abonneren

PhotoFrame 8FF3WMI

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Digitale fotolijstjes worden vandaag de dag op elke hoek van de straat aangeboden, soms al voor een paar tientjes. Met een adviesprijs van € 149 moet een digitaal lijstje dus wel van érg goeden huize komen…

Gelukkig komt de 8FF3WMI inderdaad van goeden huize, namelijk Philips. Dat is al meteen duidelijk wanneer we de lijst uit de doos halen. Geen goedkoop plastic, namaakhout of nepmetaal, maar een stijlvolle aluminium rand rondom het forse 8-inch lcd-paneel. Deze rand is wel wat vingervlekgevoelig, dus we houden een reinigingsdoekje in de buurt. We zullen dit doekje geregeld nodig hebben, want het meest opzienbarende aan dit lijstje is het gebrek aan enige vorm van afstandsbediening – de PhotoFrame moet met een ouderwetse vierwegstoets aan de achterzijde van de behuizing bediend worden. Dit gaat wonderwel beter dan verwacht, al biedt het zeker niet het comfort van een afstandsbediening. Maar de vingerafdrukken op de sierlijst zijn dus onvermijdelijk.

De PhotoFrame kan foto’s van een aantal verschillende bronnen weergeven. Het populaire sd-kaartje wordt ondersteund, evenals CompactFlash en MemoryStick. Naast een gebruikelijke usb-poort, voor het aansluiten van usb-sticks, zien we nog een tweede usb-poort. Deze is van het type mini-b en bedoeld om de lijst op een computer aan te sluiten. De draadloze mogelijkheden van de 8FF3WMI worden ook goed uitgebuit: zo ondersteunt de PhotoFrame niet alleen foto’s die ingeladen worden in het interne (512 MB) geheugen, maar het kan ook foto’s van upnp-servers en foto’s uit rss-feeds weergeven.

Waar Philips vroeg zijn eigen upnp-software meeleverde, vinden we ditmaal alleen een eenvoudige Photo Manager op de cd terug. Met deze software kunnen foto’s worden overgezet naar het lijstje en eventuele rss-feeds worden ingevoerd. Wel is het meteen mogelijk collages te ontwerpen waarbij meerdere foto’s in één overzichtsbeeld worden getoond. De functie van upnp-server is overgenomen door Windows zelf: in de handleiding staat duidelijk beschreven hoe u Windows Media Player instelt om foto’s in de bibliotheek te delen met de PhotoFrame.

Helemaal vlekkeloos verloopt de installatie echter niet. De 8FF3WMI is een draadloos digitaal fotolijstje, dus we hangen hem aan ons draadloze access point (802.11b/g). Helaas blijft het ‘herkende computer’-veld van het lijstje akelig leeg. De Photo Manager-software, die op één van onze netwerkpc’s draait, blijft ook stug volhouden dat er geen lijstje in het netwerk aanwezig is. En dat terwijl de ip-adressen naast elkaar liggen (10.0.0.14 en 10.0.0.15). Blijkbaar is het gebruikte upnp-protocol niet in staat om door het access point heen te komen, want draaien we de software op een laptop die we aan het access point hangen, dan herkennen de software en het lijstje elkaar wel. Dat het niet mogelijk is het ip-adres hard in de Photo Manager in te voeren is vervelend; dat het ip-adres van een server niet in het fotolijstje ingevoerd kan worden is zelfs ronduit kwalijk. Wie geen gebruik maakt van wifi in zijn router maar een later toegevoegd access point heeft vooralsnog pech.

Herkent het lijstje de server, dan zijn er verder geen problemen. Foto’s worden netjes geschaald, gedraaid en weergegeven. Er zijn verschillende overgangsanimaties, weergavemethoden en het menu is helder en duidelijk. Het 800 x 600-display is haarscherp en biedt mooie, heldere kleuren en een behoorlijke kijkhoek – dat is bij de goedkope concurrentie wel anders. Dankzij een automatische oriëntatiesensor is het lijstje ook in portretstand te gebruiken zonder dat u hier iets voor hoeft aan te passen. De ingebouwde lichtsensor past het beeld aan de belichting van uw kamer aan, met als bijkomend voordeel een besparing van energie. Geluid en filmbestanden ondersteunt de PhotoFrame niet, maar dat is wat ons betreft geen gemis; een digitaal fotolijstje is nu eenmaal niet het beste weergaveapparaat voor dit soort media.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • heldere, scherpe weergave
  • mooie vormgeving
  • veel fotobronnen mogelijk
  • geen afstandsbediening
  • problemen met access points
Er valt maar weinig af te dingen op de PhotoFrame, al is het ontbreken van een afstandsbediening wat lastig als u veel met het apparaat speelt. Het is jammer dat de PhotoFrame moeite heeft met access points, hierdoor is dit produkt zeker niet voor iedereen geschikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: fotoframes