekens kunt laten omzetten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u over een enigszins leesbaar handschrift beschikt. De additionele software kost $ 29,95 maar gelukkig kunt u eerst een 30-dagen versie uitproberen om te kijken of het met uw handschrift werkt.
De Pulse Pen is verkrijgbaar in twee varianten, 1 GB en 2 GB, goed voor 100 of 200 uur aan opnameduur. Het verschil in opslagcapaciteit komt tot uitdrukking in de opnameduur: 100 uur versus 200 uur. De pen kunt u bestellen op de site van Livescribe of via het Nederlandse Junocommerce. Voor de pen zijn veel accessoires beschikbaar, van extra inktvullingen tot beschermhoezen en schrijfbloks. Bedenk wel dat door de ingebouwde elektronica de pen iets dikker is dan normaal. Dat kan een nadeel zijn voor mensen met kleine vingers.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • handig voor journalisten, studenten en notulisten

  • stabiele, degelijke software

  • online functionaliteit

  • relatief dikke pen

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten